[IZVJEŠĆE] Zanimljivi dolasci zrakoplova u Hrvatsku u drugom tjednu mjeseca svibnja

Redoviti tjedni pregled zanimljivih dolazaka zrakoplova u Hrvatsku u drugom tjednu mjeseca svibnja na Avioradaru:

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) predprošlog je tjedna počeo s prometom na svim novim ovogodišnjim linijama te na većini sezonskih linija. Od charter letova izdvajamo prvi charter let ove godine u noći s nedjelje na ponedjeljak iz Zagreba za Beirut s povratkom preko Mostara, a u noći s ponedjeljka na utorak bio je i jedan neredoviti charter let iz Dubrovnika za Atenu i natrag. Odabrane letove Croatia Airlinesa proteklog tjedna u četvrtak odradio je kratkoročnom najmu zrakoplov Fokker F-100 švicarskog regionalnog prijevoznika Helvetic Airways (2L/OAW) reg. oz. HB-JVC.

Hrvatski zračni prijevoznik Trade Air (C3/TDR) u četvrtak je imao promijenu zrakoplova u najmu od nizozemskog regionalnog prijevoznika AIS Airlines (IS/PNX). Iz Osijeka u Nizozemsku odletio je zrakoplov British Aerospace Jetstream J-32 reg. oz. PH-OCI (na slici dolje), a umjesto njega, isti dan iz Nizozemske u Osijek, doletio je zrakoplov istog tipa reg. oz. PH-NCI. Kod zrakoplova Trade Aira došlo je do promjene zrakoplova koji je letio u najmu za Air France (AF/AFR). Predprošlu nedjelju u Rennes je doletio zrakoplov Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTD, te je zamijenio zrakoplov reg. oz. 9A-BTE koji je u ponedjeljak ujutro odletio u Maastricht na redoviti tehnički pregled. Zrakoplov Airbus A320 reg. oz. 9A-BTG je i dalje u najmu kod izraelskog zračnog prijevoznika Israir (6H/ISR) gdje leti na odabranim linijama iz Tel Aviva prema potrebi izraelskog prijevoznika.


Foto © Josip Andračić Antonov (OSI/05.2018.)

U prošlotjednom pregledu za predprošli tjedan izostavili smo kod njemačkog zračnog prijevoznika Eurowings (EW/EWG) početak prometa na dvije sezonske linije, i to u subotu iz Zadra za Köln / Bonn i u nedjelju iz Pule za Berlin (zračna luka “Tegel”). Prošloga tjedna u srijedu, s prometom je počela još sezonska linija iz Pule za Köln / Bonn. I proteklog su tjedna na linijama Eurowingsa letjeli zrakoplovi drugih zračnih prijevoznika u wet-lease najmu. Zrakoplovi tipa Boeing 737-800 njemačkog TUIfly (X3/TUI) letjeli su na odabranim letovima iz Hannovera i Kölna za Hrvatsku. Određeni zrakoplovi i dalje dolaze u bojanju njemačkog prijevoznika Air Berlina (AB/BER) koji je prekinuo sav promet još na jesen prošle godine (na slici dolje). Zrakoplovi tipa Airbus A319 češkog nacionalnog prijevoznika ČSA Czech Airlines (OK/CSA) letjeli su na odabranim letovima iz Stuttgarta i Münchena za Hrvatsku.


Foto © Webkamera Zračne luke Split (SPU/03.05.2018.)

Irski niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair (FR/RYR) promijenio je u ponedjeljak zrakoplov u svojoj bazi u Zadru. Na liniji iz Zadra za Dublin odletio je zrakoplov reg. oz. EI-EKP, a umjesto njega, linijom iz Dublina u Zadar, doletio je zrakoplov reg. oz. EI-EBD. Isti je zrakoplov u četvrtak imao prvi let na novoj liniji iz Zadra za Memmingen na jugu Njemačke.

Britanski niskotarifni zračni prijevoznik EasyJet (U2/EZY) proteklog je tjedna, u nedjelju, počeo s prometom na jedinoj sezonskoj liniji iz Splita za Belfast (na slici dolje). U subotu, na liniji iz Berlina (zračna luka „Tegel“) u Pulu je ponovno doletio zrakoplov Airbus A320 u wet-lease najmu od latvijskog zračnog prijevoznika SmartLynx (6Y/ART).


Foto © Webkamera Zračne luke Split (SPU/08.05.2018.)

U drugom tjednu mjeseca svibnja započeo je i promet na brojnim sezonskim linijama turističke grupacije TUI. Belgijski zračni prijevoznik TUI Airlines Belgium (TB/JAF) doletio je prvi put u subotu na sezonskoj liniji iz Brisela na Brač. Isti zrakoplov, Embraer ERJ-190 (na slici dolje), istog je dana otvorio novu liniju iz Rotterdama za Brač. O tome smo na avioradaru napisali u posebnom članku: Svečano dočekan prvi zrakoplov iz Nizozemske na Braču


Foto © Tonći Peović (BWK/12.05.2018.)

