[IZVJEŠĆE] Proteklog tjedna bilo je nekoliko interesantnih dolazaka

I ovaj ponedjeljak donosimo vam na Avioradaru kretanja zrakoplova proteklog tjedna, gdje izdvajamo zanimljive dolaske zrakoplova u Hrvatsku.

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) imao je u ponedjeljak jedan neredoviti charter odlazak iz Dubrovinka za Bilbao s povratkom u Zagreb. Drugi charter let bio je u subotu iz Zagreba za Marrakech i natrag. U srijedu su iznad Zagreba bili trenažni letovi sa zrakoplovom Bombardier Q400. Od ponedjeljka do srijede u kratkoročnom najmu još je letio zrakoplov tipa Airbus A320 bugarskog zračnog prijevoznika BH Air (8H/BGH). Nakon kontrolnog leta, u srijedu se vratio u promet zrakoplov Airbus A319 Croatia Airlinesa reg. oz. 9A-CTL sa idržavanja u sektoru tehničkih poslova Croatia Airlinesa. 

Kod drugog hrvatskog zračnog prijevoznika, Trade Aira (C3/TDR), zrakoplov tipa Airbus A320 reg. oz. 9A-BTG u petak je odletio u dugoročni najam za izraelskog zračnog prijevoznika Israir (6H/ISR). Već u noćnim satima sa subote na nedjelju, doletio je na charter liniji Israira iz Tel Aviva u Split. Kratkoročno unajmljeni zrakoplov tipa British Aerospace BAe 146-300 rumunjskog prijevoznika Aviro Air (AVG) za Trade Air je u ponedjeljak odradio charter let iz Zagreba za Lourdes u Francuskoj s povratkom u subotu, te je nakon toga odletio za Mostar.


Foto © Josip Andračić – Antonov (OSI/03.04.2018)

Njemački niskotarifni Eurowings (EW/EWG) u utorak je na liniji Stuttgart – Osijek poslao zrakoplov Airbus A320 u posebnom bojanju sa reklamom “Europa Park” (na slici gore). Za Eurowings nastavljaju s letenjem neki zrakoplovi u najmu. Izdvajamo Airbus A320 austrijskog prijevoznika Laudamotion (OE/LDM) na liniji Stuttgart – Zagreb dva puta, u ponedjeljak i petak. Iz Hannovera je u Split tri puta, u ponedeljak, četvrtak i petak, doletio unajmljeni zrakoplov Boeing 737-800 njemačkog TUIfly (X3/TUI) u bojama propalog Air Belina (AB/BER) (na slici dolje). 


Foto © web-kamera Zračne luka Split (SPU/05.04.2018)

Zrakoplov tipa Airbus A319 češkog nacionalnog prijevoznika ČSA Czech Airlines (OK/CSA) ponovno je u nedjelju doletio na liniji Stuttgart – Zagreb za Eurowings. SunExpress Deutschland (XG/SXD) ove godine nema najavljenih vlastitih letova prema Hrvatskoj. No, u nedjelju je doletio u najmu za Eurowings na liniji Köln / Bonn – Split (na slici dolje).


Foto © web-kamera Zračne luka Split (SPU/08.04.2018)

Švicarski nacionalni zračni prijevoznik Swiss International Air Lines (LX/SWR) u petak je na liniji Zürich – Zagreb prvi put poslao novi zrakoplov tipa Bombardier CS300 (na naslovnoj slici i na slici dolje).  


Foto © Avioradar KM (ZAG/06.04.2018)

U četvrtak u večernjim satima, u Dubrovniku je nizozemski niskotarifni zračni prijevoznik Transavia (HV/TRA) otvorio novu sezonsku liniju Rotterdam/Haag – Dubrovnik s prvim dolaskom zrakoplova tipa Boeing 737-700 na ovoj liniji (na slici dolje). 


Foto © web-kamera Zračne luka Dubrovnik (DBV/05.04.2018)

Španjolski zračni prijevoznik Volotea (V7/VOE) počeo je sa sezonskim dolascima u Hrvatsku u ponedjeljak sa zrakoplovom Airbus A319 na charter liniji Charleroi – Dubrovnik – Pula – Marseille. Tijekom vikenda stigli su i prvi zrakoplovi na redovitim sezonskim linijama Volote i to na liniji Bordeaux – Dubrovnik u subotu, te na liniji Bordeaux – Split u nedjelju. Prvi ovogodišnji dolazak u nedjelju imao je i francuski zračni prijevoznik ASL Airlines France (5O/FPO) na charter liniji Lyon – Split sa zrakoplovom Boeing 737-300. 

