Na današnji dan – Hudson “ditching”

 Incident je postao poznat kao “Čudo na Hudsonu” (“Miracle on the Hudson”), a kapetan Sullenberger proglašen je herojem.

15. siječnja 2009. godine, let US Airways 1549 (AWE1549), Airbus A320 kojim je upravljao kapetan Chesley B. Sullenberger “Sully” i prvi časnik Jeffrey Skiles, nakon otkaza oba motora prinudno je sletio na vodu (ditching) na rijeku Hudson (NY). Svih 155 putnika i članova posade, uspješno je evakuirano iz djelimičmo potopljenog trupa koji je tonuo u rijeku i obližnjim plovilima i helikopterima prevezeno na obalu. Nekoliko ih je zadobilo ozljede, ali samo je jedan putnik zadržan u bolnici.

Zrakoplov Airbus A320-200 registracije N106US, poletio je na US Airways redovitom komercijalnom letu iz zračne luke LaGuardia u New Yorku za Charlotte Douglas International Airport, North Carolina. Oko tri minute nakon polijetanja, u 3:27 pm po lokalnom vremenu, avion je tijekom inicijanog penjanja iz LaGuardie, sjeveroistočno od George Washington Mosta, naletio na jato kanadskih gusaka. Udar ptica prouzročio je prekid rada oba motora .

Iako je prvotni plan posade bio vratiti se na LaGuardiu, postalo im je jasno da to neće biti moguće, jer je avion bez pogona naglo gubio na visini. Kapetan Sullenberger je okrenuo avion na jug i “jedreći” iznad Hudson, sletio u rijeku u samom središtu Manhattana, oko tri minute nakon što je izgubio pogon.

Cijela posada leta 1549 nagrađena je od Ceha zrakoplovnih pilota i navigatora (Guild of Air Pilots and Air Navigators). U plaketi je istaknuto : “Ovo prinudno slijetanje na vodu, bez gubitaka života, herojsko je i jedinstveno zrakoplovno postignuće.”
Nakon samog incidenta, zrakoplovni stručnjak James Ferguson rekao je “Kad se avion sruši u vodu, obično se letjelica slomi. No, ovaj zrakoplov izgleda kao da je prošao bez ikakvih oštećenja. To je nevjerojatno”

Član National Transportation Safety Boarda , Kitty Higgins opisao je podvig kao “najuspješniji ditching ​​u zrakoplovnoj povijesti” .

 

 

foto : ilustracija, www.purdue.edu ;  U.S. Army Corps of Engineers (Flickr)       video : Youtube 

Odgovori