Norsaq je postao “donator organa”

 

Norsaq je ime zrakoplova Airbus A330-200 registracije OY-GRN Air Greenlanda koji kreće u svoju zasluženu mirovinu. Zamijenio ga je novi zrakoplov Airbus A330-800.

Henrik Keil, tehnički direktor Air Grenlandovog transatlantskog zrakoplova, rekao je: „S tugom moramo reći zadnje “zbogom” Norsaqu nakon više od 20 godina u Air Greenlandu. Prevozio je oko 140.000 putnika godišnje.

U petak, 10. ožujka, Norsaq je odletio svoj zadnji let iz Copenhagena prema konačnom odredištu, Pinal Airparku u državi Arizoni u Sjedinjenim Američkim Državama. No, prije dolaska na konačno odredište, imao je kratko zadržavanje u Tucsonu za granične i carinske formalnosti.

Svoj zadnji komercijalni let odradio je 16. veljače.

Norsaq je predan svojim novim vlasnicima te će postati „donator organa”, odnosno s njega će se uzimati rezervni dijelovi za ostale zrakoplove diljem svijeta. Primopredaja zrakoplova se održala u pustinji u Arizoni. To je velika promjena za Norsaq koji je odrastao i bio namijenjen za hladne vremenske uvjete. Bio je odličan zrakoplov koji je rijetko imao probleme zbog hladnoće premda bila i -40 °C.

Neki kolege su napisali pozdravne poruke na trupu zrakoplova.

 

U svojoj karijeri Norsaq je prevezao mnoge turiste željne sunca, vojnike do Kuvajta i Calgarya te sportaše iz Grenlanda na nastup na Arktičke zimske igre u razna mjesta u Kanadi. No, njegov primarni posao svakako je bio važno povezivanje Greenlanda i Danske.

Nakon 20 godina, zrakoplov je i dalje u odličnom stanju, a to je iziskivalo veliki trud i zalaganje mnogih tehničara i inženjera. Na njega su pazili tehničari SAS-a koji su ga njegovali iz noći u noć, ponekad i bolje od svojeg auta ili svojih partnera kod kuće.

 

Ruta kojom je Norsaq letio u SAD išla je iz Kopenhagena preko Nuuka gdje je zrakoplov napravio krug oko grada u niskom letu pritom pozdravljajući mnoge okupljene koji su mu došli mahnuti. Novi zrakoplov Tuukkaq će od 2024. biti baziran u Nuuku kada će biti dovršena i gradnja nove uzletno sletne staze.

U Nuuku je postojeća uzletno sletna staza bila spremna primiti Norsaqa u slučaju nekih nenadanih situacija, no, sve je prošlo bez ikakvih problema.

Odlazak Norsaqa će biti naš veliki gubitak.”

 

Odgovori