FAA naredio privremeno prizemljenje 737 MAX 9 zrakoplova

Let Alaska Airlinesa AS1282 ostat će zapamćen kao još jedna negativna prekretnica u eksploataciji Boeinga 737 MAX. Naime, redoviti let iz Portlanda za Ontario je ubrzo nakon polijetanja vraćen u zračnu luku polaska, a zato što je otprilike 7 minuta nakon polijetanja sa zrakoplova otpao dio oplate. U kabini zrakoplova koji je dostigao visinu od 16.300 ft došlo je do dekompresije te su ispale maske s kisikom. Nitko od 171 putnika i 6 članova posade nije ozlijeđen.

Zrakoplov na kojem se incident dogodio je Boeing 737 MAX 9, registarske oznake N704AL. Zrakoplov je, prema podatcima Airfleetsa, star svega 2,4 mjeseca. Do nezgode je došlo uslijed stlačivanja kabine prilikom kojeg je povećani tlak unutar zrakoplova izbio panel na oplati koji je predviđen za nužne izlaze na zrakoplovima drukčije konfiguracije ili na većim modelima iz MAX serije.

Nedugo nakon incidenta, uprava Alaska Airlinesa je odlučila prizemljiti svojih 65 zrakoplova 737 MAX 9 zbog provjera spornih panela na oplati. Tom je prilikom CEO Alaska Airlinesa, Ben Minicucci, izjavio: “U Alaska Airlinesu sigurnost je naša temeljna vrijednost i najvažnija stvar na koju se svakodnevno fokusiramo. Nakon večerašnjeg događaja na letu 1282, odlučili smo poduzeti korak predostrožnosti i privremeno prizemljiti našu flotu od 65 zrakoplova Boeing 737-9. Svaki zrakoplov bit će vraćen u uporabu tek nakon završetka potpunog postupka održavanja i sigurnosnih pregleda. Očekujemo da će sve inspekcije biti završene u sljedećih nekoliko dana. Osobno se obvezujem učiniti sve što je u našoj moći kako bismo ove preglede proveli na pravovremen i transparentan način.”

Dodatan korak predostrožnosti je poduzeo američki FAA (Federal Aviation Administration) koji je odlučio privremeno prizemljiti 171 zrakoplov istog modela i serije američkih prijevoznika ili zrakoplova koji se nalaze na teritoriju SAD-a. Naime, izdana je direktiva plovidbenosti prema kojoj se zrakoplov proglašava neplovidbenim sve dok na istom nisu provedeni detaljni pregledi oplate.

“FAA zahtijeva žurne inspekcije određenih zrakoplova Boeing 737 MAX 9 prije nego što se mogu vratiti u letenje”, rekao je FAA administrator Mike Whitaker. “Sigurnost će nastaviti voditi naše donošenje odluka dok pomažemo NTSB-ovoj istrazi o letu 1282 Alaska Airlinesa.”

Žurna Direktiva o plovidbenosti (EAD) koja će uskoro biti izdana, zahtijevat će od operatora prije daljnjeg leta pregledati zrakoplove koji ne zadovoljavaju cikluse inspekcije navedene u EAD-u. Zahtijevani pregledi trajat će četiri do osam sati po zrakoplovu. EAD će utjecati na otprilike 171 zrakoplov diljem svijeta.”

Do zaključenja članka, niti jedna druga zrakoplovna regulatorna agencija nije naredila prizemljenje i/ili izvanredne preglede navedenih zrakoplova.

Odgovori