[IZVJEŠĆE] Pregled zanimljivih dolazaka u Hrvatsku proteklog tjedna

Redoviti tjedni pregled zanimljivih dolazaka zrakoplova u Hrvatsku na Avioradaru je tu i ovaj tjedan.

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) imao je u ponedjeljak jedan neredoviti charter odlazak iz Splita za Tel Aviv s povratkom u Zagreb. Drugi charter let bio je u subotu iz Zagreba za Marrakech i natrag. Ovoga tjedna počele su s prometom i dvije sezonske ljetne linije: u četvrtak sa zrakoplovom Bombardier Q400 počela je s prometom sezonska linija Zagreb – Dubrovnik – Atena i natrag, a u petak prvim odlaskom zrakoplova Airbus A320 iz Zagreba i povratkom iz Londona (zračne luke Gatwick) u Split počela je s prometom i sezonska linija Split – London (Gatwick).

Kod drugog hrvatskog zračnog prijevoznika, Trade Aira (C3/TDR), sva tri zrakoplov su u najmu, Airbus A320 reg. oznake 9A-BTG leti iz Tel Aviva za izraelskog zračnog prijevoznika Israir (6H/ISR), Fokker F-100 reg. oznake 9A-BTD leti iz Ljubljane u najmu za Adria Airways (JP/ADR) a drugi reg. oznake 9A-BTE leti u najmu iz Rennesa za Air France (AF/AFR). Za svoje ugovorene chartere Trade Air koristi kratkoročno unajmljeni zrakoplov tipa British Aerospace BAe 146-300 rumunjskog prijevoznika Aviro Air (AVG), a ovog tjedna letio je za Trade Air u srijedu i nedjelju na charter letovima koji su povezali Bresciju i Palermo u Italiji.


Foto © Josip Andračić – Antonov (OSI/15.4.2018)

Njemački niskotarifni Eurowings (EW/EWG) u nedjelju je na liniji Stuttgart – Osijek poslao zrakoplov Bombardier Q400 reg. oznake D-ABQR, kojim prometuje njemački regionalni prijevoznik LGW Luftfahrtgesellschaft Walter (HE/LGW). Iako možemo često vidjeti ovaj zrakoplov na linijama Eurowingsa iz Düsseldorfa i Stuttgarta prema Hrvatskoj, izdvajamo ga u popisu jer je doletio u bojama Air Berlina (AB/BER) koji je prekinuo sav promet prošle godine u listopadu (na slici gore). Na linijama Eurowingsa ovaj tjedan bilo je manje zrakoplova u najmu u odnosu na protekle tjedne. Dva puta Iz Hannovera je u Split, u ponedeljak i četvrtak, doletio unajmljeni zrakoplov Boeing 737-800 njemačkog TUIfly (X3/TUI), a isti zrakoplov letio je i na liniji Hannover – Dubrovnik u nedjelju. Izdvajamo još Airbus A320 austrijskog prijevoznika Laudamotion (OE/LDM) koji je doletio na liniji Stuttgart – Zagreb u ponedjeljak, i zrakoplov tipa Airbus A319 češkog nacionalnog prijevoznika ČSA Czech Airlines (OK/CSA) u srijedu na istoj liniji.

Izvanredno na liniji poljskog zračnog prijevoznika LOT Polish Airlines (LO/LOT) iz Varšave za Zagreb, u utorak je doletio zrakoplov tipa Canadair CRJ-700 u bojama estonskog nacialnog prijevoznika Nordica. Nordica je s istim zrakoplovom otvorila svoju sezonsku liniju Tallinn – Split u nedjelju (na slici dolje).


Foto © Zračna luka Split – webkamera (SPU/15.4.2018)

U utorak je Dubrovnik svečano dočekao prvi zrakoplov Boeing 737-800 zračnog prijevoznika FlyDubai (FZ/FDB) na novoj liniji iz Dubaija. Više o tome napisano je u posebnom članku na AvioradaruPrvi dolazak FlyDubai svečano dočekan u Dubrovniku

Proteklog tjedna počele su s prometom i brojne sezonske ljetne linije. Nizozemski nacionalni prijevoznik KLM Royal Dutch Airlines (KL/KLM) u subotu je prvi put ove godine sletio sa zrakoplovom Embraer ERJ-190 na sezonskoj liniji Amsterdam – Split (na slici dolje). Transavia France (TO/TVF), niskotarifna tvrtka kći KLM-a i Air Francea, u nedjelju je otvorila dvije sezonske linije iz Pariza (zračne luke “Orly”) prema Dubrovniku i Splitu sa zrakoplovima Boeing 737-800. Proteklog tjedna bilo je još prvih sezonskih dolazaka na linijama iz Francuske. U subotu je Airbus A319 njemačkog prijevoznika Germania (ST/GMI) otvorio sezonsku liniju Toulouse – Dubrovnik, a španjolski Air Nostrum (YW/ANE) sa zrakoplovom Canadair CRJ-1000 počeo je letjeti na novoj sezonskoj charter liniji Lyon – Dubrovnik. U Split je u nedjelju je španjolska Volotea (V7/VOE) prvi put ove godine sletijela sa zrakoplovom Airbus A319 na liniji iz Toulousea, a ASL Airlines France (5O/FPO) počeo je s prometom na sezonskoj charter liniji Nantes – Split sa zrakoplovom Boeing 737-700. 


