NAJAVA: Croatia Drone Nationals Prelog 2017

Drugo nacionalno prvenstvo u utrkama dronova i 6. skup zrakoplovnih modelara

Poštovani, Hrvatska Udruga Bespilotnih Sustava – HUBS je udruga koja okuplja operatore i korisnike bespilotnih sustava u Republici Hrvatskoj, a temeljne djelatnosti Udruge su:
• podizanje svijesti o sigurnim načinima uporabe bespilotnih sustava u komercijalne i rekreacijske svrhe;
• suradnja sa zrakoplovnim vlastima RH u razvoju regulatornog okvira kako bi se postigao visoki stupanj sigurnosti operacija sustavima bespilotnih zrakoplova, a s druge strane njihova optimalna uporaba;
• edukacija u području sustava bespilotnih zrakoplova, i ostalih besposadnih i autonomnih sustava (UGV, ROV);
• organiziranje aeromitinga i sličnih skupova i manifestacija
• podrška domaćim i stranim tvrtkama za razvoj, uređenje i konkurentnost tržišta bespilotnih sustava

I ove godine, u suradnji sa modelarskim aeroklubom “Zapad“ iz Zagreba, zmajarskim klubom “Rode“ iz Preloga, ekipom “Drone Racing Team Croatia“, te uz pokroviteljstvo Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, kao središnje državne institucije zadužene za stvaranje adekvatnog regulatornog okvira za sigurno odvijanje letačkih operacija, organiziramo sada već drugo prvenstvo Hrvatske u utrci dronova, koje će se održati na modelarskom aeromitingu u Prelogu, 2. i 3. rujna 2017. Natjecanje je otvorenog tipa, što znači da očekujemo natjecatelje iz Hrvatske i susjednih zemalja, jaku konkurenciju i zanimljive utrke pune adrenalina i viška dijelova!

Utrke se voze (lete!) grupno, pod budnim okom direktora utrke, Zorana Ziralda. Po 4 natjecatelja u što kraćem vremenu moraju proći stazu koja se sastoji od prepreka, zastavica i vrata i oštrih zaokreta u sve 3 dimenzije. Staza je složena unutar prostora od 4000m2. Natjecanje se odvija kroz dva dana, te je podijeljeno u 3 faze. Prva je namijenjena za trening i upoznavanje staze u kojem natjecatelji voze nekoliko probnih vožnji. Na temelju najbržih postignutih vremena iz probnih vožnji slažu se grupe za sljedeću, kvalifikacijsku fazu. Natjecatelji s najboljim vremenima postignutim za prolazak 3 uzastopna kruga iz nekoliko kvalifikacijskih rundi prolaze dalje u finalnu, eliminacijsku fazu natjecanja, koja je podijeljena na četvrtfinalnu, polufinalnu i finalnu utrku.

Natjecatelji upravljaju svojim dronovima putem video-naočala ili monitora (FPV-first person view), pa tako imaju dojam da sjede u kabini svojih letjelica, a ti mali, ali brzi dronovi zuje i preko 100km/h! Sama utrka je vrlo uzbudljiva i puna bliskih situacija ali isto tako i sudara u zraku i sudara sa preprekama. Naravno, natjecatelji su ograđeni sigurnosnom mrežom tako da navijači i posjetitelji bez ikakvog straha mogu uživati u utrkama. Droneracing još nije postao sport ali bi mogao, ako uspijemo 5. godina uzastopno održavati natjecanja, što nam i jest cilj postići u Hrvatskoj.

Prva nagrada za pobjednika u nacionalnoj konkurenciji bit će sudjelovanje na Europskom prvenstvu u utrkama dronova. Naš prvak će se tamo boriti u jakoj konkurenciji s oko 150 natjecatelja iz 30-ak zemalja za vrijedan nagradni fond. 

Plakat programa:

Odgovori