Estonian Air je “mrtav” – živio Nordic Aviation

 

Estonian Air, estonski nacionalni prijevoznik, 7. studenog 2015. prekinuo je sve operacije nakon što je EU presudila da se je ta zrakoplovna tvrtka okoristila nelegalnim državnim potporama vrijednim 85 milijuna eura.

Unatoč tome, Estonian Air je ponovno “rođen”, ovog puta pod drugim imenom – Nordic Aviation Group (NA), koji je započeo sa poslovanjem samo dan nakon odluke EU.

Podsjetimo , detaljnom istragom, Europska komisija je zaključila da su državne mjere potpore u korist nacionalnog flag carriera, Estonian Airu omogućile prednost u odnosu na konkurente, kršeći pravila o državnim potporama EU.
Estonski je nacionalni prijevoznik stoga trebao vratiti državne potpore, koji su prema podacima EK iznosili 85 milijuna eura plus kamate, te su ostali i bez dodatnih 40 milijuna eura predviđenih za restrukturiranje.
No, još u rujnu, estonska vlada je započela intenzivne pripreme za “damage control” očekivane odluke Europske komisije. Tako je osnovan Nordic Aviation Group (NA) sa ciljem osnivanja nove aviokompanije, u koju je vlada trebala uložiti 40.7 milijuna eura.
Plan NA-a je za početak , najam (wet-lease) raznih prijevoznika za pokrivanje ključnih ruta kao što su Amsterdam, Brussels, Copenhagen i Stockholm. Zanimljivo je da je jedan od partnera, kako se može vidjeti i na službenoj stranici NA i slovenska Adria Airways , ujedno članica SA. Ostaje za vidjeti koliko bi ovakvo poslovanje bilo uspješno, bez ulaženja u codeshare suradnje, te kako će EK reagirati na ovakvo poslovanje (da li će ga , primjerice okarakterizirati kao prijenos poslovanja? ) U svakom slučaju, estonska vlada je uvjerena kako ne čine ništa protuzakonito.
Litva, Latvija, Estonija – svatko od njih bi volio imati čvorišta u svojoj zemlji s jednim jedinim ciljem , biti dioničar. Imajući to na umu, vjeruje se da je stvaranje jedinstvenog udruženog flag carriera za Baltik vrlo vjerojatno.

Fotografija: Eddy Meštrović

Odgovori