CIAV 2016 Varaždin

Na aerodromu Varaždin 23. i 24. srpnja održan je najveći aeromiting u ovom dijelu Europe CIAV 2016 (Croatian International Airshow Varaždin) uz sudjelovanje tridesetak izvođaća iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske.

Nakon što je aeromiting otvorio general bojnik Josip Štimac više od tisuću posjetitelja moglo je uživati u atraktivnim izvedbama zrakoplovnih entuzijasta, sportskih, akrobatskih, vojnih i policijskih pilota. Najviše zanimanja pobudili su preleti i demonstracijski letovi legende Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadira Ivana Selaka koji je MIG-om 21 UMD popularnom “kockicom” preletio s baze na Plesu i sletio na varaždinski aerodrom prvi puta nakon 19 godina. S najviše iščekivanja posjetitelji su pratili dolazak najveće atrakcije lovca pete generacije Mađarskog ratnog zrakoplovstva Gripena JAS-39 koji je doletio iz zračne baze Kecskemet kojim je upravljao Sandor Makos.

Vojni letački program upotpunili su Andrej Perc i Vladimir Bojović na školsko-borbenom zrakoplovu Galeb G-2, te oldtimer iz sovjetke ere JAK 11 kojim je pilotirao gost iz Italije Stefano Landi. Posebno je zanimljiva bila akrobatska točka koju su zajedno izveli na potpuno različitim tipovima zrakoplova Andrej Perc na Galebu i europski viceprvak u akrobatskom letenju Peter Podlunšek na novom akrobatskom avionu EDGE 540 V2. 

Vještinama u akrobatskom letenju bez daha su publiku ostavili svjetski prvak u glidingu Luca Bertossio koji je uz glazbu Karla Orfa “Karmina Burana” izveo briljantne bravure Swiftom S-1 i prije spomenuti Podlunšek u samostalnoj izvedbi. Svojim bravurama oduševio je hrvatski pilot Branimir Ambreković Extrom 300.

S nostalgijom smo pratili polagani ali graciozni let 80 g starog, ali temeljito obnovljenog Polikarpova PO2 u kojeg je golem entunzijazam uložio pilot Ivan Raos

Kao vrhunac ovogodišnjeg aeromitinga možemo izdvojiti nastup akrobatske grupe “Krila oluje” koja je u 24 minutnom programu izvela 23 elementa  Pilatusima PC 9, među kojima i najnoviji kovit u paru koji ne izvodi ni jedna druga akrobatska skupina. S ovim programom “Krila oluje” su nedavno osvojila prvu nagradu na svjetskom mitingu vojnog zrakoplovstva u zračnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji.

Foto: Avioradar V.K

Odgovori