Belgijski prijevoznik iz TUI grupacije u subotu je još imao i prvi let na novoj liniji iz Lyona za Dubrovnik sa zrakoplovom Boeing 737-800.

U utorak je u Pulu stigao drugi zrakoplov Boeing 787 Dreamliner britanskog prijevoznika TUI Airways (BY/TOM) iz Londona (zračna luka „Gatwick“). Prošlog tjedna je ipak doletio manji zrakoplov tipa Boeing 787-8 umjesto većeg Boeinga 787-9 predprošlog tjedna. U čevrtak je počeo promet na sezonskim linija za Dubrovnik iz Glasgowa, Doncastera i Newcastela. Iz Manchestera je ponovno doletio veći zrakoplov tipa Boeing 767-300. TUI. U nejdelju je u Dubrovnik na liniji iz Londona (zračna luka „Gatwick“) doletio drugi ovogodišnji zrakoplov Boeing 787-800 Dreamliner.

Proteklog tjedna počela je s prometom na sezonskim linijama i Air Serbija (JU/ASL). Prvi dolazak zrakoplova Airbus A319 iz Beograda u Split bio je u petak. Švicarski regionalni zračni prijevoznik People’s Viennaline (PE/PEV) u subotu je otvorio svoju jedinu sezonsku liniju prema Hrvatskoj i to iz St. Gallena prema Puli sa zrakoplovom Embraer ERJ-170.

Zračni prijevoznik SAS Scandinavian Airlines (SK/SAS) u subotu je počeo s prometom na dodatnih 7 sezonskih linija iz Norveške i Švedske za Split. Istoga dana, prvi zrakoplov Boeing 737-700 doletio je i prvi put ove godine na sezonskoj liniji iz Osla (zračna luka „Gardermoen“) u Pulu. Iz Stockholma (zračna luka „Arlanda“) u Split u subotu je doletio ove godine i prvi zrakoplov Airbus A321 švedskog zračnog prijevoznika Novair (N9/NVR). Nakon što je švedski Braathens Regional Airlines (TF/SCW) otvorio predprošli tjedan sezonske linije iz Švedske za Split, proteklog tjedna u subotu počela je s prometom i sezonska linija Kopenhagen – Split.

U subotu su u Zadru počele s prometom dvije nove linije i to belgijskog nacionalnog zračnog prijevoznika Brussels Airlinesa (SN/BEL) iz Brisela te od švicarskog zračnog prijevoznika Germania Flug (GM/GSW) iz Züricha (na slici dolje). O tome smo na Avioradaru napisali posebni članak: Zračna luka Zadar: Dva nova zračna prijevoznika, dvije nove linije


Foto © Zračna luka Zadar (ZAD/12.05.2018)

U wet-lease najmu za britanskog zračnog prijevoznika British Airwaysa (BA/BAW), u subotu je iz Londona (zračna luka „Gatwick“) u Dubrovnik doletio zrakoplov Airbus A320 britanskog zračnog prijevoznika Titan Airways (ZT/AWC). Kod britanskog prijevoznika Jet2 (LS/EXS), a u pregledu za predprošli tjedan, izostavili smo u popisu početak prometa na čak četiri sezonske linije i to iz Newcastela i Nottinghama za Dubrovnik te iz Leedsa i Manchestera za Pulu.

U srijedu je Thomas Cook Airlines Scandinavia (DK/VKG) počelo s prometom na sezonskim linijama iz Göteborga, Helsinkija i Kalmara za Split sa zrakoplovima Airbus A321 (na slici dolje). A u nedjelju je britanski Thomas Cook Airlines (MT/TCX) prvi put doletio na novoj liniji iz Manchestera u Dubrovnik. Već na prvom letu doletio je zrakoplov Airbus A321 u wet-lease najmu od litvanskog zračnog prijevoznika Avion Express (X9/NVD). Zrakoplov Airbus A321 reg. oz. G-NIKO britanskog prijevozka Thoma Cook u petak je, nakon tehničkog pregleda, odletio iz Zagreba u Manchester. U nedjelju je ponovno na liniji njemačkog Condora (DE/CFG) iz Düsseldorfa u Split doletio zrakoplov Boeing 737-400 u wet-lease najmu od litvanskog zračnog prijevoznika GetJet (GJT).


Foto © Webkamera Zračne luke Split (SPU/11.05.2018.)

