[IZVJEŠĆE] Početak prometa prvih novih linija i uskršnjih chartera

Prvog tjedna ljetnog reda letenja počele su s prometom prve nove te brojne druge sezonske linije. Najviše charter letova za Uskrs stiglo je iz Izraela i Španjolske. Prvi sezonski letovi stigli su u Rijeku i na Brač.

Proteklog tjedna zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) počeo je s prometom na sezonskim linijama Split- Pariz (Charles de Gaulle) u ponedjeljak te u subotu na linijama Split – London (Heathrow) i Zagreb – Dubrovnik – Rim (Fiumicino). Sezona na bračkoj zračnoj luci otvorena je u utorak prvim dolaskom Croatia Airlinesa iz Zagreba (na slici). U četvrtak su počele s prometom i sezonske linije iz Osijeka za Dubrovnik, a u petak i iz Osijeka za Split. Za Uskrs Croatia Airlines imao je nekoliko charter linija koje su povezale Zagreb i Dubrovnik s Lisabonom, Madridom i Zaragozom. Bio je tu u subotu i charter let za Marrakech kao i pretprošlog tjedna te jedan charter za Tel Aviv.


Foto © Anna Hero (BWK/27.03.2018)

Istovremeno, zrakoplovi u kratkoročnom najmu nastavili su letjeti za Croatia Airlines. Protekli je skoro cijeli tjedan, tek s dvije kratke stanke, letio Airbus A320 bugarskog BH Air (8H/BGH). Od srijede do petka letio je ponovno u najmu i zrakoplov tipa Boeing 737-400 litvanskog prijevoznika GetJet Airlines (GJT). Pregled na kojim linijama su letjela ova dva unajmljena zrakoplova možete vidjeti u tablici.  

Njemačka Lufthansa (LH/DLH) počela je u ponedjeljak s prometom na sezonskoj liniji Split – München. Lufthansina niskotarifna tvrtka kći Eurowings (EW/EWG) počela je s prometom na dodatnih pet sezonskih linija. U utorak je s prometom počela linija Dubrovnik – München, u srijedu Split – Hamburg, te u subotu Rijeka – Berlin (Tegel). Na prvim sezonskim dolascima iz Hanovera u Split u ponedjeljak te iz Hanovera u Dubrovnik u nedjelju, stigli su zrakoplovi njemačkog TUIfly (X3/TUI).  Na svim sezonskim linijama Eurowingsa iz Hanovera za Hrvatsku najavljeni su zrakoplovi u najmu od TUIfly za cijeli ljetni red letenja. Na nedjeljnom dolasku u Dubrovnik doletio je zrakoplov Boeing 737-800 u bojama propalog Air Berlina (AB/BER) (na slici).  Novi austrijski prijevoznik Laudamotion (OE/LDM) pokazao je prvi put u Hrvatskoj svoje zrakoplove na linijama Eurowingsa u ponedjeljak iz Stuttgarta za Zagreb te u utorak iz Stuttgarta za Split. U nedjelju je ponovno na liniji Stuttgart – Zagreb doletio i zrakoplov Airbus A319 u najmu od češkog ČSA Czech Airlines (OK/CSA).


Foto © Web-kamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/01.04.2018)

I Airbus A319 slovenskog Adria Airwaysa (JP/ADR) doletio je u utorak u Zagreb na liniji Eurowingsa iz Kölna. U nedjelju zrakoplovi tipa Canadair CRJ-900 Adria Airwaysa počeli su letenjem na liniji Zagreb – Beč u najmu za Austrian Airlines (OS/AUA).

Irski Ryanair (FR/RYR) otvrio je tri nove linije iz Frankfurta za Pulu, Rijeku i Zadar. U Rijeci u ponedjeljak njihov let iz Stokholma (Skavsta) bio je prvi sezonski let ove godine (na slici). Uz nove linije iz Frankfurta, u Puli su još počele s prometom sezonske linije Pula – Hahn i Pula – Bruxelles (Charleroi). A u Zadru su s prometom počele i sezonske linije iz Zadra za Berlin (Schönefeld), Bruxelles (Charleroi), Dublin, Niederrhein (Weeze), Karlsruhe, Manchester, Stockholm (Skavsta) i London (Stansted). Letom iz Zadra za Dublin, u ponedjeljak se promijenio zrakoplov u Ryanairovoj zadarskoj bazi. Boeing 737-800 reg. oz. EI-ENG zamjenjen je za EI-EMH te ponovno letom u subotu iz Bruxelles (Charleroi) stigla je promjena u već treći zrakoplov reg. oz. EI-EVT.


Foto © Vedrana Čubranić (RJK/26.03.2018)

Norveški Norwegian Air Shuttle (DY/NAX) počeo je s prometom na sezonskim linijama iz Dubrovika za Madrid i London (Gatwick) te iz Splita za Helsinki, Kopenhagen i London (Gatwick). SAS Scandinavian Airlines (SK/SAS) počeo je s prometom na drugoj sezonskoj liniji ove godine: Dubrovnik – Stockholm (Arlanda). 


