“Azurni orao” dolazi u Zadar

Aigle Azur (ZI/AAF) će biti novo ime među zrakoplovnim prijevoznicima koji dolaze u Zadar. Ovaj francuski zrakoplovni prijevoznik će letjeti na novoj charter liniji Lyon – Zadar. Linija će biti u prometu jednom tjedno samo tijekom kolovoza, odnosno od 4. kolovoza do 1. rujna 2019. godine. Dolasci zrakoplova iz Lyona u Zadar bit će u noćnim satima sa subote na nedjelju. Na liniji će letjeti zrakoplovi Airbus A320 (na slici).

Na ovoj charter liniji protekle je dvije godine već letio francuski regionalni zrakoplovni prijevoznik HOP! (A5/HOP) sa zrakoplovima Canadair CRJ-1000. Prema tome, znači kako na ovoj liniji dolazi do povećanja kapaciteta za putnike.  

Aigle Azur malo je poznat na hrvatskim zračnim lukama. Ranijih godina dolazio je uglavnom na charter linijama iz Francuske za Dubrovnik. Tvrtka je osnovana pod službenim imenom Société Aigle Azur Transports Aériens kao prvi privatni zrakoplovni prijevoznik poslije Drugog svjetskog rata u Francuskoj, odnosno još davne 1946. godine. Počeli su s prometom na regionalnim linijama sa zrakoplovima Douglas DC-3/C-47 Skytrain. Operativna baza za regionalne linije bila je na zračnoj luci “Pontoise” u Parizu. Od 1993. godine počinje s prometom i sa zrakoplovima Boeing 737-200 iz nove baze na zračnoj luci “Orly” u Parizu, uglavnom prema turističkim odredištima na Mediteranu i sjevernoj Africi. Kasnije kroz flotu prolaze i zrakoplovi tipa Boeing 737-300 i 737-400. Aigle Azur trenutačno u svojoj floti ima 9 zrakoplova Airbus 320 i 2 zrakoplova Airbus 330-200 za interkontinentalne linije. Većinski vlasnik (48 % dionica) je kineska grupacija HNA Group, odnosno vlasnik kineskog zrakoplovnog prijevoznika Hainan Airlines (HU/CHH).

Foto © Katarina Radović (DBV/2018)

Pročitajte još:

 

Odgovori