Nesreća zrakoplova Eurofighter Typhoon u Italiji

Zrakoplovna nesreća: U Italiji pao Eurofighter Typhoon u more

U nedjelju 24. rujna 2017. godine zrakoplov Eurofighter Typhoon iz eskadrile za testiranje zrakoplova (Test Wing) Talijanskih zračnih snaga u tijeku svog programa na lokalnom aeromitingu se srušio u Tirensko more nedaleko plaže u mjestu Terracina, koje se nalazi 76 km jugoistočno od Rima. Pilot nažalost nesreću nije preživio. Prema dostupnim snimkama zrakoplov je udario velikom brzinom u more prilikom neuspjelog pokušaja za obrat u zraku.

Zrakoplov je pilotirao 36-godišnji kapetan Gabriele Orlandi, display pilot Talijanskih zračnih snaga za sezonu u 2017. godini. Njegovo tijelo su spasilačke službe našle i izvukle iz mora 90 minuta nakon nesreće. Uzrok nesreće za sada nije poznat. Istraga je u tijeku.

Radi se o zrakoplovu tipa Eurofighter F-2000A Typhoon s registarskom oznakom RS-23/MM7278 iz eskadrile u Reparto Sperimentale Volo (Test Wing) sa zračne luke Pratica di Mare (LIRE), koja se nalazi u predgrađu južno od Rima. Isti zrakoplov i pilot je bio u programu Dana NATO u Ostravi samo tjedan dana prije ove nesreće, o čemu smo reportažu na Avioradaru objavili prije nekoliko dana.

Fotogalerija tjedan dana starih fotografija iz Ostrave:

[widgetkit id=”45″ name=”Italia AF – Eurofighter Typhoon”]

Foto: Dominik Spodniak (OSR/09.2017)

Odgovori