Inauguracijski let Aegean Airlinesa od Atene do Zagreba

Tradicionalnim vodenim pozdravom u Zračnoj luci Franjo Tuđman dočekan je prvi let na izravnoj liniji Atena – Zagreb najvećeg grčkog zrakoplovnog prijevoznika Aegean Airlines.

Aegean Airlines će Zagreb i Atenu izravno povezivati tri puta tjedno: ponedjeljkom, srijedom i subotom, i to tijekom ljetnog reda letenja. Prigodna svečanost u povodu inauguracijskog leta Aegean Airlinesa održana je u prostoru međunarodnog odlaska Zračne luke Franjo Tuđman na kojoj su se gostima obratili Jacques Feron, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb, Sergios Diplarakos, direktor aerodromskih usluga Aegean Airlinesa i Nj. E. Stavros Tsiepas, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Helenske Republike u Republici Hrvatskoj.

Okupljenim gostima i uzvanicima prvi se obratio domaćin Jacques Feron koji je poželio dobrodošlicu Aegean Airlinesu naglasivši da će ova linija zasigurno doprinijeti razvoju turističkih i poslovnih veza između Grčke i Hrvatske te nastavku rasta prometa putnika kojeg Zračna luka Franjo Tuđman kontinuirano bilježi od početka godine.

Sergios Diplarakos, direktor aerodromskih usluga Aegean Airlinesa izjavio je: „Izuzetno nam je drago što uvodimo novu liniju prema Zagrebu koji je popularno odredište za odmor i za poslovna putovanja što i za nas znači jačanje postojeće mreže Aegean Airlinesa. Veselimo se i svim hrvatskim putnicima koji će izabrati Grčku kao destinaciju za svoje putovanje.“

Nj. E. Stavros Tsiepas, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Helenske Republike u Republici Hrvatskoj istaknuo je: „Uvjeren sam da će ova dugo očekivana linija Aegean Airlinesa, koja već dugi niz godina dobiva nagradu za najbolju regionalnu europsku zrakoplovnu kompaniju, pridonijeti daljnjem jačanju turističke i poslovne razmjene, kao i unaprjeđivanju i jačanju gospodarskih i drugih međudržavnih odnosa. Puno je toga što narodi Grčke i Hrvatske mogu naučiti jedni od drugih, s obzirom na to da su obje zemlje prepoznatljive povijesne i gastronomske turističke destinacije.“

Svečanost je završila zajedničkim rezanjem torte i fotografiranjem.

 

AEGEAN AIRLINES:

“Aegean Airlines, član Star Alliancea, najveća je grčka zrakoplovna kompanija koja od svog osnutka 1999. godine do danas nudi full service vrhunske letove kratkog i srednjeg dometa. U 2013. godini AEGEAN je kupio Olympic Air zbog čega se povećala potražnja učestalosti veza i letova, te je došlo do poboljšanja pristupačnosti grčkim otocima, uključujući neke od najudaljenijih. Ukupan promet obje tvrtke u 2017. godini dosegao je prevezenih 13,2 milijuna putnika.

AEGEAN ulaže u jačanje međunarodne prisutnosti te potporu grčkom turizmu kako u Ateni tako i u regionalnim zračnim lukama. Ljetni red letenja za 2018. godinu obuhvaća mrežu od 153 destinacije u ukupno 44 zemlje. Letovi se izvode putem jedne od najmlađih flota u Europi koja se sastoji od ukupno  61 zrakoplova.

U ožujku 2018. godine, AEGEAN je s Airbusom potpisao Memorandum o razumijevanju (MoU) za narudžbu do 42 zrakoplova nove generacije A320neo. Ulaganje se procjenjuje na 5 milijardi dolara što je najveće privatno ulaganje u Grčkoj. Novi zrakoplovi omogućiti će ponudu novih usluga putnicima, kao i proširenje usluga na nova odredišta i tržišta. Istovremeno, nova flota značajno će povećati konkurentnost tvrtke kroz   uštedu operativnih troškova.

Aviokompanija je nagrađena nagradom Skytrax World Airline kao najboljim europskim regionalnim zrakoplovnim prijevoznikom u 2017. godini. Ovo je bio osmi put da je AEGEAN primio ovu važnu nagradu. AEGEAN je također osvojio deveto mjesto na listi 20 najboljih svjetskih zrakoplovnih tvrtki (izvan SAD-a) u ovogodišnjem časopisu Readers ‘Choice Awards prema anketi Conde Nast Travelera, s više od 300.000 putnika koji su sudjelovali u istraživanju. AEGEAN je poznat po svom profesionalnom i ljubaznom osoblju, a u narednim godinama planiraju dodati nove letove i otvoriti nova tržišta.

 

Foto © MZLZ

Odgovori