[IZVJEŠĆE] Zanimljivi dolasci zrakoplova u Hrvatsku u proteklom tjednu

Redoviti tjedni pregled zanimljivih dolazaka zrakoplova u Hrvatsku u proteklom tjednu na Avioradaru:

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) počeo je s prometom na dvije sezonske linije i tu u utorak na liniji Dubrovnik – Pula – Amsterdam i u subotu na liniji Split – Atena. U charter prometu imao je dva odlaska za Beirut i to iz Mostara i Barija. U petak, u kasnim večernjim satima, bio je dodatni charter let iz Zagreba za Patras u Grčkoj i nazad. U četvrtak let Croatia Airlinesa iz Zagreba za Amsterdam i natrag odradio je zrakoplov Boeing 737-400 (na slici dolje) u kratkoročnom najmu od litvanskog zračnog prijevoznika GetJet (GJT). U ponedjeljak odabrane letove za Croatia Airlines odradio je zrakoplov Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTD hrvatskog zračnog prijevoznika Trade Air (C3/TDR).


Foto © Nikola Kovačević (ZAG/31.05.2018.)

Hrvatski zračni prijevoznik Trade Air (C3/TDR), a nakon letova za Croatia Airlines, u ponedjeljak je odradio sa svojim zrakoplovom Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTE vlastite ugovorene charter letove.

Latvijski nacionalni zračni prijevoznik Air Baltic (BT/BTI) u ponedjeljak počeo je s prometom na sezonskoj liniji Riga – Rijeka.

Britanski TUI Airways (BY/TOM) u četvrtak je prvi put doletio u Dubrovnik istovremeno sa dva zrakoplova tipa Boeing 787-8 Dreamliner (na slici dolje).


Foto © Web-kamera zračne luke Dubrovnik (DBV/31.05.2018.)

Na redovitim linijama srpskog nacionalnog zračnog prijevoznika Air Serbia (JU/ASL) dva puta u Zagreb i jednom u Dubrovnik doletio je stari zrakoplov Boeing 737-300 u bojanju tvrtke kćeri Aviolet koja je inače zadužena za charter letove. 

U pregledu za predprošli tjedan izostavili smo u popisu EasyJet (U2/EZY), koji je počeo s prometom u subotu na sezonskoj liniji Pula – Bristol.  

wet-lease najmu za britanskog zračnog prijevoznika British Airwaysa (BA/BAW), u utorak, petak i subotu iz Londona (zračna luka „Gatwick“) u Dubrovnik su ponovno doletjela dva zrakoplova Airbus A320 u wet-lease najmu od britanskog zračnog prijevoznika Titan Airways (ZT/AWC) (na slici dolje). Veći zrakoplov Boeing 757-200 Titan Airwaysa u srijedu je doletio na drugom dolasku sezonske linije Oslo – Split za švedskog zračnog prijevoznika Novair (N9/NVR). U nedjelju je Titan Airways počeo s prometom na vlastitoj sezonskoj charter liniji London (zračna luka “Stansted”) – Zadar sa zrakoplovom Boeing 737-400.

Sezonsku liniju Oslo – Split švedskog Novaira prije dva tjedna u srijedu otvorio je zrakoplov Boeing 737-400 u kratkoročnom najmu od malteškog zračnog prijevoznika Air Horizont (HAT)

U nedjelju prije dva tjedna, njemački Condor (DE/CFG) počeo je s prometom na novoj sezonskoj liniji Hannover – Split. Na ovoj liniji za cijelu sezonu najavljeni su zrakoplovi Airbus A320 tvrtke kćeri Thomas Cook Airlines Balearics (H5/CTB).

U srijedu je skandinavski Thomas Cook Airlines (DK/VKG) počeo s prometom na sezonskoj liniji Trondheim – Split. Isti zrakoplov Airbus A321 vratio je na danski otok Bornholm skupinu turista koja je došla na charter liniji predprošle srijede. Na sezonskoj liniji Göteborg – Split za Thomas Cook u srijedu je počeo letjeti veći zrakoplov Boeing 757-200 u najmu od španjolskog zračnog prijevoznika Privilege Style (PVG).

U subotu je švedski regionalni zračni prijevoznik Braathens Regional Airlines (TF/BRX) vratio skupinu turista iz Karlstada te dovezao novu na charter liniji Örebro – Split zrakoplovom British Aerospace Avroliner ARJ-100.

