Arrivederci Alitalia

Talijanski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Alitalia (AZ/AZA), član globalnog udruženja zrakoplovnih prijevoznika SkyTeam, u četvrtak, 14. listopada, prekinuo je sav promet. Zadnji let bio je AZ1586 iz Cagliarija za Rim (zračna luka “Fiumicino – Leonardo da Vinci”) s 13 godina starim zrakoplovom tipa Airbus A320, registarske oznake EI-DSV. Odluka o gašenju talijanskog prijevoznika pala je u kolovozu ove godine. Već od petka 15. listopada, počet će s prometom novi talijanski nacionalni zrakoplovni prijevoznik ITA – Italia Transporto Aereo (AZ/ITY)

Alitalia osnovana, u rujnu 1946. godine pod imenom Aerolinee Italiane Internazionale. Već godinu kasnije počela je koristiti ime Alitalia. Prvi let bio je 5. svibnja 1947. godine iz Torina za Cataniju i Rim sa zrakoplovom tipa Fiat G.12. Od 2001. godine članica je globalnog udruženja zrakoplovnih prijevoznika SkyTeam. Alitalija je već propala 2008. godine, kada ju je preuzeo konkurentski zrakoplovni prijevoznik AirOne (AP/ADH), te nastavio poslovati pod brendom Alitalia. Dugi niz godina Alitalia je imala code-share suradnju s hrvatskim nacionalnim prijevoznikom Croatia Airlinesom (OU/CTN).

Kroz povijest, Alitalija je letjela prema svim kontinetima na svijetu. Malo se zna kako je Alitalia imala u povijesti kratko i liniju za Zagreb kada je letjela čak do dva puta dnevno iz Milana. Letjela je i jednom dnevno iz Milana za Split, ali samo preko ljeta. Na ovim su linijama u početku letjeli zrakoplovi ATR-42 i ATR-72 iz flote regionalne tvrtke kćeri Alitalia Express (XM/SMX). Kasnije su ove dvije linije prepuštene austrijskom regionalnom prijevozniku AirAlps (A6/LPV) koji je s manjim zrakoplovima Dornier Do-328 letio na brojnim regionalnim linijama za Alitaliju. Zadnjih je godina Alitalia letjela samo na sezonskim ljetnim linijama iz Milana i Rima za Dubrovnik i Split, jednom do najviše dva puta tjedno. Do prije pandemije dolazila je sa zrakoplovima Airbus A320 i Airbus A319, a ove godine bile su još samo linije iz Rima za Dubrovnik i Split i to s manjim zrakoplovima Embraer ERJ-175. Zadnji let iz Hrvatske bio je 30. kolovoza na liniji AZ531 iz Dubrovnika za Rim.

Novi prijevoznik ITA do sad nije najavio ni jednu liniju prema Hrvatskoj. 

Odgovori