[IZVJEŠĆE] Zanimljivi dolasci proteklog tjedna u Hrvatsku

Redoviti tjedni pregled zanimljivih dolazaka zrakoplova u Hrvatsku tijekom proteklog tjedna na Avioradaru:

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) imao je u utorak jedan neredoviti charter odlazak iz Zagreba za Tel Aviv s povratkom u Split. Drugi charter let bio je u subotu iz Zagreba za Marrakech i natrag. Obje charter linije odradio je zrakoplov Airbus A320 reg. oz. 9A-CTJ. Proteklog tjedna, u ponedjeljak i petak na liniji iz Zagreba za Kopenhagen i natrag, u kratkoročnom najmu letio je zrakoplov tipa Boeing 737-700 danskog zračnog prijevoznika Jet Time (J4/JTG) (na slici dolje). Iste zrakoplove u wet-lease najmu koriste i SAS Scandinavian Airlines (SK/SAS) i Finnair (AY/FIN).


Foto © Avioradar – Karlo Mudri (ZAG/14.4.2018)

Kod drugog hrvatskog zračnog prijevoznika, Trade Aira (C3/TDR), zrakoplov Airbus A320 reg. oznake 9A-BTG leti u dugoročnom najmu iz Tel Aviva za izraelskog zračnog prijevoznika Israir (6H/ISR) te Fokker F-100 reg. oznake 9A-BTE leti u dugoročnom najmu iz Rennesa za Air France (AF/AFR). Treći zrakoplov, Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTD, u petak je završio svoj najam kod slovenskog zračnog prijevoznika Adria Airwaysa (JP/ADR) te je u subotu odletio iz Ljubljane za Pariz (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”) gdje je Trade Air imao svoj charter program na domaćoj liniji u između Pariza i Quimpera na sjeverozapadu Francuske. U nedjelju navečer zrakoplov se vratio iz Pariza u Zagreb.

Na linijama Eurowingsa (EW/EWG) i protekli tjedan letjeli su zrakoplovi drugih zračnih prijevoznika u wet-lease najmu. Prema aktualnom pregledu, u floti Eurowingsa čak 7 zrakoplova tipa Boeing 737-800 njemačkog TUIfly (X3/TUI) letjet će dugoročno u najmu, a neki od njih još su u bojama propalog Air Berlina (AB/BER). Oni su se proteklog tjedna pojavili na linijama iz Hannovera za Split i Dubrovnik te iz Kölna za Zagreb. Izdvajamo još Airbus A320 austrijskog prijevoznika Laudamotion (OE/LDM) koji je doletio na liniji Stuttgart – Zagreb u srijedu, i zrakoplov tipa Airbus A319 češkog nacionalnog prijevoznika ČSA Czech Airlines (OK/CSA) koji je u subotu doletio na liniji Stuttgart – Split.

U nedjelju je britanski niskotarifni zračni prijevoznik EasyJet (U2/EZY) počeo s prometom na četiri sezonske linije. Nakon Gatwicka, sa zračne luke “Stansted”, druge u Londonu, počeo je promet na sezonskim linijama za Dubrovnik i Split. U Splitu su još počele s prometom dvije sezonske linije iz škotskog Glasgowa i Milana (zračna luka “Malpensa”). Na svim ovim dolascima stigli su zrakoplovi tipa Airbus A319 (na slici dolje).


Foto © Web-kamera Zračne luke Split (SPU/22.4.2018)

Protekli tjedan bio je u znaku masovnog dolaska linija iz Francuske. Među prvim redovitim dolascima na sezonskim linijama, dominirao je španjolski zračni prijevoznik Volotea (V7/VOE). U subotu su počele s prometom četiri sezonske linije za Dubrovnik iz Marseillea, Nantesa, Strasbourga i Venecije. U nedjelju je u Splitu prvi put doletio zrakoplov Boeing 717-200 na novoj liniji iz Nice. Novu liniju iz Nice dopunio je početak prometa na sezonskoj liniji Marseille – Split. Francuski zračni prijevoznik ASL Airlines France (5O/FPO) proteklog tjedna u nedjelju počeo je s prometom na sve tri linije za Split planirane za ovogodišnji ljetni red letenja, odnosno iz Pariza (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”), Lyona i Nantesa sa zrakoplovom tipa Boeing 737-700. 

Francuski TUI u subotu je prvi put imao vlastitu liniju prema Dubrovniku sa zrakoplovom tipa Boeing 737-700 belgijskog zračnog prijevoznika TUI Airlines Belgium (TB/JAF). Ovaj se dolazak dogodio tjedan dana ranije nego što je planirano spojenim dolaskom jednog zrakoplova na liniji iz Nantesa preko Pariza (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”). Već od idućeg tjedna bi oba odredišta iz Francuske trebala imati svaki zasebnu liniju za Dubrovnik. 

Njemački zračni prijevoznik Germania (ST/GMI) letio je proteklog tjedna na charter linijama iz Njemačke za Dubrovnik svaki drugi dan. Ove charter linije dolaze svaki put iz drugog mjesta u Njemačkoj, te nakon 2 dana vraćaju skupinu turista koja je došla prethodnim letom. Proteklog tjedna su u Dubrovnik stigli Germanijini zrakoplovi Airbus A319 od iz Frankfurta, Nürnberga, Münchena i Berlina (zračna luka “Tegel”). Isti program charter linija iz Njemačke za Dubrovnik ima i poljski Enter Air (E4/ENT) sa zrakoplovom tipa Boeing 737-800. Enter Air doletio je sa skupinama turista iz Stuttgarta, Münchena, Düsseldorfa i Leipziga. 

