Bird strike OU 631

 

Jutros oko 06:30 na prilazu zadarskoj zračnoj luci zrakoplovu Croatia Airlinesa dogodio se udar ptice, tzv. Bird strike. 

Incident se dogodio na redovnom letu OU631 (9A-CQD) iz Pule (PUY) preko Zadra (ZAD) za Zagreb (ZAG).. 

G.Davor Janušić je za Avioradar.hr u telefonskom razgovoru potvrdio da se dogodio bird strike na prilazu zračnoj luci Zadar te da je sigurno prizemljen. Zrakoplov je trenutno u Zadru (AOG) gdje će tehničari kompanije, po proceduri u ovakvim slučajevima, pregledati zrakoplov i utvrditi oštećenja. 

Priopćenje kompanije prenosimo u cijelosti: 

Neposredno uoči slijetanja zrakoplova Dash 8–Q400 Croatia Airlinesa na jutrošnjem redovitom letu OU631 Pula – Zadar – Zagreb došlo je do bliskog susreta zrakoplova i ptica  na području zadarske zračne luke.

Sigurnost putnika i članova posade na tom letu ni u jednom trenutku nije bila ugrožena i zrakoplov je sigurno sletio u ZL Zadar. Napominjemo kako su piloti Croatia Airlinesa obučeni su i trenirani za primjenu točno propisanih procedura za ovakve situacije te da je riječ o uobičajenim događaju u civilnom zrakoplovstvu (tzv bird strike).

Kompanija je 23 putnika s leta OU631 odmah preusmjerila prema Zagrebu zemaljskim prijevozom (autobusom) kako bi im omogućila pravodobni dolazak na priključne letove do njihovih krajnjih odredišta.

Zrakoplov Dash 8-Q400 preventivno je povučen iz prometa, a tehnički stručnjaci Croatia Airlinesa na putu su u zadarsku zračnu luku, gdje će po dolasku obaviti sigurnosni pregled zrakoplova i utvrditi eventualnu štetu. Očekuje se da će zrakoplov nakon toga ponovno biti uključen u redoviti promet tvrtke.

Croatia Airlines ispričava se svim putnicima s leta OU631 zbog poremećaja u planiranom putovanju, iako je riječ o događaju na koji kompanija nije mogla utjecati.

Bird strike je svakodnevni događaj u svijetu koji rijetko sa sobom nosi veće probleme ili bitnije ugrožava sigurnost. Zračne luke se protiv toga bore na mnoge načine dok konstruktori zrakoplova vrše posebne testove za takve slučajeve, te se zrakoplovi izrađuju da mogu izdržati udare poprilično velikih ptica pri velikim brzinama.

FOTO: Avioradar/Ilustracija

 

Odgovori