Canadair CL-415

U ZL DBV su tjekom dana  22. srpnja  na nadopunu goriva slijetala sva tri Canadaira koja sudjeluju u gašenju požara na Korčuli i Pelješcu. 
U jednom od slijetanja, na kraćem smo odmoru  sreli posadu Canadaira 866 u sastavu :

piloti :

pukovnik Goran Vlahović

bojnik Tomislav Vacenovski

i tehničar-letač :

narednik Ante Marić

Ova je posada već peti dan na požarištima Korčule i Pelješca . Razgovarali smo s njima tjekom jednosatnog odmora u ZL DBV, za koje vrijeme su obavili nadopunu goriva u zrakoplovu.   Prema pravilima službe, maksimalno vrijeme provedeno u smjeni je 8 sati, a sa jednim dolijevanjem goriva u zraku mogu provesti 3 do 3 ipo sata. Ovo im je danas bio drugi odlazak na požarište u Ponikvama na  Pelješcu. Nakon toga se ponovno vraćaju u ZL DBV te ujutro prema potrebi nastavljaju sa akcijom gašenja.  

Kako nam je izjavio Pukovnik Vlahović, situacija na požarištima je znatno bolja nego proteklog dana, no na žalost na tlu nema dovoljno ljudstva kako bi se širenje spriječilo. 

Na pitanje, kako podnose ove napore, odgovorio nam je da o umoru i ne razmišljaju. Spašavanje imovine a ponekad i ljudskih života tjekom akcije gašenja požara,  nema cijene i  ne dopušta ni umor ni strah. To su “prerasli” dugogodišnjom obukom i besprijekornom koordinacijom tjekom samih akcija.

 A mi nemamo dovoljno riječi zahvale za njihov herojski posao! Ujedno im se zahvaljujemo što su dio dragocjenog vremena za odmor izdvojili za fotografiranje i razgovor s nama.

 

 Prenosimo priopćenje za javnost MORH – a :

“Na požarište na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, danas 22. srpnja 2015. godine, oko podneva upućene su dodatne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO-a).

Požare na Pelješcu gase dva aviona Canadair CL-415, dva aviona Airtractota AT-802 i dva helikoptera Mi-8 MTV. 

Drugi požar na otoku Kurčuli, na prostoru Smokvice koji je peti dan zaredom aktivan,  gasi jedan Canadair CL-415 i jedan Airtarctor AT-802. 

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV satnik Stjepan Jović, koji sudjeluje u gašenju požara u Ponikvama na Pelješcu, rekao je kako je požar još aktivan te se prebacuje na više manjih prostora, a gašenje otežava velika količina dima. „Iz helikoptera djelujemo po rubnim prostorima i izdvojenim žarištima. Velika je visinska razlika od uzimanja i mjesta ispuštanja vode, more gdje uzimamo vodu je nešto udaljenije tako da nam krug do slijedećeg „bacanja“  traje oko osam minuta“, istaknuo je Jović.”

 I za kraj zahvaljujemo se HRZ i PZO kao i mnogobrojnim vatrogasnim postrojbama na zemlji na nadljudskim naporima kako bi ovu stihiju na Korčuli i Pelješcu što prije stavili pod kontrolu.

 

Odgovori