Grčki Aegean Airlines (A3/AEE) u nedjelju je počeo s prometom na sezonskoj liniji iz Atene za Split. Na svim njegovim letova za Split letjet će cijelu sezonu zrakoplovi Bombardier Q400 grčkog regionalnog prijevoznika Olympic Air (OA/OAL).

U subotu je na charter liniji iz Antalyje u Zagreb doletio zrakoplov Boeing 737-400 (na slici dolje) turskog zračnog prijevoznika Tailwind Airlines (TI/TWI). Turski zračni prijevoznik Turkish Airlines (TK/THY) u nedjelju je izvanredno poslao na redovitoj liniji iz Istanbula u Zagreb veći zrakoplov tipa Airbus A330-300 reg. oz. TC-JOM.


Foto © Nikola Kovačević (ZAG/12.05.2018)

Nakon dugogodišnjeg stajanja u Zagrebu, u petak je u pravcu Maroka odletio zrakoplov ATR-42 pod reg.oz. 2-WFBA. Radi se o zrakoplovu koji je letio za Croatia Airlines sa reg.oz. 9A-CTT do 2008. godine. Nakon toga je od 2009. do 2015. godine letio sa reg. oz. TG-TRB kod zračnog prijevoznika Aviateca (GU/GUG) u Guatemali za TACA Regional (TA/TAI). Od tada je u Zagrebu čekao na novog prijevoznika. Nije nam poznato tko će biti njegov novi prijevoznik. Registracija pod kojom je odletio pripada banci WFBN – Wells Fargo Bank Northwest.


Foto © AVIORADAR – K. M. (ZAG/11.05.2018)

Zrakoplov Airbus A320 švicarskog Swiss Air Linesa (LX/SWR) doletio je u subotu na liniji tvrtke kćeri Edelweiss Aira (WK/EWG) na liniji iz Züricha u Split.

Slovenska Adria Airways (JP/ADR) poslala je protekli tjedan zanimljive zrakoplove iz svoje flote u Hrvatsku: u petak je u Dubrovnik doletio prvi put veći zrakoplov Canadair CRJ-900 u bojanju globalnog zrakoplovnog uduženja Star Alliance, a u subotu je na Brač doletio zrakoplov Canadair CRJ-700 (foto gore u članku o linijama TUIa) u bojanju luksemburškog prijevoznika Luxair (LG/LGL). Ovaj zrakoplov je do 9. svibnja letio u najmu na linijama iz Luxembourga.

Austrian Airlines (OS/AUA) proteklog je tjedna imao isti broj charter dolazaka s umirovljenicima u Dubrovnik kao i predprošlog. Zrakoplovi Airbus A320 i Airbus A319 (na slici dolje) doletjeli su četiri puta iz Beča te je po jedan zrakoplov doletio s umirovljenicima iz Graza, Innsbrucka i Salzburga. Pored toga, u Pulu je u srijedu doletio charter let sa zrakoplovom Bombardier Q400.

U charter prometu proteklog tjedna, u ponedjeljak se vratio iz Dubrovnika za Humberside na istoku Engleske zrakoplov Embraer ERJ-145 (na slici dolje) britanskog zračnog prijevoznika Eastern Airways (T3/EZE).


Foto © Boran Pivčić (DBV/07.05.2018)

Španjolski zračni prijevoznik Evelop! (E9/EVE) doletio je sa zrakoplovom Airbus A320 u srijedu iz Salamance u Zadar s povratkom za Valladolid. Luksemburski zračni prijevoznik Luxair (LG/LGL) imao je u četvrtak charter dolazak iz Linza u Doubrovnik sa svojim najvećim zrakoplovom Boeing 737-800.

Danski zračni prijevoznik DAT Danish Air Transport (DX/DTR) doletio je u četvrtak na charter liniji iz Stockholma (zračna luka „Arlanda“) preko poljskih Katowica u Split. Doletio je sa starijim zrakoplovom McDonnell Douglas MD-82 (na slici dolje). To je bio prvi let ovog zrakoplova za danskog prijevoznika koji je ovaj zrakoplov preuzeo tek 5. svibnja od talijanskog prijevoznika Meridiana (IG/ISS) čije bojanje bez naziva tvrtke ovaj zrakoplov i dalje nosi. Zrakoplov je u četvrtak preletio u Zadar gdje je bio parkiran do povratka svoje skupine turista u nedjelju natrag iz Splita prema Poljskoj i Švedskoj. 


Foto © Igor Papić (SPU/10.05.2018)

I Boeing 737-700 danskog zračnog prijevoznika JetTime (J4/JTG) doletio je isto u četvrtak na charter liniji iz Kopenhagena u Split. Prvi put je doletio novoobojani zrakoplov reg. oz. OY-JTP (na slici dolje) u novom liveriju ovog danskog prijevoznika. Povratak ove skupine turista iz Splita za Kopenhagen bio je u nedjelju sa drugim zrakoplovom u starom bojanju.


