Auf Wiedersehen SkyWork – prekinut sav promet

foto © Avioradar J.K. (SPU/04.08.2012.)

Švicarski regionalni zračni prijevoznik SkyWork Airlines (SX/SRK) jutros je prekinuo sav promet. Na linijama prema Hrvatskoj tiče se to samo linije iz Berna za Brač i Zadar koja je bila u prometu jednom tjedno, subotom. Prije nekoliko dana SkyWork je najavio ljetni red letenja za 2019. godinu, a kojeg smo na Avioradaru objavili:

Švicarski SkyWork Airlines pojačava linije za Brač i Zadar

SkyWork Airlines osnovan je 1983. godine s glavnom operativnom bazom na zračnoj luci Bern – Belp. U početku je tvrtka radila samo kao charter prijevoznik za poslovne i privatne letove. Nakon što je 2002. godine propao švicarski regionalni prijevoznik Air Engiadina, kasnije pod imenom SwissWings, (RQ/RQX), koji je letio na regionalnim linijama iz Berna, SkyWork je preuzeo ulogu regionalnog prijevoznika i počeo s prometom na redovitim linijama. Iz Berna je imao linije prema brojnim odredištima u Europi, a za Hrvatsku je letio i za Rijeku, Split i Zagreb. 

Sav je promet u početku bio sa zrakoplovima tipa Dornier Do-328 (na slici gore). Tri veća zrakoplova Bombardier Q400 pojačali su promet od 2008. do 2014. godine kada su sva tri zrakoplova prodana Air Berlinu (AB/BER). Od 2016. godine počinje promet sa zrakoplovima tipa Saab S-2000 (na slikama dolje) koji su trenutačno bili jedini u floti prije propadanja, i to njih 6. Bilo je najavljeno za proljeće ove godine preuzimanje prvog mlaznog zrakoplova tipa Embraer ERJ-170, no do toga nije došlo.

foto © Zračna luka Zadar (ZAD/08.2017.)

Zrakoplovna tvrtka je jučer objavila bankrot nakon što nije postigla dogovor s novim investitorom. Većina jučerašnjih letova je odrađena, ali svi današnji letovi su već otkazani. Prema trenutačnom redu letenj, prijevoznik je letio prema 21 odredištu iz Berna i Basela, među kojima su bili Brač i Zadar u Hrvatskoj.

 

foto © Anna Hero (BWK/05.05.2018.)

Odgovori