Godišnja konferencija održana u dubrovačkoj zračnoj luci

Zračna luka Ruđer Bošković planira završiti 2023. godinu s ukupno prevezenih oko 2,41 milijuna putnika koliko je u u odnosu na 2022. godinu povećanje od 12,50 % te s oko 21.400 operacija zrakoplova što predstavlja rast od oko 3,96% u broju operacija zrakoplova u odnosu na 2022. godinu.

Porast broja prevezenih putnika pozitivno se odrazio i na financijsko poslovanje pri čemu procijenjeni ukupni prihodi za 2023. godinu iznose oko 57 milijuna eura što predstavlja očekivani porast od oko 13% u odnosu na prethodnu godinu. Također, procijenjeni ukupni rashodi za 2023. godinu iznose oko 51,6 milijuna eura, što predstavlja očekivano povećanje od 19% u odnosu na prethodnu godinu. Procijenjena dobit Zračne luke Dubrovnik d.o.o za 2023. godinu iznosit će oko 5,4 milijuna eura. Za 2024. godinu planiramo ostvariti oko 2,9 milijuna putnika, što predstavlja porast od oko 20% u odnosu na ovu godinu. Time bi Zračna luka Ruđera Boškovića nadmašila rezultat rekordne 2019. godine te se u potpunosti oporavila od posljedica COVID-19 pandemije i ostalih vanjskih utjecaja.

Prema najavama prijevoznika za 2023. godinu očekuje se povećanje broja operacija od oko 17% na letovima prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, poglavito Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji. Velik Utjecaj na povećanje prometa će imati članstvo Republike Hrvatske u Schengenskoj zoni te uspostava baze s dva zrakoplova na zračnoj luci zrakoplovnog prijevoznika Ryanair koji bi trebao početi s baznim operacijama početkom ljetne sezone 2024.

Najavljeni su novi letovi prijevoznika Ryanair prema 18 destinacija u ljetnoj sezoni, vezano uz uspostavu baze, te novi let easyJet-a za Lisabon i Flynas‐a za Riyadh. Osim uspostave baze Ryanair-a, najznačajnije su najave prijevoznika koji su već među prvih deset prijevoznika na Zračnoj luci Ruđer Bošković prema broju prevezenih putnika. To su prijevoznici easyJet, Lufthansa, Vueling Airlines, Volotea, Jet2.com, TUI Airways, Norwegian Air shuttle, British Airways, Aer Lingus, te nacionalni prijevoznik Croatia Airlines. Svi spomenuti prijevoznici su najavili povećanje kapaciteta na svim rutama prema Dubrovniku ili zadržali postojeće kapacitete na istoj razini što će značajno pridonijeti rastu prometa. Značajan rast prometa očekuje se prema schengenskim destinacijama kao što su Pariz, Madrid, Amsterdam i Rim, te se očekuje povećanje kapaciteta na ne-Schengen destinacijama i linijama prema UK-u i SAD-u. Posebno su značajne najave United Airlinesa na interkontinentalnoj ruti New York – Dubrovnik i obratno, koji je najavio nastavak prometa i u sljedećoj ljetnoj sezoni.

Osim ove značajne rute, Zračna luka Dubrovnik d.o.o pregovara s više prijevoznika o mogućnosti uvođenja dodatnih linija, te se poseban fokus stavlja na letove u zimskoj sezoni. Očekujemo da će sljedeće zimske sezone 2024/2025 uz Croatia Airlines, Ryanair, Turkish Airlines i easyJet, više prijevoznika prometuju prema različitim schengenskim i izvan schengenskim destinacijama. Tijekom 2023. godine Zračna luka Dubrovnik d.o.o završila je više različitih projekata od kojih je bitno istaknuti infrastrukturne i operativne promjene vezane za ulazak Republike Hrvatske u Schengensku zonu te promjenu imena aerodrom u Zračna luka Ruđer Bošković.

Pripremamo se za uvođenje EES (entry/exit sustava) i ETIAS-a u 2024., čiji se stupanj na snagu očekuje tijekom sljedeće godine te aktivno radimo na pripremi sljedeće ljetne sezone.

S poštovanjem,
Uprava Zračne luke Dubrovnik d.o.o

Odgovori