Fokker Next Gen i airBaltic rade na zrakoplovu na vodikov pogon

Fokker Next Gen razvija uskotrupni zrakoplov sa 120-150 sjedala, pogonjen izgaranjem tekućeg vodika, s doletom do 2.500 km. Ulazak u službu planiran je za 2035. airBaltic je predan doprinosu razvoju inovacija u zrakoplovnoj industriji i gospodarskoj snazi ​​baltičke regije, a istovremeno je zainteresiran za procjenu potencijala mogućnosti zrakoplova na vodikov pogon s Fokkerom Next Gen. Kroz potpisani Memorandum o razumijevanju, suradnja između airBaltica i Fokker Next Gena uključivat će prosljeđivanje povratnih informacija krajnjih korisnika službi za dizajn i razvoj Fokker Next Gen zrakoplova s ​​pogonom na tekući vodik.

Fokker Next Gen, pionirski proizvođač komercijalnih zrakoplova na tekući vodik koji planira proizvoditi zrakoplove u Nizozemskoj i Latviji, i Air Baltic Corporation AS (airBaltic), latvijski nacionalni zračni prijevoznik, sa zadovoljstvom objavljuju potpisani Memorandum razumijevanja (MoU) koji postavlja platformu za budućnost suradnje u zrakoplovstvu.

Ovaj će memorandum iskoristiti uvide airBaltica kako bi doprinio razvoju komercijalnih zrakoplova Fokker Next Gen s pogonom na tekući vodik. Iz perspektive airBaltica, ovo je prilika za ispitati zrakoplove na vodik koji odgovaraju rutama ove zrakoplovne kompanije.

“ airBalticu je drago vidjeti da se na takvim inovativnim razvojima radi u baltičkoj regiji. Ponosni smo operator jedne od najmlađih flota zrakoplova u Europi i predani smo inicijativama za dekarbonizaciju cijele industrije. Međutim, također razumijemo da zrakoplovna industrija treba zajednički napor u razvoju novih tehnologija kako bi postigla svoje dugoročne obveze,” rekao je u toj prigodi Martin Gauss, predsjednik i glavni izvršni direktor airBaltica, dodavši: “Drago nam je što smo potpisali ovaj memorandum o razumijevanju i surađivali s tvrtkom Fokker Next Gen dijeleći svoje uvide i stručnost u njenom radu na razvoju zrakoplova na vodikov pogon. Vidimo ovo kao važan korak za budućnost zrakoplovstva.”

Fokker Next Gen, sa svojom stručnošću u projektiranju, certificiranju i sastavljanju zrakoplova, razvija zrakoplov na tekući vodik koji ima za cilj napraviti revoluciju u industriji. Zrakoplov će biti dizajniran s dvostrukim sustavom spremnika goriva tako da može letjeti i na održivo zrakoplovno gorivo (SAF) ili kerozin kada tekući vodik nije dostupan.

airBaltic je predan postizanju ugljične neutralnosti do 2050., u skladu s obvezama zrakoplovne industrije i EU-a. Kako bi to dugoročno postigao, posvećen je nastavku unaprjeđivanja operativne izvrsnosti, istraživanju inovativnih rješenja kroz npr. suradnje kao što je ova, i implementaciji praksi u cijeloj industriji.

“Angažman airBaltica sa zrakoplovima na vodikov pogon je ključan. Naši zajednički napori ne samo što potiču naprijed inovativni dizajn zrakoplova utemeljen na izravnim povratnim informacijama korisnika, već također potiču nizozemsko i latvijsko gospodarstvo. Ova suradnja naglašava našu zajedničku predanost radu na budućnosti zrakoplovstva,” dodaje Juriaan Kellermann, izvršni direktor tvrtke Fokker Next Gen.

Odgovori