Malteški je Corendon Airlines Europe (XR/CXI), uz svoje već uobičajene charter linije iz Dubrovnika za Skandinaviju, imao i dva dodatna neredovita charter leta iz Rijeke i Splita za Tel Aviv sa zrakoplovom Boeng 737-800. Češki zračni prijevoznik Travel Service (QS/TVS) letio je sa zrakoplovom Boeing 737-800 u ponedjeljak u najmu za estonskog zračnog prijevoznika SmartLynx Estonia (MYX) na charter linijama iz Zagreba za Rigu te iz Barija za Zagreb. Travel Service je u nedjelju odradio i jedan vlastiti charter let iz Dubrovnika za Tel Aviv.

Danski je zračni prijevoznik Sun Air of Scandinavia (EZ/SUS) zrakoplovom tipa Fairchild Dornier FDJ-328-300Jet kojeg rijeko možemo vidjeti, doletio u utorak iz Billunda u Zagreb te istog dana odletio dalje prema Ateni.

Austrian Airlines (OS/AUA) je počeo u srijedu sa svojim ovogodišnjim charter linijama prema Dubrovniku. Letove organizira turistička agencija Senior Reisen za umirovljenike. Dva zrakoplova tipa Airbus A321 doletjela su iz Beča, a jedan je od njih odradio i dodatni charter let iz Innsbrucka preko Graza za Dubrovnik.   

U petak su u Dubrovnik stigla i tri charter leta vezana uz slobodne dane za pravoslavni Uskrs. Zrakoplov Airbus A320 grčkog Aegean Airlinesa (A3/AEE) doletio je na charter liniji iz grčkog Thessalonikija, a iz bugarske Sofije stigla su istog dana i dva zrakoplova: McDonnell Douglas MD-82 prijevoznika Bulgarian Air Charter (1T/BUC) i Boeing 737-300 prijevoznika Bul Air (LB/BVL)

Poljski zračni prijevoznik Enter Air (E4/ENT) u subotu je počeo s redovitim charter dolascima iz Francuske u Dubrovnik. Njegovi zrakoplovi tipa Boeing 737-800 dolazit će tijekom cijelog ljetnog reda letenja 2018. svake subote iz Pariza, s tim śto će se drugo odredište tijekom sezone mijenjati iz tjedna u tjedan. Ove prve subote stigao je iz Pariza (zračna luka Roissy – Charles de Gaulle) dok je drugi let bio iz švicarskog Basela na granici sa Francuskom. U nedjelju je Enter Air imao još dva neredovita charter odlaska iz Splita za Tel Aviv.

Za povratak izraelskih turista sa uskrsnih turističkih putovanja iz Hrvatske u Izrael pobrinuli su se još španjolski zračni prijevoznik AlbaStar (AP/LAV) (zrakoplov Boeing 737-800) odletjevši iz Dubrovnika u Tel Aviv i talijanski zračni prijevozik Neos (NO/NOS) s istim tipom zrakoplova na charter liniji iz Pule za Tel Aviv.

Irski niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair (FR/RYR) u svojoj je bazi u Zadru dva puta tijekom proteklog tjedna promijenio bazirani zrakoplov. Boeing 737-800 registarske oznake EI-EVT u srijedu je odletio je na liniji za Pariz (zračnu luku Beauvais), a njega je zamijenio u dolasku iz Beuavaisa zrakoplov reg. oz. EI-EFK. U subotu je na letu za Bruxelles (zračna luka Charleroi) odletio zrakoplov reg. oz. EI-EFK, a s dolaskom na liniji iz Charleroia stigao je zrakoplov reg. oz. EI-EBO.

U nedjelju je bio zrakoplov tipa Airbus A320 britanskog niskotarifnog zračnog prijevoznika EasyJet (U2/EZY) preusmjeren u Zagreb na liniji Manchester – Antalya. Nakon nešto više od sat vremena nastavio je svoj let prema Antalyji.

Foto (gore) © Avioradar KM (ZAG/06.04.2018)

 

Odgovori