Mali austrijski zračni prijevoznik People’s Viennaline (PE/PEV) nastavio je i proteklog tjedna s charter dolascima svaki dan od ponedjeljka do subote iz Frankfurta za Split s jednim od svoja dva zrakoplova tipa Embraer ERJ-170. Malteški Corendon Airlines Europe (XR/CXI) polako svoje predsezonske charter linije iz Skandinavije privodi kraju, tako da je proteklog tjedna imao samo 3 charter leta iz Dubrovnika: jedan za Oslo i dva odlaska za Helsinki.


Foto © Web-kamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/18.4.2018)

Austrian Airlines (OS/AUA) proteklog je tjedna dodatno pojačao broj charter dolazaka s umirovljenicima u Dubrovnik srijedom s 5 na 7 dolazaka. Zrakoplovi Airbus A320 i Airbus A319 (na slici gore) doletjeli su četiri puta iz Beča te je po jedan zrakoplov doletio s umirovljenicima iz Graza, Innsbrucka i Salzburga. Uz to, u Pulu je u srijedu doletio i zrakoplov tipa Bombardier Q400 u drugoj charter organizaciji na liniji iz Linza.

Bilo je proteklog tjedna i nekoliko izvanrednih charter dolazaka. Španjolski zračni prijevoznik Evelop! (E9/EVE) doletio je sa zrakoplovom Airbus A320 u srijedu u Dubrovnik na charter liniji iz Valladolida te odletio za Salamancu u Španjolskoj. Slovenski nacionalni prijevoznik Adria Airways (JP/ADR) doletio je sa zrakoplovom Airbus A319 u četvrtak sa skupinom turista iz Varšave i Praga u Dubrovnik, te ih je vratio natrag u nedjelju. Bugarski nacionalni prijevoznik Bulgaria Air (FB/LZB) doletio je sa zrakoplovom Embraer ERJ-190 u četvrtak iz Sofije preko Beograda u Pulu, a u suprotom pravcu letio je u subotu.

Uz spomenute charter linije iz Njemačke, poljski jezračni prijevoznik Enter Air (E4/ENT) imao još u ponedjeljak charter dolazak iz Pariza (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”) preko Toulousea u Dubrovnik s povratkom preko Pule za Clermont-Ferrand i Pariz. U subotu je doletio redoviti charter dolazak iz Pariza, a nakon toga je vratio skupinu turista u La Rochelle te dovezao novu iz mjesta Epinal u istočnoj Francuskoj. Svi letovi Enter Aira su sa zrakoplovima tipa Boeing 737-800 (na slici dolje). Uz ove charter dolaske iz Francuske, bio je u subotu i jedan izvanredni charter dolazak iz Milana (zračna luka “Malpensa”). Češki zračni prijevoznik Travel Service (QS/TVS) u ponedjeljak je doletio na charter liniji iz Montpelliera i Marseillea u Dubrovnik, a nakon toga je odletio preko Pule za Toulouse i Pariz. U subotu je Travel Service imao još jedan charter dolazak u Dubrovnik iz Bruxellesa.


Foto © Web-kamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/16.04.2018)

U subotu je na charter liniji za Split sa zračne luke Metz/Nancy na istoku Francuske doletio zračni prijevoznik kojeg rijetko možemo vidjeti. Radi se o zrakoplovu Boeing 737-400 malteškog zračnog prijevoznika Air Horizont (HAT) koji nosi boje talijanskog prijevozika Blue Panorama (BV/BPA), gdje je trenutačno ovaj zrakoplov iznajmljen. 

Irski niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair (FR/RYR) u svojoj je bazi u Zadru tijekom proteklog tjedna promijenio bazirani zrakoplov. Boeing 737-800 registarske oznake EI-DYY u utorak je odletio na liniji za Bruxelles (zračna luka “Charleroi”), a njega je u dolasku sa “Charleroia” zamijenio zrakoplov reg. oznake EI-EBO

U teretnom prometu u Hrvatskoj bilo je nekoliko iznimno zanimljivih dolazaka. U ponedjeljak je u Rijeku doletio zrakoplov Boeing 747-400F američkog zračnog prijevoznika Atlas Air (5Y/GTI), koji rijetko dolazi umjesto češćeg Boeinga 747-400F drugog američkog zračnog prijevoznika Kalitta Air (K4/CKS). U Zagreb u proteklom tjednu doletio je dva puta zrakoplov tipa Ilyushin IL-62 (na slici u naslovu i dolje) bjeloruskog zračnog prijevoznika Rada Airlines (RDA). Ovo je zadnji zrakoplov ovog tipa u svijetu koji još leti u civilnom prometu što ga čini najzanimljivijim zrakoplovom proteklog tjedna. U petak je proz Pulu na putu iz danskog Billunda prema Africi sletio manji teretni zrakoplov tipa Antonov AN-26 ukrajinskog zračnog prijevoznika Vulkan Air (VKA).


Foto © Avioradar – Karlo Mudri (ZAG/16.4.2018)

I za kraj, u Osijek je u nedjelju iz Züricha sletio medicinski zrakoplov Canadair CL-604 Challenger švicarskog Swiss Air Amblance (SAZ) te nakon malo više od sat vremena odletio natrag prema Luganu.

Odgovori