Iz tvornice u Everettu izašao zadnji Boeing 747

 

Zadnji proizvedeni Beoing 747 izašao je 6. 12. 2022. iz tvornice u Everettu u Sjedinjenim Američkim Državama. Zrakoplov će biti isporučen zračnom prijevozniku Atlas Airu početkom 2023.

Kim Smith, podpredsjednik Boeinga, rekao je: „U više od pola stoljeća deseci tisuća predanih Boeingovih radnika dizajniralo je i proizvelo ovaj veličanstveni zrakoplov koji je promijenio svijet. Ponosni smo što će nastaviti letjeti diljem svijeta u godinama koje dolaze.”

Zrakoplov Boeing 747 imao je ključnu ulogu u pozicioniranju Boeinga kao jednog od vodećih proizvođača zrakoplova na svijetu.

Proizvodnja ovog zrakoplova započela je 1967. i trajala 54 godine, a kroz to vrijeme proizvedeno je 1.574 Jumbo Jetova.

Trenutačno je Boeing 747-8 najduži aktivni komercijalni zrakoplov na svijetu sa 76,2 metra dužine.

Zadnji proizvedeni Boeing 747-8 u teretnoj je inačici i može ponijeti 133,1 tonu tereta, što odgovara težini 19 milijuna ping pong loptica.

Ovim završava era jednog od najprepoznatljivijih zrakoplova na svijetu. Mnogi su njim letjeli, ali imat će priliku letjeti i dalje iako je sve manje njegovih putničkih inačica koje aktivno lete u odnosu na teretne kojih je još uvijek “puno nebo”. Zato, ako imate priliku letjeti ovim zrakoplovom, nemojte je propustiti jer neće proći još previše godina kad ćemo se moći samo sa sjetom prisjećati letenja njime.

 

Odgovori