Boeing 717 više neće letjeti za španjolsku Voloteu

Španjolski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Volotea (V7/VOE) ispratio je u nedjelju, 11. siječnja, zadnji let sa zrakoplovom tipa Boeing 717-200 (na slikama). Zadnji letovi tog dana letjeli su u Italiji na domaćim linijama. Volotea je na svojim linijama koristila čak 19 zrakoplova ovog tipa, a letjela je i prema Hrvatskoj na brojnim linijama za Dubrovnik (na slikama) i Split. Pored Volotee prema Splitu, Dubrovniku i Puli, s ovim zrakoplovima letio je i finski zrakoplovni prijevoznik Blue1 (KF/KFB) kojega više nema.

Volotea je bila zadnji prijevoznik u Europi koji je koristio ove zrakoplove. Zadnjih 9 zrakoplova ovih dana će odletjeti u SAD. U ostatku svijeta, Boeing 717 leti još samo za američku Deltu (DL/DAL), Hawaiian Airlines (HA/HAL) te Qantas (QF/QFA) na regionalnim linijama u Australiji.

Na svim linijama Volotee od sada će letjeti samo zrakoplovi tipa Airbus A319. Sve linije prema Dubrovniku i Splitu trenutačno su u prodaji Volotee s istim brojem letova kao 2019. godine, s tim što su u ponudi i pojačanja i nove linije najavljene za prošlu godinu, a koje nisu počele s prometom iz dobro poznatih razloga. Ipak, letova za Pulu i Rijeku trenutačno Volotea uopće nema u ponudi. 

Boeing 717-200 bio je zrakoplov koji je u početku nosio ime McDonnell Douglas MD-95. Kada je Boeing kupio konkurentskog proizvođača McDonnel Douglas, tada još nije počeo s isporukama ovih zrakoplova. S obzirom da su narudžbe već bile prikupljene, Boeing ih je proizveo pod svojim imenom Boeing 717 i isporučio. Nije imao namjere tražiti nove kupce za ovaj tip zrakoplova i tako je proizvodnja završila 2006. godine sa 156 proizvedenih primjeraka. 

Odgovori