Španjolski zračni prijevoznik Volotea (V7/VOE) u ponedjeljak je počeo s prometom na novoj sezonskoj liniji Dubrovnik – Bergamo. U srijedu je uslijedio početak prometa na novoj sezonskoj liniji Pula – Nantes (na slici dolje). O svečanom dočeku prvog zrakoplova na ovoj liniji napisali smo na Avioradaru posebni članak: Svečana inauguracija prvog leta iz Nantesa za Pulu


Foto © Zračna luka Puka (PUY/30.05.2018.)

Malteški zračni prijevoznik Air X Charter (AXY) počeo je letjeti sa zrakoplovom Boeing 737-500 u wet-lease najmu za španjolsku Voloteu. Njegov je zrakoplov doletio prvi put na liniji Venecija – Dubrovnik u četvrtak. Prošle je godine isti zrakoplov letio u najmu za Voloteu, ali iz baze u Nantesu. U srijedu je ovaj malteški prijevoznik imao i vlastiti charter dolazak sa zrakoplovom Canadair CRJ-200 iz Londona (zračna luka “Stansted”) u Split. Dan kasnije odletio je iz Splita za Salzburg.

Izraelski zračni prijevoznik Arkia (IZ/AIZ) u srijedu je počeo s prometom na svojoj dugogodišnjoj sezonskoj liniji Tel Aviv – Rijeka sa zrakoplovom Embraer ERJ-195.

Za britanskog zračnog prijevoznika FlyBe (BE/BEE) na sezonskoj liniji iz Londona (zračna luka „Southend“) prema Dubrovniku, dva puta prošli tjedan doletio je zrakoplov Embraer ERJ-190 u wet-lease najmu od bugarskog nacionalnog zračnog prijevoznika Bulgaria Air (FB/LZB)

Mađarski niskotarifni zračni prijevoznik Wizz Air (W6/WZZ) u četvrtak je počeo s prometom na svojoj dugogodišnjoj sezonskoj liniji iz Splita za London (zračna luka “Luton”). 

Novi austrijski zračni prijevoznik Laudamotion (OE/LDM) u subotu je svečano dočekan na novoj liniji Berlin (zračna luka “Tegel”) – Rijeka (na slici dolje). O svečanom dočeku na ovoj liniji napisali smo na Avioradaru posebni članak: Doček prvog leta Laudamotiona iz Berlina u Rijeku


Foto © Vedrana Čubranić (RJK/02.06.2018.)

Iako je dan ranije Laudamotion trebao prvi put doletjeti na novoj liniji Berlin – Pula, prvi dolazak je radi loših vremenskih uvjeta u Njemačkoj bio otkazan pa se na ovoj liniji dogodio tek u nedjelju. Na obje linije doletjeli su zrakoplovi Boeing 737-800 irskog niskotarifnog zračnog prijevoznika Ryanaira (FR/RYR), a kasnije bi ih u sezoni trebali zamijeniti vlastiti zrakoplovi Airbus A320 Laudamotiona. 

Kanadski prijevoznik Air Canada Rouge (RV/ROU) u nedjelju je svečano dočekan na novoj liniji Toronto – Zagreb (na slici dolje). Avioradar ga je dočeao u Zagrebu i o tom dolasku napisan je posebni članak: Air Canada Rouge uvela izravni let između Zagreba i Toronta


Foto © Avioradar – Karlo Mudri (ZAG/03.06.2018.)

Češki zračni prijevoznik SmartWings (QS/TVS) u četvrtak je počeo s prometom na sezonskoj charter liniji Gdańsk – Dubrovnik.

Španjolski nacionalni prijevoznik Iberia (IB/IBE) počeo je u petak s prometom na sezonskoj liniji Madrid – Split. Tvrtka kći Vueling (VY/VLG) počela je s prometom na dvije sezonske linije i to u petak Split – Firenca i u subotu Zadar – Barcelona.

Austrijski zračni prijevoznik Austrian Airlines (OS/AUA) u petak je počeo s prometom na drugom dnevnom dolasku na liniji Beč – Dubrovnik sa manjim zrakoplovom Embraer ERJ-195. Od petka će na ovoj liniji biti po dva dolaska petkom, subotom i nedjeljom, dok ostalim danima ostaje po jedan dolazak. Uz to, Austrian Airlines je imao jedan charter aranžman iz talijanskog Bolzana za Split s dolaskom zrakoplova Bombardier Q400 u ponedjeljak i povratkom iz Splita u Bolzano u petak (na slici dolje). Austrian Airlines je imao u petak u Zadru trenažne letove sa dva zrakoplova: Airbus A320 i Embraer ERJ-195.


Foto © Web kamera Zračne luke Split (SPU/01.06.2018.)

Češki nacionalni zračni prijevoznik ČSA Czech Airlines (OK/CSA) još je u subotu imao tri dolaska na sezonskim charter linijama iz Austrije za Brač sa zrakoplovom ATR-72.

