ATR uspješno obavio testne letove s održivim zrakoplovnim gorivom

 

Proizvođač regionalnih zrakoplova ATR uspješno je obavio seriju letova, uz testove na zemlji, sa zrakoplovom ATR 72-600 koristeći 100 % održivo zrakoplovno gorivo u jednom od motora. U toj seriji testova, zrakoplov je akumulirao sedam sati leta. Na ovim testovima je korišteno gorivo Neste MY Sustainable Aviation Fuel koje je u potpunosti dobiveno od otpada i ostataka sirovina, poput korištenog ulja za kuhanje.

Testovi su dio certifikacije zrakoplova ATR koji bi koristio 100 % održivo zrakoplovno gorivo. U rujnu 2021. ATR je ušao u suradnju s Braathens Regional Airlines i Neste kako bi ubrzao certifikaciju. Te tri tvrtke blisko surađuju kako bi postigle zadani cilj, a to je demosntracijski let 2022. s Braathens Regional Airlinesovim ATR zrakoplovom. Očekuje se kako bi certifikacijski proces bio dovršen 2025.

Održivo zrakoplovno gorivo je ključni čimbenik u strategiji dekarbonizacije zrakoplovne industrije, s trenutačnim utjecajem na smanjenje ispuštanja CO2 u atmosferu. Očekuje se kako bi ATR zrakoplov koji koristi 100 % održivo zrakoplovno gorivo u oba motora,  smanjio emisije CO2 za 82 %

Odgovori