Izgradnja hangara za servis aviona u Zračnoj luci Osijek

 

Potpisivanjem ugovora, od danas u Osijeku započinje veliki projekt izgradnje Zrakoplovnog servisnog centra Osijek u kome će se servisirati civilni, ali i vojni zrakoplovi. Riječ je o privatnoj investiciji zagrebačke tvrtke ZPZ vrijednoj 22 milijuna kuna.

Ugovor o izgradnji aviohangara, odnosno Zrakoplovnog servisnog centra Osijek u kojemu će se najprije servisirati zrakoplovi tipa ATR, Embraer i DASH Bombardier, a kasnije i veći, potpisali su danas Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek i Boris Smrečki, direktor tvrtke Zagrebački prometni zavod (ZPZ).

Prema riječima Borisa Smrečkog, nakon prve faze izgradnje temeljnog aviohangara veličine približno 1.200 četvornih metara i vrijednog 22 milijuna kuna, u drugoj fazi planiraju izgradnju hangara i servisiranje velikih zrakoplova tipa Boeinga 747. Za tu namjenu već je kupljeno određeno zemljište, no još je potrebno riješiti ‘papirologiju’, odnosno problematiku vezanu uz urbanizam.

Pri tome valja naglasiti kako će budući Zrakoplovno servisni centar Osijek, pored civilnih zrakoplova, obavljati i servis vojnih zrakoplova različitih tipova.

-Navedenom investicijom u servisni centar planiramo zaposliti od pedeset do osamdeset djelatnika u prvoj fazi s povećanjem na stotinjak i više djelatnika u sljedećim fazama. Uspostavom centra za održavanje zrakoplova došlo bi i do razvoja popratnih aktivnosti poput radionica za popravak i servisiranje dijelova kao i za razvoj specijalističkih usluga, primjerice NDT ispitivanje, odnosno ispitivanje metodama bez razaranja (NDT – Non destructive testing) – istaknuo je Smrečki.

K tome, u sklopu zrakoplovnog sustava djeluje i trening centar koji provodi školovanja i pripreme za EASA ispite (European Aviation Safety Agency – EASA), a ZPZ tehnika provodi i ovlaštena je za provedbu praktičnih treninga mehaničara.

Predstavnici suvlasnika Zračne luke Osijek, Osječko-baranjske županije (dožupan Dragan Vulin) i Grada Osijeka (gradonačelnik Ivan Vrkić), koji su nazočili potpisivanju ovog ugovora, zahvalili su svima koji su omogućili ovu investiciju koja će otvoriti nova radna mjesta. Pri tome je gradonačelnik Vrkić istaknuo kako nije bilo lako ishoditi sve potrebne dozvole koje su bile preduvjet za sklapanje ugovora.

Lokacijska dozvola za izgradnju je ishođena, još se čeka građevinska, a hangar bi trebao biti završen do proljeća 2016. godine.

O tome što ovakav projekt znači za Zračnu luku Osijek, govorio je i njezin direktor, Domagoj Marinić:

-Realizacija ovog ugovora donosi novu dodanu vrijednost Zračnoj luci Osijek u nastojanju da se pozicionira na tržištu regije s novom uslugom koja nije tako česta u zračnim lukama. Hangar će se graditi na prostoru kod starog kontrolnog tornja jer je to jedino slobodno područje za izgradnju – izjavio je Marinić.

izvor : Zračna luka Osijek 

Odgovori