ATR priprema novu generaciju zrakoplova – ATR „EVO”

 

Nije NEO već je EVO: ATR je obajvio planove o novoj generaciji regionalnih zrakoplova čija bi proizvodnja trebala početi do 2030., a nazvali bi se ATR EVO.

Planom su predviđeni novi motori s hibridnim mogućnostima, poboljšanja u performansama, ekonomičnosti i održivosti, uz novi dizajn koji uključuje nove propelere, putničku kabinu i ostale zrakoplovne sustave. Zrakoplovu ostaje „klasičan” dizajn s dva turbopropelerna motora koji mogu koristiti 100 % održivo zrakoplovno gorivo.

Direktor ATR-a, Stefano Bortoli, rekao je: „Naš zrakoplov nove generacije bit će korak unaprijed po pitanju održivog letenja kroz mnoge inovacije. Kad uđe na tržište, novi ATR EVO omogućit će dekarbonizaciju regionalnog zrakoplovstva. Ključne dobrobiti će biti 20 % manja potrošnja goriva i mogućnost korištenja 100 % održivog zrakoplovnog goriva. Kad zrakoplov bude koristio održivo zrakoplovno gorivo, njegove emisije će biti blizu nuli.”

Podpredsjednik ATR-a Fabrice Vautier, rekao je: „ATR EVO će biti još više ekonomičan, sa smanjenjem operativnih troškova koji uključuju 20 % manju potrošnju i 20 % manje troškove održavanja. To će značiti kako će zračni prijevoznici profitabilnije moći letjeti na rutama s manjim brojem putnika, a najviše će profitirati manja središta koja će moći imati bolju prometnu povezanost zračnim putem.”

Podpredsjednik ATR-a, Stéphane Viala, rekao je: “U komunikaciji smo s proizvođačima motora o izgradnji novih motora koji će kombinirati postojeću i novu generaciju tehnologije. ATR EVO će imati poboljšane performanse poput boljeg penjanja, poboljšanu putničku kabinu, te povećano korištenje lakših bio-materijala. Jedan od glavnih temelja novog dizajna bit će mogućnost veće razgradnje.”

U nadolazećim mjesecima, ATR će raditi sa zračnim prijevoznicima, proizvođačima dijelova i sustava zrakoplova kako bi se pokrenuo program novog ATR EVO zrakoplova do 2023.

Odgovori