Nezgoda na Plesu

 

U subotu 21. veljače, u 15:25, prilikom slijetanja na poletno-sletnu stazu (PSS) 23 MZL Zagreb došlo je do nezgode zrakoplova Piper PA-23-250 Aztec, reg 9A-DAT koji je u hrvatskom registru civilnih zrakoplova pod rednim brojem 295 upisan kao vlasništvo tvrtke Eudora Let d.o.o. iz Vodica. U zrakoplovu se nalazio samo pilot.

Objava  Agencije za istraživanje nesreća je dostupna OVDJE

Nakon 500m od “touchdown-a” prednji stajni trap se nekontrolirano uvukao te je zrakoplov, kojeg je pilot usmjerio prema lijevoj strani staze, nastavio kliziti na prednjem dijelu trupa.
Zrakoplov se zaustavio uz rub, kraj markera PSS.
Kontrolori s tornja su poslali vatrogasce, ali je utvrđeno kako nema potrebe za intervecijom RFFS-a (Rescue and Fire Fighting Services), kao ni za intervencijom liječnika Zračne luke Zagreb.
Naime, nije došlo do ozlijeda, kao ni opasnosti od požara i curenja goriva.

Koordinator prometa zračne luke odmah je po događaju obavijestio glavnog zrakoplovnog inspektora koji je dopustio da se zrakoplov ukloni sa staze te prebaci na parking poziciju 22.

Izvješće je poslano Agenciji za civilno zrakoplovstvo, zrakoplovne nesreće i nezgode, a pregled zrakoplova se očekuje u narednim danima.

Nakon sigurnosne provjere PSS-e zračna luka je ponovno otvorena za promet u 16:15.
Ovaj događaj je prouzročio kašnjenja od 60 minuta (OU654) u dolasku i odlasku.

 

Odgovori