Hrvatska kontrola zračne plovidbe domaćin COOPANS-a

 

 

U Dubrovniku se od 09. do 10. rujna održava sastanak Odbora direktora članica COOPANS-a , kojemu je domaćin HKZP. 

COOPANS (skraćenica od engleskog naziva „COOPeration between ANS providers“ – suradnja pružatelja usluga u zračnoj plovidbi) okvirni sporazum između Hrvatske kontrole zračne plovidbe (Hrvatska), IAA (irska), LFV-a (Švedska), Naviaira (Danska) i Austro Controla (Austrija) otišao je korak dalje od tradicionalnih odnosa između pružatelja usluga u zračnoj plovidbi i proizvođača sustava upravljanja zračnim prometom (ATM) i postavio temelje za snažno i dugoročno partnerstvo.

Navedenih pet pružatelja usluga u zračnoj plovidbi jedini u Europi imaju isti sustav za upravljanje zračnim prometom, koji je jedan od najmodernijih i najsigurnijih, čime su ispunili ciljeve “Jedinstvenog europskog neba”.

Na sastancima u Dubrovniku  će pet direktora, među kojima i direktor HKZP Dragan Bilać, raspravljati o daljnjoj strategiji ove suradnje i zajedničkim EU aktivnostima.

 Napominjemo također, da je od 31. kolovoza do 23. rujna 2015. otvoren natječaj HKZP za izbor polaznika osposobljavanja za kontrolore zračnog prometa : „ Tko će naslijediti nebo? „

 Autor fotografija : Eugen Miljan, HKZP Dubrovnik 

 

 

Odgovori