INCIDENT na MZLZFT: Oštećen zrakoplov CTN-a za Dubrovnik

Sinoć se na Zračnoj luci Zagreb – Dr.Franjo Tuđman dogodio incident u kojem je  oštećen zrakoplov

Prema informacijama kojima raspolaže Avioradar, jučer se na MZLZFT u večernjim satima dogodio incident u kojem su učestvovali zrakoplov Airbus A320-214 reg.9A-CTK nacionalne aviokompanije Croatia Airlines i zemaljsko vozilo zračne luke. 

Navedeni zrakoplov koji se, prema našim informacijama, pripremao za let OU/CTN664 Zagreb – Dubrovnik, oštećen je vozilom namjenjenim ukrcaju prtljage i isključen je iz redovnog zračnog prometa. Putnike je za Dubrovnik prevezao zrakoplov Airbus A319-112 reg.9A-CTI sa kašnjenjem od sat i 15 minuta. Predviđeno je kašnjenje (sat i 25 minuta) i jutarnjeg odlaznog leta OU661 / CTN6B iz Dubrovnika za Zagreb. 

Kako doznajemo, u tijeku je istraga o incidentu koja je započela odmah sinoć.

– Let OU/CTN664 preusmjeren na Rim nakon što je MZLZ odbila prihvat

Iz Croatia Airlinesa su nam u telefonskom razgovoru potvrdili da se incident dogodio te da je zrakoplov van prometa (AOG). Čeka se preporuka proizvođača, Airbus.

Odgovor iz MZLZ na naš upit:

“Vezano za navedeni događaj, dana 26.07.2017. na letu OU664 Zagreb – Dubrovnik, došlo je do kontakta trake za utovar prtljage u zrakoplov i zrakoplova Croatia Airlines prilikom čega je zrakoplov oštećen. Putnici su prebačeni na drugi zrakoplov te su nastavili let do Dubrovnika. U tijeku je izvid događaja.” – rekli su za Avioradar.

Croatia Airlines je također poslala službeno priopćenje:

“Možemo potvrditi da je sinoć (srijeda 26. srpnja 2017.) u zagrebačkoj zračnoj luci došlo do kontakta vozila ZL Franjo Tuđman namijenjenog za ukrcaj prtljage i zrakoplova Airbus A320 Croatia Airlinesa. Do kontakta je došlo dok je zrakoplov bio parkiran na stajanci, odnosno uoči pripreme za let OU664 na liniji Zagreb – Dubrovnik, a tom je prigodom vozilo za ukrcaj prtljage ZL Franjo Tuđman, iz dosad neutvrđenih razloga, tijekom manevra oštetilo trup zrakoplova Airbusa 320.

Zbog sigurnosnih razloga oštećeni Airbus A320 odmah je povučen iz redovitog prometa, a putnici s leta OU664 sinoć su prevezeni u Dubrovnik prvim raspoloživim zrakoplovom, ali s kašnjenjem od 85 minuta.  Posljedično je sat i 40 minuta kasnio i današnji jutarnji let OU661 iz Dubrovnika u Zagreb.

Oštećeni zrakoplov i dalje je izvan redovitog prometa i na njemu se obavlja detaljni tehnički pregled i inspekcija kako bi se utvrdili točni razmjeri oštećenja i utjecaj štete na njegovu plovidbenost.”

 Sa MZLZ Dr. Franjo Tuđman je u posljepodnevnim satima poslali još jedno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Zrakoplov Croatia Airlines na kojem se u srijedu 26. srpnja u Zračnoj luci Franjo Tuđman prilikom ukrcavanja prtljage za let OU664 za Dubrovnik dogodio incident, a pri čemu je vozilo za ukrcaj prtljage udarilo u trup zrakoplova, nakon izvida i sigurnosne provjere je pušten u redovni promet i to na letu OU668 iz Zagreba za Dubrovnik.  Oprema Zračne luke Franjo Tuđman koja je korištena za ukrcaj prtljage za spomenuti let je nova i potpuno funkcionalna, a provodimo interne radnje kako bismo utvrdili razloge koji su doveli do ovog slučaja. – navode u priopćenju.

Foto: Avioradar – Arhiva

Odgovori