MiG-21 Rudolfa Perešina u Austriji

Zrakoplov MiG-21 Rudolfa Perešina možete vidjeti u muzeju na zrakoplovnoj bazi Zeltweg u Austriji

2. i 3. rujna 2016. godine održan je tradicionalni “AirPower” aeromiting u austrijskom gradiću Zeltwegu, koji organiziraju Austrijske zračne snage i Red Bull. Ovaj aeromiting na vojnoj zrakoplovnoj bazi u Austriji pripada među najbolje aeromitinge, koji se održavaju u Europi. Pored toga što je u programu nastupila i hrvatska akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” još jedna priča na ovoj zrakoplovnoj bazi je vezana sa Hrvatskom.

U malom muzeju koji se nalazi u ovoj zrakoplovnoj bazi nalazi se i MiG-21R Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva (JRV) sa oznakom “26112”. Radi se o zrakoplovu s kojim je Rudolf Perešin, tadašnji pilot JRV preletio 25. listopada 1991. godine iz zrakoplovne baze u Bihaću do Klagenfurta u Austriji. Četiri dana nakon njegovog preleta u Klagenfurt Rudolf Perešin vraća se u Hrvatsku, gdje se je pridružio osnivanju i građenju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Rudolf Perešin poginuo je 2. svibnja 1995. godine na radnom zadatku tijekom akcije “Bljesak”, kada je bio pogođen u blizini Stare Gradiške u drugom zrakoplovu HRZ-a, kojim je upravljao.

Zrakoplov je nakon nekog vremena što je stajao na zračnoj luci u Klagenfurtu bio izložen u centru grada, da bi ga Austrijanci, neznajući što s tim zrakoplovom, rastavili i spremili u tenkovskoj bazi Grossmittel u blizini Wiener Neustadta. Godine 2011. godine zrakoplov je ponovno sastavljen i izložen je u novo formiranom muzeju zrakoplovstva na zrakoplovnoj bazi u Zeltwegu. Uz zrakoplov u muzeju je i detaljno napisana cijela priča sa izvornim fotografijama iz tog vremena.  

Foto: Avioradar J.K. (LOXZ/07.2011)

Odgovori