Croatia Airlines – Novi smjer razvoja kroz nove baze i zrakoplove

 I bez strateškog partnera Croatia Airlines planira proširiti svoje poslovanje nabavkom četiri do šest zrakoplova i otvaranjem novih baza u regiji već u 2017.g.

Završetkom programa restrukturiranja u 2015. godini, čime je prestala i obveza kompanije da posluje sa smanjenim tržišnim kapacitetom, omogućeno je i širenje europske mreže odredišta, uvođenjem četiri izravna međunarodna leta iz Zagreba. Dalje širenje , kako je za Avioradar izjavio predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, Krešimir Kučko, kompanija vidi u otvaranja novih baza u regiji i nabavi novih zrakoplova :

   “Na temelju istraživanja tržišta i analiza pokazalo se kako postoji potencijal za sukcesivno otvaranje dodatnih baza na području jugoistočne Europe, konkretno u Sarajevu, Skoplju, Prištini i Tirani, i mi smo u tome prepoznali svoj poslovni interes. Do kraja ove godine planiramo definirati detalje, a s realizacijom bismo mogli početi sljedeće godine.

No, preduvjet za to je nabava četiri do šest novih zrakoplova, o čemu se vode opsežne pripreme. Već dvije godine intenzivno razmatramo sve opcije vezane za redizajn flote, što se ponajprije odnosi na uvođenje zrakoplova sa 100 sjedala u flotu. To se nameće kao jedino moguće rješenje na kojemu možemo graditi model održivoga dugoročnog poslovanja. U skladu s tim, Uprava tvrtke razgovara sa svim svjetskim proizvođačima 100-seatera. Ovisno o potražnji i dinamici nabave novih zrakoplova, u regionalnim bazama kombinirano bismo koristili postojeće zrakoplove Dash 8-Q400, Airbuse i zrakoplove sa sto sjedala.”

Unatoč pozitivnom samostalnom poslovanju i dalje se nameće pitanje privatizacije. O eventualnoj dokapitalizaciji, strateškom partneru ili kupcu, g. Kučko nam je rekao :

  “Odluka o modelu pronalaska strateškog partnera u nadležnosti je vlasnika. Osobno sam skloniji modelu dokapitalizacije, kojim bi se što prije omogućio novi razvojni ciklus. Pritom strateški partner ne mora nužno biti aviokompanija, nego bi za dokapitalizaciju mogli biti zainteresirani i investitori izvan avioindustrije, odnosno financijske institucije koje mogu pronaći klasični interes.

Na nama je da i dalje radimo svoj posao maksimalno kvalitetno, a od potencijalnog investitora se očekuje širenje mreže letenja, kao i zadržavanje prometa u zimskom mjesecima, čime se štiti temeljni interes države za cjelogodišnjom povezanošću sa svim važnijim tržištima koje Croatia Airlines i sada povezuje s RH. Nadam se da će se u traženju strateškog partnera ići u smjeru koji bi uklopio taj interes u naše buduće poslovanje.”

 

Foto: Avioradar/ilustracija

Odgovori