[IZVJEŠĆE] Zanimljivi dolasci zrakoplova u Hrvatsku u četvrtom tjednu mjeseca svibnja

Redoviti tjedni pregled zanimljivih dolazaka zrakoplova u Hrvatsku u četvrtom tjednu mjeseca svibnja na Avioradaru:

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) proteklog je tjedna uveo izmjenu u redu letenja na liniji iz Zagreba za Mostar. Naime, na liniji iz Zagreba za Mostar u nedjelju navečer leti veći zrakoplov Airbus A319 koji tjekom noći na ponedjeljak odradi charter liniju Mostar – Beirut i natrag te se u ponedjeljak ujutro vrati na redovitoj liniji iz Mostara u Zagreb. I u noći s utorka na srijedu bio je dodatni charter let iz Zagreba prema Beirutu s povratkom preko Venecije u Zagreb. Charter let srijedom za skandinavsku turističku grupaciju Apollo vratio je skupinu turista iz Splita u Kajaani u Finskoj te doveo novu iz Lulea na sjeveru Švedske. Kasno u noći u ponedjeljak i srijedu, Croatia Airlines je imao dva dodatna charter leta iz Splita prema Osijeku i natrag, i to za Hajduk. U subotu je zrakoplov Bombardier Q400 otvorio letove na dugogodišnjoj charter liniji iz Brača za Graz. A na subotnjim charterima iz Splita za Skandinaviju je takodjer došlo do promjene. Iz Splita se vratila zadnja skupina turista u Östersund te je stigla nova iz Örnsköldsvika. Odabrane letove Croatia Airlinesa proteklog tjedna u ponedjeljak odradio je u kratkoročnom najmu zrakoplov Embraer ERJ-170 austrijskog zračnog prijevoznika People’s Viennaline (PE/PEV), a u srijedu i četvrtak zrakoplov Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTD hrvatskog zračnog prijevoznika Trade Air (C3/TDR).

Hrvatski zračni prijevoznik Trade Air (C3/TDR) je u srijedu poslao zrakoplov Fokker reg. oz. 9A-BTE neposredno sa servisa u Maastrichtu u najam za Air France (AF/AFR), dok se drugi zrakoplov reg. oz. 9A-BTD vratio u Zagreb na uslugu Croatia Airlinesu iz najma u Francuskoj. U petak, subotu i nedjelju ovaj je zrakoplov letio na vlastitim ugovorenim charter linijama Trade Aira. Još jednom, u ponedjeljak, u najmu za Trade Air letio je zrakoplov British Aerospace BAe 146-300 rumunjskog prijevoznika Aviro Air (AVW) (na slici dolje).


Foto © Boran Pivčić (OMO/25.05.2018.)

Izraelski nacionalni zračni prijevoznik El Al (LY/ELY) u ponedjeljak i utorak doletio je prvi put ove godine sa svojim zrakoplovom Boeing 737-800 na liniji Tel Aviv – Zagreb. Od početka prometa koji je počeo krajem ožujka, do sada, dolazili su na ovoj liniji zrakoplovi istog tipa u najmu od slovačkog prijevoznika Air Explore (ED/AXE).   

Latvijski nacionalni zračni prijevoznik Air Baltic (BT/BTI) u ponedjeljak je svečano dočekan u Splitu na novoj sezonskoj liniji iz Rige. Svečanost je bila posebna i iz razloga što je to bio prvi dolazak novog zrakoplova tipa Bombardier CS300 u Split (na slici dolje). Više o tome smo na Avioradaru pisali u posebnom članku: Novi tip zrakoplova u Splitu na novoj sezonskoj liniji


Foto © Eddy Meštrović (SPU/21.05.2018.)

Britanski TUI Airways (BY/TOM) u utorak je na liniji iz Londona (zračna luka „Gatwick) u Pulu poslao novi zrakoplov Boeing 787-900 Dreamliner reg. oz. G-TUIM (na slici dolje) koji je tek 4 dana ranije preuzet iz tvornice u Seattleu. Pula mu je bila prvo odredište s putnicima.


Foto © Zračna luka Pula (PUY/29.05.2018.)

Belgijski zračni prijevoznik TUI Airlines Belgium (TB/JAF) doletio je u četvrtak prvi put na novoj liniji iz Nantesa u Dubrovnik sa zrakoplovom Boeing 737-700. Za turističku grupaciju TUI leti i danski zračni prijevoznik Jet Time (J4/JTG) koji je u petak počeo s prometom na sezonskoj liniji Kopenhagen – Split i istoga je dana doletio prvi put na novoj liniji Vaxjö – Split.

wet-lease najmu za britanskog zračnog prijevoznika British Airwaysa (BA/BAW), u petak i subotu iz Londona (zračna luka „Gatwick“) u Dubrovnik su ponovno doletjela dva zrakoplova Airbus A320 u wet-lease najmu od britanskog zračnog prijevoznika Titan Airways (ZT/AWC) (na slici dolje). Prema najavama, zrakoplovi Titan Airwaysa dolazit će za British Airways na odabranim letovima na liniji London – Dubrovnik do kraja ovogodišnje ljetne sezone.


