Croatia Airlines: U razmatranju dvadesetak novih odredišta i najam turboprop zrakoplova

U sjeni događaja otkrivanja novog vizualnog identiteta i prezentacije prvog Airbusa A220, Croatia Airlines otkriva velike planove u budućem razvoju nacionalnog zračnog prijevoznika.

Na ceremoniji prezentacije prvog A220 spomenuto je kako je jedan od strateških ciljeva tvrtke smanjenje sezonalnosti prometa, potencijalno širenjem mreže letova na južna europska odredišta. Tim je povodom Croatia Airlines za AvioRadar potvrdio: “Obnova cjelokupne flote do 2027. godine najveći je projekt u povijesti Croatia Airlinesa, što će kompaniji omogućiti puni potencijal za daljnji rast i razvoj. To uključuje i postupno širenje mreže letova te se zasad razmatra dvadesetak potencijalnih novih odredišta, ponajprije na području Europe, a razmotrit će se i eventualno uspostavljanje dugolinijskih letova u budućnosti.”

U fokusu javnosti je i pitanje kako će prijevoznik koji trenutačno velik udio svog prometa bazira na turboprop zrakoplovima sa 76 sjedala, u budućnosti oblikovati promet na linijama s novim zrakoplovima koji će biti kapaciteta od 127, odnosno 149 sjedala. Najveće pitanje su odredišta poput Sarajeva, Mostara, Zadra, Pule i sličnih koja se trenutačno opslužuju gotovo isključivo zrakoplovima DHC 8-400. Na naš upit Croatia Airlines navodi: “Kompanija će, sukladno strateški definiranom pristupu izlaska iz flote zrakoplova Dash-Q400, pristupiti postupku pronalaženja wet lease turboprop partnera za obavljanje kratkih letova koji nisu bili predviđeni obavljati se zrakoplovima Airbus A220. Koliko zrakoplova i koliko godina, pitanje je dinamike koja će se komunicirati kad se donesu odgovarajuće odluke i pronađe partner.”

Croatia Airlines očekuje 15 novih Airbusa A220 (13 A220-300 i dva A220-100), od kojih se ulazak prvog u redoviti promet očekuje sredinom srpnja 2024. Drugi zrakoplov bi trebao stići u studenom, a bit će nazvan “Split” i nosit će registarsku oznaku 9A-CAF. Tijekom 2025. godine očekuje se dolazak još šest zrakoplova, u 2026. četiri, dok bi posljednja tri trebala stići tijekom 2027. godine. Postupnim ulaskom novih zrakoplova u flotu, postojeći Airbus A320, A319 i DHC 8-400 zrakoplovi će napuštati flotu.

Odgovori