Mag2True: zamjena magnetskog za pravi sjever

 

Dok su profesionalni pomorci prije pedesetak godina prestali koristiti Zemljino magnetsko polje kao svoju primarnu referencu za smjer, civilno zrakoplovstvo nije jer su u to vrijeme precizni inercijski navigacijski sustavi (INS) bili preteški i glomazni za uporabu u zrakoplovima.

Danas, međutim, navigacija pomoću GNSS-a (globalni navigacijski satelitski sustavi), poduprta inercijskim referentnim sustavom za navigaciju/položaj i smjer (INS/AHRS), radiofarovima i nadzorom kontrole zračnog prometa pomoću višestrukih tehnologija, omogućuje zrakoplovstvu vođenje savršene navigacije bez ikakve magnetske reference. Rasprava o promjeni iz magnetskog u pravi sjever više nije o tome treba li se promijeniti, već kako upravljati promjenom i kada; ožujak 2030. je predloženi datum.

Moderni civilni i vojni zrakoplovi imaju sposobnost letjeti do referentne vrijednosti pravog sjevera pritiskom na dugme: sustav upravljanja letom (FMS) koji se temelji na inercijskom referentnom sustavu (IRS) dizajniran je za identifikaciju pravog sjevera pri pokretanju, a kad je magnetska referenca potrebna, FMS je izračunava iz prave primjenom lokalne magnetske varijacije iz ugrađenih magnetskih tablica. Međutim, zračni putevi i postupci prilaza unutar FMS-a mogu koristiti do četiri različita izvora magnetskih varijacija (FMS-a, dizajna procedure, aerodroma ili deklinacije radio-navigacijskih uređaja) iz FMS-a ili navigacijske baze podataka ARINC 424, a pogreške se javljaju ukoliko se ne podudaraju.

Uz sveprisutnu uporabu GNSS-a i impresivnu sposobnost modernih inercijskih referentnih sustava (IRS), plus stalni prestanak rada zemaljskih radio-navigacijskih uređaja u cijelom svijetu, sve je teže opravdati odluku da se zrakoplovna navigacija danas oslonja na stalno promjenjivo Zemljino magnetsko polje. Međunarodna udruga instituta za navigaciju (IAIN) koja je pomno proučavala sva pitanja, komentira: „Najveći pojedinačni problem u pokušaju provedbe ove promjene u cijelom svijetu bila bi inercija – veliki broj uključenih zemalja i teškoća pronalaženja volje promijeniti sve odjednom.”

Kako bi se najbolje prevladalo ovu inerciju, IAIN je uspostavio specijaliziranu radnu skupinu, Aviation Heading Reference Transition Action Group (AHRTAG), koja se sastaje jednom mjesečno od početka 2021. AHRTAG je multinacionalni tim pod vodstvom Kanade, a uključuje stručnjake za navigaciju iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Hrvatske i Australije, a predsjeda mu direktor operativne sigurnosti Nav Canada, Anthony MacKay. Skupina uključuje predstavnike nekoliko nacionalnih zrakoplovnih tijela (NAA), velikih proizvođača zrakoplova, udruženja pilota, kao i komercijalnog pružatelja zračnih navigacijskih karti i informacija u zrakoplovstvu – Jeppesen.

Migracija zemljopisnih magnetskih polova ubrzala se posljednjih godina, stvarajući nemilosrdne zadatke kao što su ažuriranje sustava i distribucija informacija o letu pogođenih tom promjenom. AHRTAG ističe da je ažuriranje preglednih tablica magnetskih varijacija zrakoplova specijalizirana i skupa aktivnost održavanja koja nema utjecaja na način na koji zrakoplov dobiva informacije o smjeru. On samo osigurava da se rezultat prikazuje kao magnetska vrijednost koja će uključiti sve neispravljene pogreške sustava i dodati ih izvorno određenom pravom smjeru. A ako je budući pomak varijacije dovoljan da zahtijeva ispravak imovine zračne luke (kao što su oznake uzletno-sletne staze i rulne staze, plus instrumentalne procedure, dokumentacije uređaja za slijetanje i FMS kodiranje), u zračnoj luci koja je veliko čvorište, trošak može premašiti 20-30 milijuna dolara.

