Icelandairov let od desetak minuta Boeingom 757

 

Island je zadnjih nekoliko dana pogodilo jako olujno nevrijeme što je prouzročilo mnoge probleme u prometu. U zračnom prijevozu bili su otkazani gotovo svi letovi, tek poneki zrakoplov je uspio poletjeti ili sletjeti u zračnu luku Keflavik (KEF) u razdoblju kada se vrijeme smirilo. Vjetar koji je puhao brzinom većom od 100 km/h stvarao je snježne nanose na cestama te su gotovo sve ceste bile zatvorene za promet. Na moru je također bilo loše vrijeme s valovima od preko deset metara. Sve ceste koje povezuju Reykjavik i zračnu luku Keflavik bile su zatvorene pa je zračna luka bila odsječena od ostatka Islanda. Icelandair i PLAY, zračni prijevoznici bazirani u zračnoj luci Keflavik bili su najviše pogođeni ovim poremećajima u prometu jer su njihovi putnici ostali „zraobljeni na Islandu“ ili su čekali u Europi i Sjevernoj Americi svoje letove. Mnogi putnici nisu uopće mogli doći u zračnu luku, a niti otići iz nje u druge gradove na Islandu. To se dogodilo u vrijeme kada veliki broj putnika putuje zbog Božića i Nove godine kako bi ih proveli sa svojim obiteljima.

Icelandair je zbog svih tih izazova organizirao povratni let u trajanju od desetak minuta između zračne luke Keflavik (KEF) i zračne luke Reykjavik (RKV) koja se nalazi u samom gradu Reykjaviku. Udaljenost između tih zračnih luka je četrdesetak kilometara. Let je organiziran zrakoplovom Boeing 757-200 registarskih oznaka TF-ISJ. Na letu su bili piloti i kabinsko osoblje koji su zatim mogli odraditi letove prema međunarodnim odredištima. Također, prevezeno je i dvije tone hrane kako bi se opskrbili restorani u zračnoj luci Keflavik.

 

 

Icelandair je iznajmio dva zrakoplova koja će se pridružiti floti kako bi pomogli prevesti putnike koji su ostali čekati poboljšanje vremena. Iznajmljeni su zrakoplovi Boeing 777-200 zračnog prijevoznika Privilege Style i Airbus A330-300 zračnog prijevoznika Hi Fly Malta koji je u bojama novog zračnog prijevoznika FlyPOP.

U idućim se danima očekuje potpuna normalizacija prometa i prijevoz svih putnika koji čekaju svoje letove.

Odgovori