Istanbul – kratki turistički vodič

 

Pošto organiziramo nagradnu igru zajedno sa Turkish Airlinesom, bilo bi poželjno da vam ukratko predstavimo i destinaciju na koju će sretni dobitnik otputovati zajedno sa svojom pratnjom. No ukoliko vi ne budete izvučeni na našoj nagradnoj igri, to ne znači da ne možete otputovati u Istanbul. Ako slučajno niste odigrali nagradnu igru, još uvijek stignete, jer traje do 17.12.2017. do 23:59h.

Istanbul je grad na dva kontinenta u kojem se susreću Europa i Azija. Grad ima oko 15 milijuna stanovnika. Godišnje ga posjećuje gotovo 10 milijuna turista. Da li znate da su Zagreb i Istanbul bili povezani sa vrlo popularnim vlakom Orient Expressom koji je putovao iz Istanbula za Pariz, te da je taj vlak stajao preko noći u Zagrebu, a putnici su noćili u hotelu Esplanade. Danas taj vlak više ne prometuje, ali zato postoje direktne veze za Istanbul avionom iz Zagreba i Dubrovnika.

Provesti ćemo vas kroz neke najvažnije stvari koje morate znati prije putovanja u Istanbul.

 

Viza

Hrvatski državljani trebaju vizu za ulazak u Tursku. Vizu je najjednostvanije zatražiti e-vizu na web stranicama:

https://www.evisa.gov.tr/en/

Popunite tražene podatke, platite taksu za izdavanje od 20 USD i kroz 24 sata će vam stići e-mail sa linkom na kojem možete skinuti svoju vizu.  Vizu možete zatražiti i u ambasadi u Zagrebu. Državljani Republike Hrvatske mogu dobiti vizu i na graničnom prijelazu, također se mora platiti taksa u iznosu od 20 USD. No, preporuka je uzeti e-vizu.

 

Novac

Turska lira (TRY) je službena valuta u Turskoj. Lire u Hrvatskim bankama nećete naći, zbog toga vam je najbolje da imate dolare ili eure pa ih tamo zamijenite za lire. Uvijek možete dizati novac na bankomatima, jedino provjerite koliko vam vaša i strana banka naplaćuju naknadu za dizanje gotovine na bankomatima izvan Hrvatske. Neke Hrvatske banke koje su članice globalnih bankarskih grupa imaju svoje banke u Turskoj, ako ste klijent tih banaka, moguće je da nećete plaćati nikakvu naknadu za dizanje gotovine na bankomatima tih banaka. No bitno je provjeriti prije putovanja.

Tečaj na dan 14.12.2017. iznosi: 1 TRY = 1,65 HRK odnosno 1 HRK = 0,60 TRY

 

Slijetanje u Istanbul i odlazak do grada

Iz Hrvatske postoje direktni letovi prema Istanbulu, a letove obavlja Turkish Airlines, a njihovi zrakoplovi slijeću na Istanbul Ataturk Airport (IST/LTBA). To je najveći aerodrom u Istanbulu, u samoj Turskoj i jedan od najvećih aerodroma u svijetu, sa godišnjim prometom od 60 milijuna putnika u 2016. godini. Aerodrom i grad su povezani sa metro linijom M1A koja vas vozi prema centru grada. Na krajnjoj stanici Yenikapi je potrebno presjesti na metro liniju M2 ili na Marmaray željezničku liniju koja vas vozi prema centru grada. Marmaray linija nastavlja ispod Bospora do Azijske strane Istanbula. Cijena karte iznosi nešto malo više od 8 kuna. Kako bi uštedili na javnom prijevozu možete kupiti Istanbulkart, kartica koju „napunite“ sa novcem i trošite ju pri svakoj vožnji. Istanbulkart vam omogućava povoljniju vožnju nego da kupujete pojedinačne karte i usto štedi vam vrijeme. Autobus je također jedna od opcija kako stići do centra grada. Postoji direktna linija od aerodroma do Taksima, putovanje traje 40 minuta, ovisno o gužvi na cestama. Cijena karte iznosi 12 lira. Za one koji žele veću komociju, tu je taxi koji će vas koštati oko 60 lira.

 

Smještaj

Ovisno o vašem budžetu i preferencijama, prema tome ćete odabrati smještaj. U Istanbulu imate veliki izbor od povoljnih hostela, apartmana pa sve do hotela sa 5*. Ako ste malo odvažniji odlučiti ćete se i za couchsurfing, gdje će vam stanovnik Istanbula ustupiti svoj kauč besplatno. Preporuka je da nađete smještaj negdje u centru grada, kako bi najvažnije atrakcije imali u blizini, te ne bi gubili vrijeme na putovanje do centra. 

 

Hrana

Prije ili kasnije ćete se umoriti nakon višesatnih razgledavanja grada, kako bi malo odmorili i napunili baterije za daljnja istraživanja sjednite, napravite pauzu i popijte čaj ili kavu. Ako ste ogladnili u Istanbulu nema problema, dobro ćete se najesti u mnogobrojnim restoranima. Od kebaba, preko ćevapa koje također nazivaju kebab, pa do raznoraznih slastica primjerice pudinga, baklava ili raznoraznih kolača. Pošto je Istanbul na obali mora, morate probati i ribu. Kako bi se malo odmorili i napunili baterije za daljnja istraživanja sjednite, napravite pauzu i popijte čaj ili kavu.

 

Što vidjeti u Istanbulu

Istanbul ima jako puno turističkih atrakcija, koje ćete posjetiti ovisi o vašim preferencijama. Mi vam možemo ponuditi nekoliko najvažnijih. To vam može biti nit vodilja što pogledati. Od mnogo džamija, zanimljivih ulica, mostova, muzeja zasigurno ćete naći nešto što će vas oduševiti. Velika većina atrakcija se nalazi u blizini centra, tako da nećete morati koristiti javni prijevoz. 

  • Aja Sofija 
  • Plava džamija 
  • Bazilika Cistern
  • Topkapi palača 
  • Krstarenje Bosporom ili bar prelazak trajektom na Azijsku stranu
  • Grand Bazaar
  • Spice Bazaar
  • Popeti se na Galata kulu
  • Provozati se tramvajem do Taksima

 U nastavku vam donosimo nekoliko slika iz Istanbula, možda vas zainteresira, pa ga odlučite jednog dana posjetiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Ivo Gračanin (Avioradar.hr)

Odgovori