Foto © Web-kamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/25.05.2018.)

Britanski niskotarifni zračni prijevoznik Jet2 (LS/EXS) proteklog tjedna počeo je s prometom na dvije dodatne sezonske linije iz Edinburgha za Split i Pulu. U subotu je počela s prometom nova linija Birmingham – Dubrovnik koja je ustvari zamjena za liniju koju je do prošle godine održavao propali Monarch Airlines (ZB/MON).

U srijedu je skandinavski Thomas Cook Airlines (DK/VKG) prvi put doletio na charter liniji s danskog otoka Bornholm u Split. Na slici dolje je zrakoplov Airbus A321 britanskog Thomas Cook Airlinesa (MT/TCX) koji je u ponedjeljak doletio iz Manchestera u Split u posebnom promotivnom bojanju.


Foto © Eddy Meštrović (SPU/21.05.2018.)

Španjolski zračni prijevoznik Volotea (V7/VOE) u utorak je imao jedan charter dolazak iz Nantesa u Dubrovnik, uz letove na redovitoj liniji na kojoj Volotea dolazi iz Nantesa u Dubrovnik dva puta tjedno. U petak je prvim dolaskom zrakoplova Boeing 717 u Splitu počela s prometom nova sezonska linija iz Bergama.

Britanski zračni prijevoznik FlyBe (BE/BEE) u subotu je počeo s prometom na dvije sezonske linije iz Londona (zračna luka „Southend“) prema Zadru i Dubrovniku. Na ovim linijama doletio je zrakoplov Embraer ERJ-195.

Grčki Aegean Airlines (A3/AEE) u subotu je počeo s prometom na novoj sezonskoj liniji iz Atene za Zadar. Svečani doček prvog zrakoplova iz Atene u Zadar smo na Avioradaru popratili u posebnom članku: Svečano dočekan prvi zrakoplov iz Atene u Zadru


Foto © Zračna luka Zadar (ZAG/26.5.2018.)

Kanadski prijevoznik Air Transat (TS/TSC) predprošle je srijede prvi put doletio na sezonskoj liniji Toronto (zračna luka „Pearson“) – Zagreb sa zrakoplovom Airbus A330-200.

Češki zračni prijevoznik SmartWings (QS/TVS) za pojačani promet tijekom ljetne sezone uzeo je u najam 3 zrakoplova od američkog zračnog prijevoznika Swift Aira (WQ/SWQ) (na slici dolje) i jedan zrakoplov od mongolskog nacionalnog zračnog prijevoznika MIAT Mongolian Airlines (OM/MGL). Svi su se zrakoplovi tijekom proteklog tjedna za Smartwings pojavili na linijama iz Praga za Dubrovnik i Split.


Foto © Web kamera Zračne luke Split (SPU/30.5.2018.)

Poljski zračni prijevoznik LOT Polish Airlines (LO/LOT) izvanredno je u nedjelju poslao na redovitoj liniji Varšava – Zagreb svoj najstariji zrakoplov tipa Boeing 737-400 (na slici dolje). Na liniji inače lete manji i noviji zrakoplovi tipa Embaer ERJ-170 ili ERJ-190. Preostala 3 zrakoplova Boeing 737-400 će najvjerovatnije na koncu ovogodišnje ljetne sezone napustiti flotu poljskog prijevoznika. Do kraja ljeta, povremeno, na neredovitoj osnovi, još će se pojaviti na pojedinim linijama.


Foto © Nikola Kovačević (ZAG/27.5.2018.)

Ruski zračni prijevoznik S7 Airlines (S7/SBI) u petak je prvi put ove godine na svojoj liniji Moskva (zračna luka „Domodedovo“) – Pula poslao zrakoplov tipa Boeing 737-800 iz flote tvrtke kćeri Globus (GH/GLP). Do sada su na ovoj liniji dolazili samo vlastiti im zrakoplovi S7 Airlinesa tipa Airbus A319 ili A320. U nedjelju je počela s prometom nova sezonska linija St. Petersburg – Pula (na slici dolje), a o čemu smo na Avioradaru napisali posebni članak: U Zračnu luku Pula sletio prvi zrakoplov iz St. Petersburga.


Foto © Zračna luka Pula (PUY/27.05.2018.)

U ponedjeljeak je slovenski nacionalni zračni prijevozik Adria Airways (JP/ADR) pored charter linije Göteborg – Rijeka doletio i na drugoj charter liniji Karlstad – Rijeka. Na slici je jutarnji posebni dolazak zrakoplova Airbus A319 iz Ljubljane, kako bi nakon toga mogao odraditi ove dvije charter linije za Švedsku. Letovi od Ljubljane do Rijeke ili natrag traju manje od 20 minuta.


