In Memoriam: Pukovnik Miroslav Peris

Dana 14.rujna.1993. godine u jutarnjim satima iznad naselja Stipan, općina Gvozd u Sisačko-moslavačkoj županiji na povratku sa borbenog zadatka, u obrani domovine život je izgubio pukovnik Miroslav Peris.

O pukovniku:

Rođen je 1. veljače 1961. godine u Karlovcu kamo su njegovi roditelji Ilija i Dragica r. Boić doselili iz Sošica, Žumberak.

Završivši osnovnu školu u Karlovcu, Miroslav se odlučio poći u srednju zrakoplovnu školu u Mostaru. Svoje buduće zvanje vojnog pilota usavršio je u Zadru i Puli. Bio je najbolji učenik u svojoj klasi. Bihać mu je bilo prvo radno mjesto. Više puta znao je nadletjeti svojim zrakoplovom iznad Drežnika i tako pozdraviti svoje roditelje, brata Milana i sestru Maricu.
U Karlovcu se i oženio Snježanom r. Vučić. sa kojom je dobio sina Ivana.

Miroslav Peris pomaže u planiranju i realizaciji preleta hrvatskog pilota Danijela Borovića i njegovog borbenog zrakoplova MIG-21 iz Bihaća u Pulu, te se brine za pravovremeni odlazak Borovićeve obitelji iz Bihaća.

U veljači 1992. napušta JNA i odmah se stavlja na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Kobni dan:

Tog dana, 14.rujna.1993. godine u jutarnjim satima, pukovnik Peris je zajedno sa brigadirom Ivanom Selakom krenuo na zadatak na neprijateljske ciljeve. 

“Je li zadatak bio uspješan” – upitao sam (autor) brigadira Selaka u razgovoru o pukovniku Perisu. Odgovor nikada neću zaboraviti: “Nije kad se vratiš bez kolege , a ak misliš na cilj on je dezintegriran”

Da, brigadir Selak se sam vratio sa tog zadatka. MIG-21 pukovnika Perisa zvan „osvetnik Vukovara“ pogodile su neprijateljske rakete pri povratku.

Posmrtni ostaci pukovnika Miroslav Perisa uz vojne počasti sa nadlijetanjem zrakoplova HRZ-a iznad pogrebnog skupa, pokopani su  na hrnetićkom groblju u Karlovcu, 27. rujna 1993.godine.

Pukovnik Peris je posmrtno odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom 1996.godine  odlukom predsjednika Dr. Franja Tuđmana.

Brigadir Ivan Selak se jučer, na godišnjicu pogibije svog prijatelja, kolege i “wingmana” prisjetio tog kobnog dana na svojoj facebook stranici. Ovu dirljivu objavu prenosimo u cijelosti a pukovniku vječna slava i hvala!

 

 

Zahvaljujemo brigadiru Selaku na pomoći i ustupljenim materijalima. 

 

Odgovori