Boeing privremeno obustavlja isporuke Dreamlinera

 

Boeing je privremeno obustavio isporuke svojih B787 Dreamlinara samo dva mjeseca nakon što ih je ponovno pokrenuo jer tvrtka radi na regulatornom odobrenju za svoj plan za rješavanje prethodno otkrivenih problema s kvalitetom, izvještava Bloomberg.

Proizvođač će Američkoj saveznoj zrakoplovnoj upravi (FAA) dostaviti dodatnu analizu i dokumentaciju o predloženim popravcima neisporučenih mlažnjaka, navodi se u priopćenju tvrtke u kojem se dodaje da nije bilo utjecaja na zrakoplove koji su već u službi. “Radimo na tome da FAA-u pružimo dodatne informacije u vezi s analizom i dokumentacijom povezanom s provjerom na neisporučenim 787-ima”, rekao je glasnogovornik Boeinga za Reuters. “Nastavljamo usko surađivati ​​s FAA-om na transparentan i pravodoban način. Nema utjecaja na flotu u uporabi.”

Posljednji neuspjeh uslijedio je nakon petomjesečne stanke u isporuci koja je završila u ožujku 2021. godine, uzrokovane potencijalnim proizvodnim nedostacima na dijelovima trupa zrakoplova napravljenih od karbonskih vlakana. Boeing je prošle godine otkrio sitne rupe na unutrašnjoj oblozi gdje su cijevi od ugljičnih vlakana na trupu B787 spojene kako bi oblikovale okvir zrakoplova.

“Boeing još uvijek mora dokazati da bi predloženi način inspekcije odgovarao saveznim sigurnosnim propisima FAA-a. FAA čeka dodatne podatke od Boeinga prije nego što utvrdi udovoljava li rješenje tvrtke sigurnosnim propisima”, navodi FAA u priopćenju. “Budući da FAA nije odobrila Boeingov prijedlog, Boeing je odlučio privremeno zaustaviti isporuke svojim kupcima.” FAA je primijetila da je izdala dvije smjernice o plovidbenosti radi rješavanja problema proizvodnje zrakoplova u uporabi.

Ovo se događa nakon što je Boeing morao odgoditi isporuku B737 MAX zbog potencijalne greške u elektronci, nedugo nakon što je ove godine nastavio isporuke Dreamlinera. Iako su isporuke MAX-a počele ponovno prošlog mjeseca, kvar je pokvario planove za povratak modela s 20-mjesečnog prizemljenja širom svijeta nakon dva kobna pada.

Tvrtka je krajem travnja imala oko 100 Dreamlinera u inventaru i očekivalo se kako će većinu njih isporučiti do kraja godine. U to je vrijeme glavni izvršni direktor, Dave Calhoun, rekao da očekuje isporuku desetak B787 mjesečno. Taj bi raspored mogao biti izložen riziku zbog odugovlačenja pregovora s FAA-om, smanjujući tako sposobnost Boeinga ispuniti svoje ciljeve ostvarivanja prihoda.

Proizvođač se trudio prebroditi niz pogrešnih koraka koji su doveli do pojačanog regulatornog nadzora. Prošlog tjedna tvrtka se složila platiti najmanje 17 milijuna USD kazne temeljem nagodbe s FAA nakon što je instalirala opremu na 759 zrakoplova B737 MAX i NG koji su sadržavali senzore koji nisu odobreni. 

Izvještava: ch-aviation

Odgovori