Foto © Vedrana Čubranić (RJK/21.05.2018.) 

Češki nacionalni zračni prijevoznik ČSA Czech Airlines (OK/CSA) još predprošle subote počeo je s prometom na dugogodišnjim sezonskim charter linijama iz Austrije za Brač sa zrakoplovom ATR-72.

Španjolski zračni prijevoznik Evelop! (E9/EVE) doletio je sa zrakoplovom Airbus A320 u srijedu na charter liniji izmedju Valladolida i Zadra.

Britanski zračni prijevoznik Cello Aviation (CLJ) u srijedu imao je dolazak na redovitoj sezonskoj charter liniji iz Irske za Dubrovnik, pored dolaska u srijedu, bio je i drugi dolazak u četvrtak iz Corka u Dubrovnik. Prvi sezonski dolazak na charter liniji iz Irske za Split bio je u četvrtak. Pod oznakama Cello Aviationa u Split iz Corka doletio je kratkoročno unajmljeni zrakoplov Boeing 737-300 od rumunjskog zračnog prijevoznika Cobrex Trans (CBX).

Zračni prijevoznik Primera Air (6F/PRW) u ponedjeljak vratio je svoju skupinu turista iz Splita na charter liniji prema Reykjaviku (zračna luka „Keflavik“). Let od Splita do Reykjavika na Islandu trajao je četiri i pol sata.

Poljski zračni prijevoznik Enter Air (E4/ENT) u četvrtak letio je iz Pariza (zračne luke „Roissy – Charles de Gaulle“) za Rijeku a povratak je bio preko Cagliarija za Pariz. U subotu je bio još jedan redoviti charter dolazak iz Pariza u Dubrovnik a nakon toga isti je zrakoplov vratio skupinu turista Rodez te doletio s novom iz Dole u istočnoj Francuskoj.

Češki zračni prijevoznik Travel Service (QS/TVS) u ponedjeljak je imao dva dolaska na charter linijama iz Francuske u Dubrovnik i Pulu.

Francuski zračni prijevoznik ASL Airlines (5O/FPO) sa svojim zrakoplovom Boeing 737-700 u četvrtak je imao charter dolazak iz Pariza i Lyona u Dubrovnik s povratkom za Strasbourg i Pariz. 

Slovački zračni prijevoznik Air Explore (ED/AXE) imao je u ponedjeljak charter let pod oznakom češkog Travel Servicea iz Zagreba prema mjestu Tampere i jugozapadnoj Finskoj.

I drugi slovački zračni prijevoznik Go2Sky (6G/RLX) je letio sa zrakoplovom Boeing 737-800 u najmu za češkog zračnog prijevoznika Travel Service (QS/TVS) i to u ponedjeljak iz Dubrovnika za Linz, te u utorak iz Dubrovnika na charter liniji prema Reykjaviku (zračna luka „Keflavik“).

Korejski Korean Air (KE/KAL) imao je u petak drugi dolazak na charter liniji iz Seoula (zračna luka „Incheon) u Zagreb sa zrakoplovom Airbus A330-200.

Posebno zanimljiv zrakoplov u četvrtak doletio je iz Beča na Lošinj. Radi se o starom zrakoplovu Douglas DC-6B reg. oz. OE-LDM iz atraktivne flote muzejskih zrakoplova Red Bulla. Ovaj zrakoplov u bivšoj Jugoslaviji služio je za predsjedničke letove, kojim je u državne posjete letio Josip Broz Tito. Iz Lošinja odletio je istog dana prema Tivtu.  Više o ovom zrakoplovu možete pročitati u starijem članku na Avioradaru, koji je objavljen, kada je ovaj zrakoplov bio u Dubrovniku: Bivši Titov Douglas DC-6B u Dubrovniku

Zrakoplov Sukhoi SuperJet SSJ-100-95 Brussels Airlinesa (SN/BEL), koji je od predprošle subote ostao u kvaru na zadarskoj zračnoj luci odletio je u četvrtak iz Zadra prema Veneciji.


Foto © Boran Pivčić (ZAD/21.05.2018)

Izvdajamo dva zrakoplova iz općeg zrakoplovstva. U Split u ponedjeljak doletio je zrakoplov LearJet 45 tvrtke European Air Ambulance (DUK)  na medicinskom letu (na slici dolje). Pored njega u srijedu iz Praga u Zadar doletio je zrakoplov Canadair CL-601 Challenger britanskog zračnog prijevoznika Volare Aviation (VLZ) s atraktivnom registarskom oznakom 2-CUTE.


Foto © Goran Leš (SPU/21.05.2018)

I za kraj fotografija vojnog zrakoplova tipa Boeing C-40B Clipper američkih zračnih snaga koji je protekli tjedan sletio u Zagrebu.


Foto © Maria Horčička (ZAG)

Foto (naslovna) © Goran Leš (SPU/21.05.2018)

Odgovori