CROATIA AIRLINES: Polugodišnji financijski rezultati najbolji u posljednje četiri godine

CTN

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines prvo je polugodište ove godine završio s najboljim financijskim rezultatom u posljednje četiri godine. Naime, gubitak u poslovanju za navedeno razdoblje iznosio je 79.6 milijuna kuna, što je 16,4 milijuna kn ili 17% manji gubitak u odnosu na prvo polugodište 2017. iz kojeg je radi realnosti usporedbe izuzeta jednokratna stavka – djelomična prodaja slotova na zračnoj luci Heathrow u visini od 138,6 milijuna kuna. U kontekstu ostvarenog rezultata potrebno je naglasiti negativne efekte cijene mlaznog goriva, što je trenutno najveći rizik poslovanja Croatia Airlinesa, a trošak goriva u prvom polugodištu 2018. godine veći je za 24,3 milijuna kn u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Prometni učinci iskazuju nastavak rastućeg trenda. U prvih šest mjeseci 2018. godine Croatia Airlines je ostvario nalet od 18.072 blok sata, a obavljena su 12.802 leta. Ukupno je prevezeno 949.007 putnika, što je 5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, uz ostvareni putnički faktor popunjenosti (PLF) od 70,9 posto što je povećanje od 1,3 postotna boda.

Istovremeno prihodi od putničkog prometa veći su za 9 posto, dok su ukupni operativni prihodi veći za 4 posto u odnosu na ostvarenje prvog polugodišta 2017. godine.

Operativni rashodi u istom su razdoblju porasli za 2 posto u odnosu na ostvarenje istog razdoblja 2017. godine, pri čemu su najznačajniji porast zabilježili troškovi letenja (+8 posto), koji su uzrokovani rastom cijene goriva na tržištu. Veći su i troškovi usluga putnicima zbog rasta troškova podvorbe putnika i troškova reklamacija uzrokovanih porastom broja putnika za 5 posto. Troškovi održavanja su veći zbog većih troškova potrošnih dijelova uslijed napravljenog većeg broja C pregleda u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Troškovi usluga u zračnom prometu veći su zbog porasta troškova zračnih luka uslijed većeg naleta skupljeg zrakoplova i porasta jediničnih cijena pojedinih zračnih luka. Pored ovih troškova veći su i opći i administrativni troškovi zbog većih troškova najma software-a te ostali rashodi zbog većih rashoda prethodnih godina.

Svi ostali operativni troškovi ostvareni su na nižem nivou od troškova usporednog razdoblja 2017. godine.

U prvih šest mjeseci 2018. godine investicije su iznosile 82,6 milijuna kuna i najvećim su dijelom vezane uz ulaganja u flotu u vidu izvođenja obaveznih radova te nabave potrebnih rezervnih dijelova, dok je vrijednost imovine na kraju razdoblja veća za 17 posto u odnosu na stanje imovine na kraju 2017. godine.

Podsjetimo, u 2018. godini Croatia Airlines započeo je s letenjem u dva nova odredišta, Mostar tijekom cijele godine te Dublin tijekom ljetne sezone, a uvedene su i nove sezonske linije iz Dubrovnika za München te iz Splita za Kopenhagen. Osim novih linija, u ovogodišnjem ljetnom redu letenja povećao se i broj tjednih letova na pojedinim, već postojećim linijama. Zrakoplovi Croatia Airlinesa također lete i u svih osam novih europskih odredišta, odnosno na svim sezonskim linijama koje su uvedene tijekom 2016. i 2017. godine – iz Zagreba u Stockholm, Oslo, Helsinki, Bukurešt, Lisabon, Milano, Prag i Sankt Peterburg.

U razdoblju ljetnog reda letenja Croatia Airlines u redovitom međunarodnom prometu danas povezuje Hrvatsku s 40 odredišta u 23 europske države, a u suradnji s partnerima iz udruge Star Alliance i s cijelim svijetom. Ne manje važno, Croatia Airlines povezuje Hrvatsku sa svijetom i tijekom cijele godine, pružajući snažnu podršku razvoju hrvatskoga turizma i gospodarstva te promičući Hrvatsku kao sve poželjniju destinaciju, svakodnevnom prisutnošću na svim zračnim lukama koje su odredište zrakoplova Croatia Airlinesa. – stoji u priopćenju nacionalnog avioprijevoznika

Foto © Avioradar

Odgovori