eGAFOR – nova prognoza za generalnu avijaciju

 

Od 20. svibnja 2021. u 02:00 UTC HKZP će umjesto GAFOR prognoze početi izdavati eGAFOR. eGAFOR je nova prognoza meteorološkog utjecaja na rutama za generalnu avijaciju koja će se uz harmonizaciju pojava istovremeno izrađivati u sljedećim FIR-ovima; Zagreb, Beograd, Bratislava, Bukurešt, Budimpešta, Ljubljana i Sarajevo.

Više o eGAFOR-u možete vidjeti na ovom linku.

eGAFOR projekt započeo je od ideje da generalnoj avijaciji, kao najosjetljivijim korisnicima, omogući kvalitetniju, jednostavniju i brzo dostupnu prognozu. Inicirali su ga i osmislili meteorolozi HKZP-a, a sufinancirala od INEA-e sa 85% sredstava. Cilj eGAFOR-a je harmonizirana prognoza i stanje na ruti te jednostavna upotreba za korisnika koji u VFR uvjetima putuje preko područja više država.

Nekoliko je velikih razlika između postojećeg GAFOR-a i budućeg eGAFOR-a:
⦁ Osim prognoze utjecaja, odnosno stanja ruta, prognozirat će se i meteorološke pojave zbog kojih su rute otvorene ili zatvorene
⦁ Uz postojeće vidljivost i naoblaku, prognozirat će se i CB, turbulencija i smrzavajuća oborina
⦁ Prognoza će biti probabilistička – svakoj prognozi dodjeljuje se i pripadajuća vjerojatnost ostvarenja (mala, srednja ili velika)

Čitajući sve ovo, može se reći da je eGAFOR prošireni GAFOR i da će uz obaveznu meteorološku dokumentaciju i pripremu, postati jedna od važnijih prognoza koja će vam trebati ako ste VFR pilot i letite u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Osim postojećih članica, u planu da se pridruže i to u skorijoj budućnosti su još Austrija, Bugarska i Makedonija.

Korisnici eGAFOR prognozi pristupaju putem stranice www.egafor.eu ili met.crocontrol.hr/hr/web/guest/egafor. Pristup je moguć i za goste i za registrirane korisnike s tom razlikom da registrirani korisnici mogu donekle mijenjati uvjete korištenja. Za registraciju nije potrebno posebno posebno korisničko ime i lozinka; dovoljno se registrirati svojim Google računom.

Registrirani korisnici moći će uključivati i isključivati elemente koje smatraju važnim – ovisno o uvjetima leta, iskustvu i zrakoplovu kojim lete. To bi ukratko trebalo izgledati ovako: ako netko želi putovati iz Bratislave u Dubrovnik, na eGAFOR-u će moći vidjeti rute koje su otvorene (zeleno obojene – princip semafora), kao i neke koje će zbog ograničenja biti obojane žuto, narančasto ili crveno. Za pojedinu rutu moći će se vidjeti i dodatna informacija: zbog koje pojave je ruta zatvorena ili ima neko ograničenje.

Projekt je u srpnju predstavljen na EASA-inom General Aviation and Low Level Weather Seminaru u EASA-inom središtu u Kölnu

⦁ u zadnjih 10 godina poginulo je u Europi u GA nesrećama uzrokovanih vremenom 392 ljudi
⦁ 5606 prijavljenih incidenata (stvarni broj ~10x veći)
⦁ u Francuskoj u zadnjih 5 godina je bilo 164 nesreće s 66 poginulih
⦁ Od 37 fatalne nesreće povezane s WX, u samo jednoj je prognoza bila pogrešna

Sve to dovodi nas do zaključka kako su prognoze dobro odrađene, ali postoji problem u komunikaciji prema GA pilotima. GA piloti dosad su za pripremu svog prekograničnog leta trebali provjeriti nekoliko stranica i kontaktirati telefonski nadležne MET službe, a sve to sada će biti moguće vidjeti u jednom produktu!

