„Letovi” za Turku i Tampere će se obavljati autobusom


 

Finnair će nastaviti povezivati Helsinki s dva domaća odredišta: Turku i Tampere. Letovi prema tim gradovima su obustavljeni od proljeća 2020. zbog pandemije koronavirusa. Prema novome planu, Finnair će ta odredišta povezivati novom autobusnom linijom koja će zamijeniti letove. Razlog zamjene leta za autobus je u tome što su to jedni od najkraćih letova u Finnairovoj mreži, te iako su na njima korišteni ATR zrakoplovi koji troše malo goriva, želi se smanjiti količina ispuštanih štetnih plinova.

“Turku i Tampere su vrlo važan dio naše mreže. Putovanje na tim rutama je usredotočeno na putnike koji stižu u Finsku međunarodnim letovima i presjedaju za ta odredišta, te želimo i dalje pružati veliki izbor veza za njih u regiji. Kombinacija različitih tipova prometnih sredstava vrlo je važan alat za smanjivanje ispuštanja količine ugljika, te je također u skladu s finskom strategijom smanjivanja količine ispuštanja štetnih plinova. Želimo ponuditi putnicima mogućnost njihovog udjela u smanjenju ispuštanja štetnih plinova tako što će koristiti autobusne veze. Jamčimo vezu između autobusa i zrakoplova u slučaju bilo kakvih poremećaja u prometu,” rekao je Perttu Jolma, podpredsjednik odjela za planiranje prometa u Finnairu.

Planirano vrijeme leta prema gradovima Turku i Tampere je 35 minuta, ali samo vrijeme leta iznosi svega 25 minuta. Tako kratki letovi se najčešće koriste u područjima koja imaju vrlo zahtjevan teren, preko vodenih površina ili planina. Intermodalnost je trend u porastu i u Europi se vode rasprave oko ograničavanja kratkih letova.

Prema provedenoj studiji na podacima od strane Finnairovih putnika, većina njih koji su krenuli iz gradova Turku i Tampere, najčešće koriste neku vrstu kopnenog prijevoza kako bi stigli do zračne luke u Helsinkiju. To su podaci iz 2019. kad je prema tim gradovima Finnair letio nekoliko puta dnevno. Odabir autobusne veze nad putovanjem automobilom također predstavlja sudjelovanje putnika u smanjenju ispuštanja ugljika u atmosferu.

Odgovori