Airbus testira nove tehnologije za ispomoć pilotima

 

Airbus UpNext, Airbusova tvrtka kći, započeo je s testiranjem novih tehnologija za pomoć pilotima. Testiranja se izvode na zemlji i tijekom leta uz pomoć zrakoplova Airbus A350-1000.

DragonFly je naziv te nove tehnologije koja uključuje automatsko spuštanje iz krstarenja u slučaju nenadane situacije, automatsko slijetanje i pomoć kod taksiranja. Evaluacija svih tih tehnologija u cilju je budućeg istraživanja autonomnog letenja te dizajniranja sigurnijih i učinkovitijih operacija.

Isabelle Lacaze, voditeljica DragonFly demonstrator projekta, rekla je: „Ovi testovi su jedan od mnogih koraka u istraživanju novih tehnologija za daljnje poboljšanje sigurnosti i operacija. Sustavi su nadahnuti biomimikrijom, a omogućuju zrakoplovima „vidjeti” okolinu i autonomno i sigurno manevrirati između prepreka. Konkretno nadahnuće bio nam je vilin konjic.”

Nova se tehnologija testirala na slučaju onesposobljenosti jednog od dva pilota (primjerice, jedan se pilot onesvijesti, trpi jake bolove, pa čak i premine). Asistencija je bila tijekom slijetanja i taksiranja. Sustavi su uzimali u obzir vanjske čimbenike poput zone letenja, terena, vremenskih uvjeta, a zrakoplov je na temelju tih ulaznih podataka generirao novu trajektoriju leta te komunicirao s kontrolom zračne plovidbe i operativnim centrom.

Također su ispitivane i mogućnosti kod taksiranja u zračnoj luci Toulouse Blagnac. Tehnologija je pružala audio upozorenja o preprekama, brzini kretanja i navigaciji po zračnoj luci korištenjem digitalnih karata.

Odgovori