Francuski Aigle Azur prekinuo promet na redovitim linijama

Francuski zrakoplovni prijevoznik Aigle Azur (ZI/AAF) u petak, 6. rujna oko ponoći, prekinuo je promet na svim redovitim linijama. Tvrtka je prije nekoliko dana zatražila na sudu u Francuskoj zaštitu pred vjerovnicima. Ipak, dva zrakoplova koja su iznajmljena s posadama portugalskom nacionalnom zračnom prijevozniku TAP Portugal (TP/TAP), danas i dalje lete prema planiranom redu letenja što bi značilo da zrakoplovni prijevoznik još nije propao.

Aigle Azur osnovan je još davne 1946. godine. Od početka glavna operativna baza bila je na zračnoj luci Orly u Parizu. Počeo je promet s nekoliko zrakoplova Junkers JU-52, a a prva odredišta bila su u Tunisu i Libanonu. I danas je tržište vrlo slično. Odredišta su bila uglavnom u sjevernoj Africi, a najviše linija imao je za Alžir. Od 2012. godine u tvrtku je investirala kineska tvrtka HNA Group koja je vlasnik kineskog zrakoplovnog prijevoznika Hainan Airlinesa (HU/CHH) i još nekoliko manjih kineskih zrakoplovnih tvrtki. Nakon dolaska HNA grupacije u vlasništvo, proširili su mrežu odredišta na istok, najviše prema Rusiji i Kini.

U trenutku prekida prometa, u floti je bilo 8 zrakoplova Airbus A320, jedan Airbus A319 te dva zrakoplova Airbus 330-200. Ranije su koristili i zrakoplove Airbus A321, ali i zrakoplove Boeing 737 u verzijama 737-200, 737-300 i 737-400.

Aigle Azur nije nikada imao redovitih linija prema Hrvatskoj, ali dolazio je na charter linijama najviše u Dubrovnik, ali i u Zadar. Charter linije koje su bile planirane za ovu godinu već su prema planu trebale završiti do kraja srpnja ove godine. Prema tome, u Hrvatskoj ne bi trebalo doći do otkazanih letova nakon prekida prometa. Fotografija iz Dubrovnika u ovom članku je od prošle godine kada je u charter aranžmanu za Dubrovnik stiglo čak 5 Aigle Azurovih zrakoplova Airbus A320 istovremeno. 

Foto © Katarina Radović (DBV/2018)

Pročitajte još:

Odgovori