[FOTO] Embraer Bandeirante – 50 godina letenja

 

Ikona među regionalnim zrakoplovima i prethodnik moderne brazilske zrakoplovne industrije, EMB 110 Bandeirante, slavi 50 godina letenja. Prvi zrakoplov je isporučen brazilskim zračnim snagama 9. 2. 1973. Ceremonija isporuke prvog zrakoplova održana je u Embraerovoj tvornici u gradu São José dos Campos. Prva isporuka je strateška zaokret u transformiranju brazilske industrije prema znanosti, tehnologiji i proizvodnji proizvoda visoke vrijednosti.

Projekt IPD/PAR 6504 začet je u zrakoplovnom tehničkom centru u Sao Jose dos Camposu te je autoriziran od strane brazilskog ministarstva aeronautike 1965. Prvi let zrakoplova bio je 22. 10. 1968. kad je i dobio ime Bandeirante.

U proizvodnji i konstruiranju Bandeirantea sudjelovalo je 170 brazilskih tvrtki. Osnivanje Embraera 1969. imalo je za cilj razviti industrijsku strukturu za masovnu proizvodnju Bandeirantea kao i poboljšati početni projekt.

Zbog veličine Brazila, Bandeirante je napravljen kako bi omogućio povezivanje najzabačenijih dijelova države, poput Amazone. Zrakoplov je napravljen kao multifunkcionalna platforma koja se može koristiti u različitim zadacima i potrebama za prijevozom. Korišten je od strane brazilskih zračnih snaga, ali i od brazilskih civilnih zračnih prijevoznika poput Tranbrazila i VASP-a koji su naručili civilne inačice.

Zbog svoje idealne veličine u tom segmentu zrakoplova, Bandeirante je uskoro prodan i na međunarodnom tržištu. Prva vojna inačica je isporučena Urugvaju 1975., a dvije godine nakon toga prvi civilni zračni prijevoznik izvan Brazila naručio je zrakoplov. Bio je to francuski Air Littorial. U godinama koje su slijedile zrakoplov je postao popularan među regionalnim prijevoznicima u Sjevernoj Americi.

U brazilskim zračnim snagama Bandeirante sve vrijeme odrađuje mnoge zadatke poput prijevoza osoblja, tereta, humanitarne pomoći i padobranaca, a također je korišten i za letačku obuku i testiranja. Jedan od najvažnijih zadataka bilo je korištenje zrakoplova u svrhu pretrage, spašavanja i izviđanja. Inačica za te zadatke nazvana je Banderulha, a namijenjena je za patroliranje brazilskim morskim teritorijem.

Proizvodnja Bandeirantea trajala je gotovo dva desetljeća, a u tom je razdoblju proizvedeno 498 primjeraka koji su isporučeni u 36 država.

Bandeirante je i dalje jedan od najprodavanijih zrakoplova u svijetu u svojoj kategoriji.

Odgovori