Dan otvorenih vrata ZL Pula

Pripreme za Dan otvorenih vrata Zračne luke Pula koji se održava sljedeću subotu, 23. ožujka 2024. od 10 do 17 sati, u punom su jeku, a posjetitelje očekuje bogat i raznolik program.

Dan otvorenih vrata namijenjen je svoj zainteresiranoj javnosti i sve su aktivnosti potpuno besplatne.

Najatraktivniji dio programa svakako će biti jedan od posljednjih preleta legendarnog zrakoplova MiG-21bis, demonstracijski preleti helikoptera „Black Hawk“, „Kiowa Warrior“ i „Mi-171Sh“ te atraktivan program akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila oluje“. Za dio posjetitelja također će biti organizirani panoramski letovi u aranžmanu privatnog avioprijevoznika Air Medulin.

Govoreći o aktivnostima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predviđen je i prezentacijski štand MORH-a, a odmah po otvaranju programa bit će održana i panel-rasprava na temu „Postani vojni pilot“.

„Prve reakcije građana na naš bogati program su izvrsne. Cilj je kroz Dan otvorenih vrata posjetiteljima omogućiti obilazak prostora zračne luke te im pružiti uvid u način funkcioniranja, protokole i pravila, sigurnosne, tehničke i druge procese te arhitekturu i način rada zrakoplova, ali i približi im značaj zračne luke te njen doprinos lokalnoj ekonomiji i turizmu. Na događaju očekujemo velik broj znatiželjnika, zrakoplovnih entuzijasta, profesionalaca iz sektora zračnog prometa, predstavnika medija te ponajviše zainteresiranih građana“, poručila je direktorica Zračne luke Pula Nina Vojnić Žagar.

Pored MORH-a, predviđeni su još i prezentacijski štandovi Croatia Airlinesa gdje će se ljubitelji putovanja moći informirati o njihovoj mreži letova. U sklopu svojih promidžbenih aktivnosti MUP će održati prezentaciju „Postani policajac/policajka“, a pripadnici interventne jedinice policije održat će i pokaznu vježbu s motorima i psima.

Na rasporedu su još i skokovi padobranom, multimedijalna izložba i izložba maketara. Posjetiteljima će, uz djelatnike zračne luke, na raspolaganju za sve upite i objašnjenja biti piloti, mehaničari i drugo stručno osoblje.

„Pripremamo jedan zaista sadržajan dan, s programom koji će biti zanimljiv svim generacijama. Simbolično, događaj se održava na Svjetski dan meteorologije, znanosti bez koje funkcioniranje zračnih luka ne bi bilo moguće. Zadovoljstvo nam je što su događaj podržali institucionalni partneri s državne razine, lokalna zajednica te mnogi drugi partneri i sponzori. Hvala im i ovim pute“, istaknula je direktorica Vojnić Žagar.

„Pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže, roditelje da dovedu svoju djecu, učitelje i nastavnike da povedu svoje razrede. Bit će nam zadovoljstvo ugostiti sve kao dobri domaćini prije nove turističke sezone“, poručila je direktorica Nina Vojnić Žagar.

Tijekom održavanja manifestacije sve parkirališne zone na zračnoj luci Pula bit će oslobođene plaćanja naknade za parkiranje, a budući da se očekuje veliko zanimanje javnosti i velike gužve, za građane i posjetitelje je organizirana besplatna shuttle linija koja će voziti od Autobusnog kolodvora Pula do zračne luke Pula.

Čitatelji AvioRadara imaju priliku prijaviti se za fotografiranje zračnog programa (preleta zrakoplova MiG-21 bis, OH-58D Kiowa Warrior, akrobatske skupine Krila Oluje, UH-60M Black Hawk i Mi-171Sh)  na airsideu, uz samu uzletno-sletnu stazu ZL Pula. Zainteresirani se trebaju prijaviti na niže navedenom upitniku. Prijavljenima će biti omogućen pristup lokaciji za fotografiranje, organizirani prijevoz s terminala do predviđene pozicije i praćenje zračnog programa uz uzletno-sletnu stazu. Lokaciju predviđenu za fotografiranje možete pronaći na povezniciAktivnosti su predviđene u vremenu od 15:00 do 16:45.

Prijave su otvorene do petka 22. 3. 2024 u 12 sati.

Preliminarni program Dana otvorenih vrata ZL Pula uključuje:

09:30 – 11:00 Panoramski letovi (Air Medulin)
10:00 Otvaranje zračne luke Pula za posjetitelje
10:00 – 10:45 Panel-rasprava „Postani vojni pilot“
11:15 Otvaranje airside zone, inače kontrolirane zone za posjetitelje

 

Aktivacija štandova

 • MORH
 • MUP „Postani policajac/policajka“
 • Croatia Airlines
 • Zračna luka Pula

Izložbe

 • Maketari
 • Presjek povijesti zrakoplovstva na prostoru grada Pule i okolice

Drugi popratni sadržaji

12:00 Pokazna vježba interventne policije
12:30 Pokazna vježba (pas)
13:00 Pokazna vježba (motori)
13:30 Nastup padobranaca
14:00 – 14:25 Okupljanje visokih uzvanika
14:30 – 14:55 Uvodna riječ domaćina i obraćanje visokih uzvanika te davanje izjava za medije
15:00 – 16:45
 • Demonstracijski prelet MiG-21 bis
 • Demonstracijski prelet OH-58D Kiowa Warrior
 • Akrobatski program „Krila oluje“ (cca. 22 minute)
 • Demonstracijski prelet UH-60M Black Hawk
 • Demonstracijski prelet Mi-171Sh (višenamjenski helikopter)
17:00 Kraj programa
Napomena: Raspored događanja i vremena su okvirna i podložna promjenama te su isključiva odgovornost organizatora događaja.

Odgovori