Foto © Zračna luka Split – webkamera (SPU/15.4.2018)

Mali austrijski zračni prijevoznik People’s Viennaline (PE/PEV) svaki dan od ponedjeljka do subote letio je na charter liniji iz Franfurta za Split s jednim od svoja dva zrakoplova tipa Embraer ERJ-170 (na slici dolje). Malteški Corendon Airlines Europe (XR/CXI) proteklog je tjedna imao samo 3 charter leta iz Dubrovnika: za Oslo, Helsinki i Stockholm. Sezonske charter linije iz Francuske za Dubrovnik u ponedjeljak je otvorio i češki zračni prijevoznik Travel Service (QS/TVS). Zrakoplovi Boeing 737-800 Travel Servicea dolazit će u Dubrovnik dva puta svakog ponedjeljka iz Francuske, s tim što će iz tjedna u tjedan dolaziti iz drugog francuskog odredišta. Ovaj tjedan su s njim stigle turističke skupine sa zračne luke Clermont – Ferrand te iz Toulousea. Na kraju je dana zrakoplov odletio preko Pule za zračnu luku Charleroi u Belgiji.

Austrian Airlines (OS/AUA) proteklog je tjedna (u srijedu) povećao broj charter dolazaka s umirovljenicima u Dubrovnik sa 3 na 5 letova. Zrakoplovi Airbus A320 i Airbus A319 doletjeli su dva puta iz Beča, te je po jedan zrakoplov doletio s umirovljenicima iz Graza, Innsbrucka i Salzburga. Vezano uz pravoslavni Uskrs, proteklog tjedna bila su i tri charter odlaska turističkih skupina iz Dubrovnika. Zrakoplov Airbus A320 grčkog Aegean Airlinesa (A3/AEE) odletio je u utorak na charter liniji prema grčkom Thessalonikiju, a u ponedjeljak su se iz Dubrovnika dva zrakoplova vratila u bugarsku Sofiju: McDonnell Douglas MD-82 prijevoznika Bulgarian Air Charter (1T/BUC) i Boeing 737-300 prijevoznika Bul Air (LB/BVL)

Poljski zračni prijevoznik Enter Air (E4/ENT) u subotu je nastavio s redovitim charter dolascima iz Francuske u Dubrovnik. Zrakoplov Boeing 737-800 stigao je iz Pariza (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”) i vratio je turističku skupinu u švicarski Basel na granici sa Francuskom. Doletio je s novom turističkom skupinom iz mjesta La Rochelle na zapadu Francuske.

Danski zračni prijevoznik Jet Time (J4/JTG) u subotu je doletio u Zagreb na izvanrednoj charter liniji iz norveškog Bergena sa zrakoplovom Boeing 737-700 (na slici dolje). Zrakoplov je istog dana odletio iz Zagreba natrag prema mjestu Aalborg na sjeveru Danske.


Foto © Avioradar – Karlo Mudri (ZAG/14.4.2018)

U utorak i srijedu u Rijeci je njemački zračni prijevoznik Condor (DE/CFG) imao ponovno trenažne letove sa zrakoplovom tipa Airbus A321. Zrakoplov je u utorak doletio iz Düsseldorfa, a u srijedu odletio prema Frankfurtu. 

Irski niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair (FR/RYR) u svojoj je bazi u Zadru tijekom proteklog tjedna promijenio bazirani zrakoplov. Boeing 737-800 registarske oznake EI-EBO u četvrtak je odletio na liniji za Bruxelles (zračnu luku “Charleroi”), a njega je u dolasku sa “Charleroia” zamijenio zrakoplov reg. oznake EI-DYY

Za kraj ovog izvješća, najzanimljiviji zrakoplov u dolasku proteklog tjedna u Hrvatsku bio je drugi najveći teretni zrakoplov na svijetu tipa Antonov AN-124 ukrajinskog zračnog prijevoznika Antonov Design Bureau (ADB). Doletio je iz Cuxhavena na sjeveru Njemačke u Split oko ponoći sa subote na nedjelju te je odletio u nedjelju oko 4 sata ujutro prema Leipzigu. Ekipa Avioradara bila je u Splitu i u ovim noćnim satima da ga dočeka.


Foto © Avioradar – Goran Leš (SPU/15.4.2018)

 

 

Odgovori