Foto © Web-kamera Zračne luke Dubrovnik (SPU/28.03.2018)

I britanski EasyJet (U2/EZY) počeo je s prometom na četiri dodatne sezonske linije iz Splita za Amsterdam, Berlin (Schönefeld), London (Gatwick) i Genevu, te jednom linijom iz Dubrovnika za London (Gatwick). Konkurentski britanski zračni prijevoznik Jet2 (LS/EXS) otvarao je sezonske linije u Dubrovniku iz Manchestera, Londona (Stansted), Edinburgha i Leedsa. Zadnje dvije počele su s prometom skoro mjesec dana ranije nego što je planirano.


Foto © Web-kamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/29.03.2018)

Proteklog petka u Dubrovniku je svečano dočekan prvi dolazak zrakoplova Airbus A320 švicarskog zračnog prijevoznika Edelweiss Air (WK/EDW) na novoj liniji Zürich – Dubrovnik. (na slici gore). Sutradan, u subotu, Edelweiss Air počeo je s prometom i na sezonskoj liniji Zürich – Split.

Grčki Aegean Airlines (A3/AEE) je u srijedu otvorio sezonsku liniju Atena – Dubrovnik sa zrakoplovom Bombardier Q400 regionalnog grčkog zračnog prijevoznika Olympic Air (OA/OAL).

U utorak je svoju sezonsku liniju iz Tel Aviva za Zagreb otvorio izraelski El Al Israel Airlines (LY/ELY), ali već na prvom dolasku doletio je unajmljeni zrakoplov tipa Boeing 737-800 slovačkog zračnog prijevoznika Air Explore (ED/AXE).

Premda je Swiss International Air Lines (LX/SWR) počeo s prometom na sezonskoj liniji Zürich – Zagreb već u nedjelju predprošlog tjedna, tek je u srijedu prošlog tjedna doletio u Zagreb njihov prvi novi zrakoplov Bombardier CS100 ove godine. Podsjetimo da je prvi sezonski let u nedjelju 25. ožujka odradio unajmljeni zrakoplov Embraer ERJ-190 regionalnog prijevoznika Helvetic Airways (2L/OAW).

Proteklog tjedna u Puli i Rijeci odvijali su se i trenažni letovi. U Puli je u ponedjeljak Swiss International Air Lines imao trenažne letove s velikim zrakoplovom tipa Boeing 777-300ER. U Rijeci trenažne letove u ponedjeljak i u utorak imao je njemački Condor (DE/CFG) sa zrakoplovom tipa Airbus A321 (na slici).


Foto © Sanjin Mrakovčić (RJK/27.03.2018)

Hrvatski Trade Air (C3/TDR) od četvrtka ponovno leti sa zrakoplovom Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTD u najmu za Adria Airways (JP/ADR). U četvrtak predvečer doletio je u Ljubljanu iz Lyona gdje je odradio charter let iz Engleske. Drugi zrakoplov, reg. oz. 9A-BTE, prema planu leti za Air France (AF/AFR) iz baze u Rennesu. U subotu iz Crotonea u Italiji pod oznakom Trade Aira doletio je u Zagreb zrakoplov tipa British Aerospace BAe 146-300 reg. oz. YR-AVR rumunjskog zračnog prijevoznika Aviro Air (AVW)

Kao i svake godine za Uskrs, dolaze kratkoročne charter linije i na njima se pojave zrakoplovi koje rijetko možemo vidjeti u Hrvatskoj. Izdvajamo estonski SmartLynx (MYX) koji je letio sa zrakoplovom Airbus A320 iz Zagreba za Lisabon i Bari. Za latvijski Smartlynx u najmu je letio još i zrakoplov Airbus A320 moldavskog zračnog prijevoznika FlyOne (5F/FIA) iz Dubrovnika za Pariz i Lisabon. Rumunjski Blue Air (0B/BMS) odradio je sa zrakoplovom Boeing 737-800 jednu charter liniju iz Dubrovnika za Zaragozu.

Malteški Corendon Airlines Europe (XR/CXI), uz charter linije iz Dubrovnika za Skadinaviju koje traju već mjesec dana, odradio je i 3 charter linije iz Tel Aviva za Dubrovnik, Rijeku i Split. Iz Izraela u Pulu doletio je zrakoplov Boeing 737-800 talijanskog zračnog prijevoznika Neos (NO/NOS).  Izraelski Israir (6H/ISR) imao je jedan charter dolazak sa zrakoplovom Airbus A320 iz Tel Aviva u Split. Na charter linijama iz Tel Aviva u Dubrovnik doletjeli su zrakoplovi Airbus A321 prijevoznika Small Planet Airlines Polska (P7/LLP) te Boeing 737-800 češkog Smartwingsa (QS/TVS). Iz Tel Aviva u Split bila su još dva charter dolaska poljskog zračnog prijevoznika Enter Air (E4/ENT) sa zrakoplovom tipa Boeing 737-800.

Cargo promet u Zagrebu imao je tri neredovita dolaska. Teretni Boeing 747-400F izraelskog zračnog prijevoznika CAL Cargo Air Lines (5C/ICL) u četvrtak je sletio u Zagreb na liniji Tel Aviv – Liege u Belgiji. U četvrtak i subotu dva su stara zrakoplova Antonov AN-12 ukrajinskog zračnog prijevoznika Ukraine Air Alliance (UKL) odradila dva cargo leta iz Zagreba prema Alžiru do odredišta Ghardaia.  

Foto (gore) © Zračna luka Dubrovnik (DBV/30.03.2018)

Odgovori