Jednokratni čin prelaska s magnetske na pravu referentnu vrijednost nije ništa izazovniji od, na primjer, periodičnog zadatka preusmjeravanja VOR i TACAN radio-navigacijskih faoriva kako bi se uzele u obzir promjene lokalnih magnetskih varijacija. U cijeloj industriji, sudionici imaju potrebne vještine i znanja za napraviti taj korak.

Kanada se sad aktivno usredotočuje na provedbu promjene: već koristi pravi sjever kao referentnu vrijednost u skoroo polovici svog zračnog prostora jer njezini krajnji sjeverni teritoriji sadrže (sporo pomičući) površinski položaj magnetskog sjevernog pola. Avijatičari u sjevernom kanadskom zračnom prostoru koristili su isprobane i testirane postupke za obje metode, tradicionalne radio-navigacijske farove i sve vrste navigacijskih sustava temeljenih na performansama (engleski: Performance-Based Navigation – PBN). Državni pružatelj usluga zračne navigacije (engleski: Air Navigation Service Provider – ANSP) Nav Canada, u suradnji s AHRTAG-om, skoro je završio izradu koncepta operacija (CONOPS) za prelazak na pravi sjever unutar cijelog zračnog prostora Kanade.

Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO) pokazala je veliko zanimanje za Nav Canada-in “Mag2True” rad, posebice otkako je Kanada predstavila White paper o toj temi na ICAO-ovoj 13. Konferenciji o zračnoj navigaciji (2018.), tražeći dogovor i predlažući usvajanje do 2030. godine. Na konferencije se dogovorilo o daljnjem proučavanju između Mag2True cijene i koristi, što se na kraju i dogodilo. U međuvremenu, Kanada je predstavila službeni informativni dokument Mag2True na HLCC-u (engleski: High Level Conference on COVID-19) u listopadu 2021., a prezentacija AHRTAG-a o pravom sjeveru već je bila na dnevnom redu sastanka ICAO-ove Europske radne skupine za PBN/Upravljačke skupine za navigaciju, početkom prosinca 2021.

Asistiranje ICAO-u u prevladavanju globalne inercije moglo bi funkcionirati na sljedeći način: jedna država – Kanada – jednostrano prijavi razliku od međunarodnih referentnih standarda smjera, uspješno prelazi na pravi sjever unutar cijelog svog zračnog prostora i pokazuje da novi sustav funkcionira.

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo (engleski: Federal Aviation Administration: FAA) također se zainteresirala za tu zamisao. Prema izvorima FAA-e, razmišljanje Agencije kreće se u istom smjeru kao i kanadsko, priznajući da su piloti navikli raditi unatoč razlikama koje dolaze s obzir na razlike među granicama zemalja. Na primjer, većina svijeta mjeri visinu leta u stopama ili tisućama stopa, ali u Kini, Ruskoj Federaciji i nekoliko drugih država, visine ispod prijelazne razine su u metrima.

Skepticima koji nerado napuštaju bilo koji referentni sustav smjera, posebno onaj koji je poznat kao magnetski kompas, unatoč postojanju dokazanih alternativa, član AHRTAG-a, Dai Whittingham, također glavni izvršni direktor britanskog odbora za sigurnost letenja, ističe da je moderno donošenje pravila u zrakoplovstvu rizično. Rizik se nikada ne može svesti na nulu, ali se mora dokazati da je uvođenje bilo kojeg novog sustava iznimno niskorizično. Usporedbe između postojećeg i predloženog režima su neizbježne, ali Whittingham smatra da je mudro, kad se igra “što ako” s predloženim sustavom, priznati da postojeći ima mnogo mana i nabrojati ih.

U međuvremenu, AHRTAG koji neprestano traži povratne informacije od svih dijelova industrije, uspio je izvijestiti da je očekivani otpor prema promjenama u sektorima kao što je Opće zrakoplovstvo (engleski: General Aviation – GA) omekšao do točke nestanka, pogotovo jer je GA sada veliki korisnik GNSS sustava, bilo da koristi instaliranu avioniku, ručne GPS uređaje namijenjene zrakoplovstvu ili elektroničke torbe za let (EFB tablet računala). Slično tome, udruge pilota zračnih prijevoznika i sami zračni prijevoznici općenito sretni su zbog predložene promjene za koju je prihvaćena skraćenica postala Mag2True.

Odgovori