Doček Vatrenih na aerodromu u Zagrebu

 

Što reći nakon jučerašnjeg dana. Svi smo ga proživjeli vrlo emotivno. Koliko je bilo zanimanje za ovaj događaj potvrđuju i podaci da je Vatrene dočekalo preko pola milijuna ljudi. Kada pogledamo tu brojku ispada da je više od 10% stanovnika Hrvatske izašlo na ulice kako bi pozdravili naše nogometaše i zajedno sa njima proslavili osvajanje srebra. Ali to nije sve, još se danas očekuju proslave diljem Hrvatske kada će nogometaši stići svojim kućama.

Za ekipu Avioradara doček na aerodromu je započeo prije 11 sati, kada su svi novinari morali biti na mjestu na stajanci ispred starog teminala predviđenog za doček. Moramo se usput zahvaliti Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb koji su brinuli o nama, dobili smo vodu i kolače za okrijepu.

Vatreni su trebali poletjeti iz Moskve oko 12 sati po našem vremenu sa očekivanim dolaskom u Zagreb oko 14 sati. Prošlo je podne i svi su bili sve nestrpljiviji. Pregledavalo se po aplikacijama, po stranicama zračne luke, tražila se vijest da li su krenuli. Za to vrijeme su se izvodile probe, kako će sve izgledati za doček.

Oko 13 sati napokon je stigla vijest kako su poletjeli. Uzbuđenje je raslo što su se više približavali Hrvatskoj. Na stajanku su se uz novinare pridružili i djelatnici zračne luke koji su pjesmom i navijanjem držali dobru atmosferu. Pritom su po nekoliko puta morali otpjevati razne navijačke pjesme za svaku televiziju posebno. Možemo samo reći cijelo vrijeme je bilo zabavno i veselo.

Zatim priča o našim MIG-ovima. Čuli smo na stajanci kako su započeli sa paljenjem motora. Uskoro su prošli pored nas kako bi poletjeli i dočekali Vatrene na ulasku u Hrvatski zračni prostor. Iznenadilo nas je kada smo vidjeli da ide i treći MIG, a ne samo dva kako se očekivalo. Uz gromoglasnu buku MIG-ova prilikom uzlijetanja svi okupljeni su ih nagradili velikim uzvicima veselja. Moramo priznati kako je već u tim trenucima u svima nama proradio ogroman ponos, još jedan u nizu emotivnih trenutaka tokom ovog dana.

 Video: MORH

 

Kada smo već kod emocija pratili smo zrakoplov sa našim Vatrenima i izgledalo je kao da će odmah sletjeti, no oni su samo preletjeli iznad zračne luke nastavljajući dalje kako bi preletjeli preko Zagreba i pritom pozdravili sve navijače koji su se okupili u centru grada. Trenutak preleta preko zračne luke je bio neponovljiv, u svima nama će ostati taj trenutak kada zrakoplov Croatie Airlines u pratnji dva MIG-a HRZ-a prelijeće preko nas. Sve su nas pogodile emocije, ne znaš da li bi plakao, da li bi vrištao od veselja, u tim trenucima se osjetila ogromna količina pozitivne energije. Croatijin Airbus sa pratnjom je preletio Zagreb, zatim preko Velike Gorice do Pisarovine te na slijetanje u Zračnu luku.

Screenshot: Flightradar24

Povodom dolaska hrvatske nogometne reprezentacije Hrvatska kontrola zračne plovidbe uputila je poruku vatrenima prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa u hrvatski zračni prostor: „Dragi naši Vatreni, sudionici hrvatske nogometne oluje Rusija 2018., Hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor. Hvala na iskazanom zajedništvu i još samo jedna riječ NEOPISIVO.“

 Video:  Hrvatska kontrola zračne plovidbe

 

Sletili su i naši Vatreni. Uzbuđenje je bilo na vrhuncu. Svi okupljeni su klicali, mahali zastavama, šalovima, ma svim mogućim rekvizitima. Teško je opisati taj doživljaj, taj trenutak. Ne moguće je riječima opisati taj naboj, te emocije, to veselje, kao što svi znamo reći, takvo slavlje i takav doček mogu napraviti samo Hrvati.

Dočekao ih je pozdrav vatrogasaca sa vodenim topovima. Zrakoplov se zaustavio pred okupljenim mnoštvom. Uskoro su stigle i stepenice, otvorena su vrata zrakoplova i Vatreni su službeno došli kući.  

Uz glazbu, mažoretkinje i crveni tepih igrači su izašli iz zrakoplova kojeg je Croatia Airlines ukrasila posebno za ovu prigodu. Zrakoplov je Airbus A319 registarskih oznaka 9A-CTL.

 

Igrači su ušli u autobus kada je odjednom započeo stampedo prema autobusu. Svi su željeli vidjeti izbliza igrače. Željeli su im stisnuti ruku ili ih barem poslikati. Pjevalo se iz sveg glasa. Emocije su bile neopisive. Moramo naglasiti kako je navijanje i sam doček prošao u najboljem mogućem redu, da nije bilo nikakvih incidenata, već samo opće veselje svih prisutnih.

 

Nakon nekoliko minuta koje su proveli u pjesmi sa okupljenima uputili su se prema Zagrebu.

Novinari su se vratili na svoje mjesto na stajanci, zaposlenici su se vratili na svoja radna mjesta, svi su se razišli. Nas je dočekao autobus koji nas je odvezao prema izlazu iz zračne luke. Dok smo došli do starog terminala, autobus sa nogometašima je još bio tamo. Kretao se polako. Za autobusom je krenula ogromna kolona automobila. Cijeli promet je tekao izrazito polako, no sada se nitko nije ljutio na gužvu, već su svi uživali uz glasno slušanje navijačkih pjesama, mahanjem zastavama i navijanjem. Još nakon pola sata čekanja ispred starog terminala nije se razišla kolona automobila.

Što možemo reći na kraju osim da je ovo bio dan za pamćenje, kojeg ćemo se svi rado sjetiti. Jedino smo mi koji smo čekali Vatrene na aerodromu bili uskraćeni uživanja u Krilima Oluje, nismo ih niti vidjeli niti čuli, ali prema snimkama smo vidjeli da su pomogli uveličati ovo slavlje.

Pogledajte ostale fotografije sa dočeka u galeriji

[widgetkit id=”79″ name=”Doček Vatrenih”]

Foto: Avioradar

Odgovori