Foto © Marijo Dedić Jandrek (SPU/10.05.2018.)

Zračni prijevoznik Primera Air (6F/PRW) prvi put je u četvrtak doletio u Zagreb na charter liniji iz Reykjavika (zračna luka „Keflavik“) na Islandu. Druga rotacija s istim zrakoplovom Boeing 737-800 bila je u nedjelju. Najduži od četiri prošlotjedna leta na ovoj ruti trajao je čak 4 sata i 25 minuta.

Bugarski nacionalni zračni prijevoznik Bulgaria Air (FB/LZB) doletio je sa zrakoplovom Embraer ERJ-190 na charter liniji iz Sofije u Dubrovnik s povratkom za Burgas. U nedjelju je isti zrakoplov letio u suprotnom pravcu iz Burgasa u Dubrovnik s povratkom u Sofiju.

Četiri prijevoznika letjela su protekli tjedan na charter linijama iz Francuske za Hrvatsku. Španjolski zračni prijevoznik Volotea (V7/VOE) u ponedjeljak je doletio sa zrakoplovom Airbus A319 iz Toulousea u Dubrovnik s povratkom preko Pule za Marseille i Nantes.

Poljski zračni prijevoznik Enter Air (E4/ENT) imao je u ponedjeljak svoj redoviti charter dolazak iz Francuske. Proteklog tjedna doletio je iz Pariza (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”) preko Nantesa u Dubrovnik s povratkom preko Pule za Brest i Pariz. U četvrtak je zrakoplov Boeing 737-800 poljskog Enter Aira doletio preko Cagliarija u Rijeku. U subotu je bio još jedan redoviti charter dolazak iz Pariza, a nakon toga isti je zrakoplov vratio skupinu turista u Le Havre na sjeveru Francuske te doletio s novom iz mjesta Rennes na sjeverozapadu Francuske. U nedjelju je Enter Air imao još jedan charter dolazak iz Linza u Dubrovnik.

Češki zračni prijevoznik Travel Service (QS/TVS) u ponedjeljak je doletio na charter liniji iz Pariza (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”) u Dubrovnik, a nakon toga je odletio preko Pule za Toulouse i Pariz. Rumunjski Carpatair (V3/KRP) sa svojim zrakoplovom Fokker F-100 u četvrtak je imao charter dolazak iz Pariza (zračna luka „Roissy – Charles de Gaulle“) s povratkom za Marseille. 

Mađarski zračni prijevoznik Budapest Aircraft Service (RP/BPS) doletio je u utorak sa zrakoplovom Embraer EMB-120 iz slovačkih Košica u Zadar s povratkom za Budimpeštu. Još u nedjelju je letio na ovoj charter liniji u suprotnom pravcu iz Budimpešte za Zadar s povratkom u Košice. Ovaj tip zrakoplova u Hrvatskoj nije nepoznat jer je letio u najmu prije dvije godine za Trade Air (C3/TDR) na domaćim linijama u Hrvatskoj.

Slovački Go2Sky (6G/RLX) u četvrtak je letio sa zrakoplovom Boeing 737-800 u najmu za češkog zračnog prijevoznika Travel Service (QS/TVS) na izvanrednoj charter liniji iz Stockholma (zračna luka „Arlanda“) preko Göteborga za Rijeku.

Možda najzanimljiviji dolazak proteklog tjedna je bio u nedjelju u kasnim večernjim satima u Splitu. Radi se o zrakoplovu Boeing 757-200 kazahstanskog prijevoznika Sunday Airlines, tvrtke kćeri kazahstanskog prijevoznika SCAT Airlines (DV/VSV) koja je zadužena za charter letove. U nedjelju je njegov zrakoplov doletio u Split čak iz Alma-Ate u središnjoj Aziji.  


Foto © Eddy Meštrović (SPU/10.05.2018)

U neredovitom teretnom prometu, u ponedjeljak i u utorak u Zagrebu su bila dva dolaska starih zrakoplova Antonov AN-12 ukrajinskog zračnog prijevoznika Ukraine Air Alliance (UKL). A u noći sa srijede na četvrtak, iz Njemačke u Split je doletio drugi najveći teretni zrakoplov na svijetu, Antonov AN-124 Ruslan (na slici gore) ruskog zračnog prijevoznika Volga-Dnepr Airlines (VI/VDA). U četvrtak je još u Split doletio i zrakoplov Airbus A400M Atlas njemačkih zračnih snaga (na slici dolje).


Foto © Eddy Meštrović (SPU/10.05.2018)

Foto (naslovna) © Eddy Meštrović (SPU/10.05.2018)

Odgovori