Ruski zračni prijevoznik S7 Airlines (S7/SBI) u petak je počeo s prometom na sezonskoj liniji Moskva (zračna luka „Domodedovo“) – Dubrovnik. Istoga dana, ruski je nacionalni zračni prijevoznik Aeroflot (SU/AFL) počeo s prometom na sezonskoj liniji Moskva (zračna luka “Šeremetjevo”) – Split. Dan kasnije, privatni ruski zračni prijevoznik Red Wings Airlines (WZ/RWZ) počeo je s prometom na svojoj sezonskoj liniji Moskva (zračna luka „Domodedovo“) – Pula.

U četvrtak je počeo s prometom mali lokalni švicarski zračni prijevoznik Air Glaciers (1G/AGV) na charter linijama iz Siona i Les Eplatures za Pulu sa zrakoplovom Beech 200 Super King Air. U subotu je bio prvi dolazak zrakoplova Airbus A320 na sezonskoj liniji Zürich – Pula švicarskog prijevoznika Edelweiss Air (WK/EDW)

U ponedjeljeak je slovenski nacionalni zračni prijevozik Adria Airways (JP/ADR), uz charter linije Göteborg – Rijeka, doletio i na drugoj charter liniji, odnosno vratio je skupinu turista u Karlstad te doletio s novom iz Norrköpinga. Također u ponedjeljak, Adria je imala dva charter dolaska iz Nantesa u Dubrovnik s manjim zrakoplovom Canadair CRJ-900. Od četvrtka do nedjelje odradila jd i jedan charter aranžman sa skupinom turista iz njemačkog Münstera za Dubrovnik.

Španjolski zračni prijevoznik Evelop! (E9/EVE) doletio je sa zrakoplovom Airbus A320 (na slici dolje) u srijedu na charter liniji izmedju Valladolida i Dubrovnika.


Foto © Web kamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/30.05.2018.)

Britanski zračni prijevoznik Cello Aviation (CLJ) u srijedu imao je dva dolaska na redovitim sezonskim charter linijama iz Irske za Split i Dubrovnik te u četvrtak jedan dolazak iz Corka u Split.

Poljski zračni prijevoznik Enter Air (E4/ENT) u ponedjeljak je imao charter dolazak iz Francuske za Pulu i Dubrovnik. U četvrtak je bio je prvi dolazak ove godine na charter liniji Katowice – Dubrovnik. U petak, a uz redoviti charter dolazak iz Pariza (zračna luka „Roissy – Charles de Gaulle“) za Rijeku, bio je i drugi charter let iz Frankfurta za Split. U subotu je bio još jedan redoviti charter dolazak iz Pariza u Dubrovnik, a nakon toga isti je zrakoplov vratio skupinu turista te doletio s novom iz Clermont-Ferranda u središnjoj Francuskoj.

Češki zračni prijevoznik Travel Service (QS/TVS) u ponedjeljak je imao jedan charter dolazak iz Francuske u Dubrovnik i Pulu.

Francuski zračni prijevoznik ASL Airlines (5O/FPO) sa zrakoplovom Boeing 737-700 u četvrtak je imao charter dolazak iz Pariza (zračna luka „Roissy – Charles de Gaulle“) i Brisela u Dubrovnik s povratkom za Lyon i Pariz. 

 

Talijanski zračni prijevoznik Air Italy (IG/ISS) u nedjelju je letio sa zrakoplovima Boeing 767-300 iz Zagreba za Liverpool s hrvatskim navijačima. Odlazak iz Zagreba za Liverpool odradio je zrakoplov talijanskog zračnog prijevoznika Blue Panorama Airlines (BV/BPA), a u povratku je doletio vlastiti zrakoplov tvrtke Air Italy u bojanju pod starim imenom Meridiana koje je ova tvrtka nosila do proljeća ove godine.

Hrvatska reprezentacija odletila je iz Pule sa zrakoplovom Embraer ERJ-145 francuskog prijevoznika Enchance Aero, a povratak je bio u nedjelju u Rijeku (na slici dolje). 


Foto © Vedrana Čubranić (RJK/03.06.2018)

Posebno zanimljiv zrakoplov u srijedu je doletio u Rijeku. Radi se o starom zrakoplovu Antonov AN-2 reg. oz. OK-TIR (na slici dolje). Proizveden je 1974. godine i, premda nosi češku registraciju, baziran je u Austriji u Innsbrucku. U Rijeci se zadržao do ponedjeljka.


Foto © Vedrana Čubranić (RJK/30.05.2018)

Foto naslovna © Avioradar – Bruno Habus (ZAG/03.06.2018)

Odgovori