Slijetanje u Dubrovnik po buri, što radi Croatia Airlines, a što Zračna luka

 

 

  Iako se dolaskom Nove godine stanje u Zračnoj luci Dubrovnik stabiliziralo, problemi s burom koji su bili posebno izraženi posljednjih dana ponovno postavljaju pitanje slijetanja po buri i preusmjeravanja letova na ZL Split.

Tim povodom malo smo se raspitali o tom problemu kod nacionalne aviokompanije, koja u zimskom periodu, kada je bura najizraženija, jedina održava redovne dnevne linije s Dubrovnikom.

ZL Dubrovnik ima specifičnu situaciju zbog toga što je položaj uzletno-sletne staze takav da je bura bočni vjetar što je veliki problem za zrakoplove u zadnjoj fazi leta – samom slijetanju.

U nacionalnoj avio kompaniji, na pitanje o tehničkim limitima su nam odgovorili:

Proizvođač zrakoplova daje takozvanu maksimalnu demonstriranu jačinu bočnog vjetra na koju su testni piloti proizvođača zrakoplova sletjeli na pojedinom tipu zrakoplova. Također, Croatia Airlines u DBV leti tijekom cijele godine i ima golemo iskustvo letenja u svim vremenskim uvjetima (dvadesetak godina). Nadalje, u skladu s međunarodnim odredbama priručnika ICAO-a (International Civil Aviation Organization), koji predviđa izradu procedura za posade i zrakoplove, Croatia Airlines odredio je kompanijske kriterije za sigurno slijetanje zrakoplova Airbus i Dash 8-Q400 u ZL Dubrovnik prigodom puhanja bure. Taj je kompanijski kriterij restriktivniji u odnosu na preporuku proizvođača, a Croatia Airlines takvu proceduru primjenjuje isključivo zbog sigurnosti letenja, koja je prioritet u poslovanju i to u skladu s kompanijskom politikom kvalitete prema kojoj sa sigurnošću nema kompromisa.

Prihvaćajući kompleksnost situacije, veliko iskustvo pilota Croatia Airlinesa-a te kriterije u kojima sigurnost nema kompromisa, upitali smo, zbog čega se kao alternativa koristi isključivo ZL Split koja je poprilično udaljena od Dubrovnika, iako je recimo aerodrom Tivat puno bliži i njegova konfiguracija i položaj omogućavaju slijetanje u situacijama kad je na DBV to nemoguće, te bi se skratio put autobusima do Dubrovnika skoro na pola. 

Gospodin Davor Janušić iz Croatia Airlines-a nam je pojasnio:

Croatia Airlines u Zračnoj luci Split, koja je poslije Zagreba najjača i najfrekventnija domaća baza kompanije, ima vrlo kvalitetne mogućnosti organizacije prometa i zbrinjavanja putnika, pa tako i prigodom određenih poremećaja u planiranom redu letenja. U ZL Split rade zaposlenici kompanije, ondje je osigurana tehnička podrška, ugovorene su usluge handlinga i landinga, a sa ZL Split kompaniju veže i višegodišnja uspješna poslovna suradnja u prijevozu putnika i prtljage. U tom kontekstu, kao i prigodom poremećaja u prometu, kompanija daje prednost ZL Split u odnosu na ZL Tivat koja se, između ostalog, nalazi na području države nečlanice Europske unije, što potencijalno može predstavljati dodatni problem za neke od putnika na domaćem letu Zagreb – Dubrovnik (jer na tim letovima nisu isključivo hrvatski državljani).

  Treba se složiti da je imperativ da naša aviokompanija što više radi sa našim zračnim lukama i s našim ljudima, ali treba imati u vidu specifičnost situacije i probleme koji proizlaze iz nje. U kontekst po kojem CTN daje prednost Splitu pred Tivtom  trebalo bi uključiti i obzir prema žiteljima i gostima Dubrovnika, koji su prometno apsolutno izolirani od ostatka države pa im je zračna veza imperativ. Ne tvrdimo da je želja tih putnika da se ide preko Tivta, ali ta opcija bi morala postojati barem u slučajevima, kao što je bilo u zadnjim danima prošle godine, kada je u tri dana sletio jedan zrakoplov CTN-a (OU668).  

S druge strane, nije nam jasno ni to kakve probleme mogu imati drugi državljani boravkom u državi nečlanice EU (MNE), a neće ih imati prolaskom kroz drugu nečlanicu, BiH?!? 

