Boeing i Atlas Air proslavili isporuku zadnjeg Boeinga 747

 

Boeing, Atlas Air Worldwide i tisuće zaposlenika kao i onih u mirovini te kupaca i dobavljača, okupili su se kako bi proslavili isporuku zadnjeg Boeinga 747 koji se proizvodio gotovo pola stoljeća. Zrakoplov ide u flotu Atlas Aira.

Boeingovi zaposlenici koji su dizajnirali i izgradili prvi 747 poznat kao „Nevjerojatni”, vratili su se u tvornicu u gradu Everettu kako bi dobili zasluženo priznanje. Njihovo putovanje sa 747 započelo je 1967. Do danas ih je u ovom programu proizvedeno 1.574 zrakoplova.

Stan Deal, direktor u odjelu Boeing komercijalnih zrakoplova, rekao je: „Ovo je povijesni dan i svjedočimo uspjehu generacija Boeingovih zaposlenika. Izgradili su zrakoplov koji je „smanjio svijet” i revolucionarizirao putnička i teretna putovanja kao prvi širokotrupni zrakoplov. Jako nam je drago što će zadnji 747-8 u teretnoj inačici završiti u floti Atlas Aira, jednog od prijevoznika s najviše 747 u floti, gdje će „Queen” nastaviti nadahnjivati i poticati inovacije u zračnom prijevozu tereta.”

John Dietrich, direktor Atlas Aira, rekao je: „Počašćeni smo nastavkom naše duge povijesti letenja ovim, za naše kupce diljem svijeta, famoznim zrakoplovom. Atlas Air je nastao prije više od 30 godina s prvim 747-200 u floti, a do sad smo isprobali skoro svaku inačicu 747, uključujući i Dreamlifter kojim se prevoze dijelovi za zrakoplov Boeing 787 Dreamliner. Zahvalni smo što je Boeing ustrajao na sigurnosti, kvaliteti i inovacijama kako bi zadržao kontinuirani uspjeh 747 programa. I nastavit ćemo letjeti tim zrakoplovom u idućim desetljećima.”

Kao prvi širokotrupni zrakoplov poznat pod nazivima ”Jumbo Jet” i „Queen of the Skies”, omogućio je zračnim prijevoznicima prijevoz putnika na velikim udaljenostima te putovanje preko oceana bez usputnih stajanja. Razvoj 747 je lansirao Boeing u vodećeg proizvođača komercijalnih zrakoplova. Prepoznatljiv dizajn sa svojim grbom i popularnim katom oduševljavao je generacije putnika. Boeing je nastavio s poboljšanjima izvornog dizajna s inačicom 747-400 1988. i zadnjom inačicom 747-8 2005. Sa svim inačicama, 747 je nudio odličnu ekonomičnost i učinkovitost.

Tijekom isporuke, Atlas Air je također iznenadio sve na svom prvom letu zadnjim isporučenim 747 iscrtavši krunu.

© Screenshot – Flightradar24

 

Odgovori