Prednosti eGAFOR-a:
⦁ operativno harmoniziran produkt na području više zemalja
⦁ vremenske pojave neće završavati na političkim granicama
⦁ uključeno je znanje i iskustvo lokalnih prognostičara
⦁ produkt će korisnicima pokazivati objektivno dobiven impakt
⦁ impakt će biti intuitivno koloriziran (”semafor prognoza”)

Meteorološki utjecaj na rutama

Rute su u eGAFOR prognozi obojene ovisno o prognoziranom meteorološkom utjecaju na generalnu avijaciju koji se određuje na osnovu probabilističkih prognoza meteoroloških elemenata.

CRVENO

Zatvoreno

NARANČASTO

Rubni uvjeti, nije prikladno za standardne VFR operacije, visoka razina rizika za posadu u VFR uvjetima (potrebna je visoka razina vještine, te poznavanje lokalnih uvjeta i terena)

ŽUTO

Otežani vremenski uvjeti za VFR operacije (potrebna je visoka razina vještine, te poznavanje lokalnih uvjeta)

ZELENO

Otvoreno

 

Raspored izdavanja i trajanje eGAFOR prognoze

eGAFOR je šestosatna prognoza podijeljena u 3 dvosatna intervala. Za svaki vremenski interval izrađuje se prognoza iz koje se određuje maksimalni meteorološki utjecaj u tom intervalu.

Vrijeme izdavanja (UTC)

Period važenja (UTC)

1. vremenski interval

2. vremenski interval

3. vremenski interval

0200

03-05

05-07

07-09

0600

07-09

09-11

11-13

1000

11-13

13-15

15-17

1400

15-17

17-19

19-21

 

Ovisno o trajanju osvijetljenog dijela dana, neki vremenski intervali eGAFOR-a se mogu ne izdavati. Ukoliko prognoza nije izdana na području jednog FIR-a, u tom vremenskom intervalu područje tog FIR-a bit će sivo.

Mreža eGAFOR ruta

Rute su harmonizirane na cijeloj domeni. U Hrvatskoj se mreža eGAFOR ruta sastoji od dosadašnjih GAFOR ruta i spojnica s rutama u susjednim zemljama.

Rutni prikaz i MET prikaz

Zadani prikaz eGAFOR-a je rutni prikaz, odnosno prikaz prognoziranog meteorološkog utjecaja na generalnu avijaciju na rutama. U rutnom su prikazu rute semaforski obojene ovisno o meteorološkom utjecaju.

Rutni prikaz:

Alternativni prikaz je MET prikaz u kojem su rute sive, a prikazani su prognozirani MET poligoni na temelju kojih je određen meteorološki utjecaj. Poligoni su obojani ovisno o MET elementu, a uzorak im ovisi o klasi vjerojatnosti.

MET prikaz:

 

Sadržaj eGAFOR-a i određivanje impakta

U eGAFOR-u se prognoziraju slijedeći MET elementi:

MET element

Kratica

Objašnjenje

Boja poligona

Oblaci BKN/OVC

CLD

Naoblaka iznad 4/8 stropnice do FL100

Zelena

Vidljivost

VIS

Prizemna horizontalna vidljivost manja od 8 km

Žuta

Kumulonimbusi

CB

Horizontalna rasprostranjenost CB oblaka

Crvena

Turbulencija

TURB

Turbulencija do FL100

Plava

Prehladna oborina

FZ PP

Bilo koja oborina koja se smrzava na površinama

Ljubičasta

 

MET elementi se prognoziraju kao poligoni i pritom se svakom poligonu pridružuje klasa vjerojatnosti koja govori o vjerojatnosti ostvarenja prognoze:

Klasa vjerojatnosti

Vjerojatnost

Uzorak poligona

Niska (LOW)

0 – 30%

Točkasti

Srednja (MEDIUM)

30 – 70%

Koso prugasti

Visoka (HIGH)

Više od 70%

Puni

 

Utjecaj na pojedinu rutu se određuje za svaki pojedini MET element. Konačni utjecaj na ruti se određuje kao najveći pojedini utjecaj.

Sve o prognoziranim MET elementima, kao i detaljne upute za korištenje eGAFOR prognoze može se pronaći na stranici met.crocontrol.hr pod eGAFOR projekt, https://project.egafor.eu/ uz tutorial i promotivni video spot.
Tutorial: OVDJE
Promo video: OVDJE
 

Odgovori