  Upitani da prokomentiraju  odnose li se prema žiteljima Dubrovnika i njihovim gostima, kao građanima drugog reda, samim tim što su uz probleme s burom limitirani i letovi i mjesta na njima u zimskom periodu odgovorili su nam sljedeće:

– Croatia Airlines se prema Dubrovčanima ne odnosi kao prema građanima drugog reda i izražava žaljenje ako se netko tako osjeća. Naprotiv, kompanija je i u najzahtjevnijim vremenima nerijetko bila jedini avioprijevoznik, koji je povezivao Dubrovnik s Hrvatskom i Europom. Dubrovčani imaju isti status kao i svi ostali putnici kompanije.

Netočan je i podatak da kompanija obavlja limitiran broj letova u Dubrovnik i iz njega. Naime, red letenja u zimskom je razdoblju prilagođen aktualnoj tržišnoj potražnji i to za sva domaća i europska odredišta tvrtke, pa tako i za Dubrovnik. Riječ je o izrazitoj sezonalnosti hrvatskog tržišta zbog čega kompanija u zimskom redu letenja obavlja manji broj tjednih letova u odnosu na turističku sezonu. Valja naglasiti da Croatia Airlines Dubrovčanima omogućuje cjelogodišnju povezanost sa Zagrebom i europskim odredištima, za razliku od većine avioprijevoznika koji u zimskom razdoblju u potpunosti nestaju iz ZL Dubrovnik ili obavljaju minimalan broj letova.
Također, netočna je i tvrdnja da se putnici iz Dubrovnika dovede do pola puta. Kompanija u cijelosti ispunjava odredbe Europske regulative vezane za poremećaje u prijevozu putnika i prtljage te putnicima, ovisno o vrsti poremećaja, osigurava prvi sljedeći let ili alternativni oblik prijevoza do krajnjeg odredišta, hotelski smještaj i drugo. Dakle, Croatia Airlines svakom putniku omogućuje prijevoz do njegovog odredišta.
Vrijedi naglasiti kako se loši meteorološki uvjeti i bura prema europskoj regulativi za civilno zrakoplovstvo smatraju „višom silom“ i u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima avioprijevoznici u takvim slučajevima nemaju dodatne obveze prema putnicima, jer su poremećaji u planiranom redu letenja uzrokovani razlozima na koje kompanije ne mogu utjecati. Unatoč tomu, Croatia Airlines svojim putnicima u takvim slučajevima redovito osigurava alternativni prijevoz autobusima kako bi što prije stigli na odredište

 Uzevši u obzir popunjenost zrakoplova koja je i tijekom zime preko 90 posto trebalo bi imati više frekvencija, tj. barem četiri  da se pokriju svi valovi u ZAG. Ovako putnik mora previše čekati za konekciju što je demotivirajuće i putnike preusmjerava, kako na obližnje zračne luke, tako i na alternativne oblike prijevozaVeći broj frekvencija bi značio i više putnika, jer bi preusmjerio putnike iz alternativnih prijevoza na avion. 

Održavanje cjelogodišnje povezanosti hrvatskih gradova s metropolom i dalje bi trebala biti smatrana obavezom i dužnosti nacionalnog avioprijevoznika, prema svojim građanima (ujedno i vlasnicima), a ne usluga kako bi se moglo shvatiti iz odgovora. Pri uspoređivanju s drugim (stranim/privatnim/sezonskim) aviokompanijama se očito zaboravlja da CTN nije, barem još nije privatna, već državna aviokompanija, vlasništvo građana RH. 

 

  Problem bure na DBV nije vezan samo za avioprijevoznike već i za samu zračnu luku pa smo neslužbeno saznali da se po pitanju slijetanja iz smjera 300, koji bi barem malo umanjio problem i smanjio broj otkazanih i preusmjerenih letova, uvelike radi te je u samo zadnjih dvije godine uloženo 7 milijuna kuna za uvođenje novog GPS sustava koji bi riješio i pitanje zadiranja u zračni prostor Crne Gore. ZL Dubrovnik kao i Ministarstvo prometa, nam do objave ovog teksta nisu odgovorili na upit da daju svoj komentar o ovoj temi. 

Kompletna situacija je nevjerojatno specifična. Takvu smo je naslijedili i na to nemamo utjecaja, ali se može učiniti više da se posljedice što manje osjete. 

U tome se slažu stručnjaci i piloti s kojima smo također razgovarali o ovoj temi. Oni su nam rekli da nacionalni avioprijevoznik uistinu sve radi po propisima i regulativama, ali da bi se moglo više napraviti te imati više sluha prema ovom problemu, je neupitno.

Odgovori