Air Canada donirala Lockheed L-10A Electru muzeju u Winnipegu

 

Air Canada slavi 85-tu obljetnicu osnutka i tom je prigodom donirala povijesni zrakoplov Lockheed L-10A Electru Muzeju zrakoplovstva u Winnipegu. Ovaj zrakoplov je bio prvi tip zrakoplova kojim je letio taj zračni prijevoznik. Svoje zadnje putovanje napravio je kad je taksirao iz Air Canadinog hangara u zračnoj luci Winnipeg do muzeja koji se nalazi u istoj zračnoj luci. Zrakoplov će biti u stalnoj postavi muzeja kao važan dio kanadske zrakoplovne povijesti.

Lockheed L-10A Electra, u potpunosti metalni dvomotorni zrakoplov, bio je ponos Lockheeda, a nazvan je prema najsvjetlijoj zvijezdi u zviježđu Plejade. 

 

Povijest zrakoplova CF-TCC

Zrakoplov registracije CF-TCC bio je jedan od tri kupljena L-10A od strane Trans Canada Air Lines (TCA). Jedan je od njih obavio i inauguracijski let 1. 9. 1937. koji je trajao 50 minuta, a povezao je Vancouver i Seattle pritom prevozeći poštu i dva putnika.

TCA je od Canadian Airwaysa kupila dva zrakoplova Lockheed L-10A i tijekom istog mjeseca kupila još tri nova po cijeni od 73.000 USD po zrakoplovu. Zrakoplovi su nazvani „tri sestre” i nosili su registracije CF‐TCA, CF‐TCB i CF‐TCC. Zrakoplov registracije CF-TCA se nalazi u Zrakoplovnom muzeju u Ottawi. Zrakoplov registracije CF-TCC zadnji je put letio 2018. kao jedan od dva aktivna L-10A na svijetu.

Nakon što je CF-TCC bio u floti TCA od 1937. do 1939., prodan kanadskom Ministarstvu prometa. Tijekom idućih 40 godina zrakoplov je nekoliko puta mijenjao vlasnike.

Povodom 25. obljetnice TCA 1962. CF-TCC je vraćen u TCA i šest pilota je odrađivalo komemorativne letove diljem Kanade. Zrakoplov je nabavljen je putem leasinga.

Jedan umirovljeni zaposlenik Air Canade je prilikom nazočenja na jednom aeromitingu u Teksasu, primjetio izbljedjele registracijske oznake na zrakoplovu CF-TCC, te je od tada Air Canada pratila taj zrakoplov do 1983. kad su ga otkupili i restaurirali. Zrakoplov je opet poletio u 1986. kada je Air Canada slavila 50-tu obljetnicu. Tijekom te proslave zrakoplov je obišao 50 gradova diljem Kanade. Pedeseta postaja na tom putovanju bio je Vancouver, gdje je taj zrakoplov bio izložen na Expo 86 kao dio postave u paviljonu Air Canade.

Od 1986. zrakoplov se održavao u letnom stanju. Mnogi volonteri i Air Canadini zaposlenici tijekom godina su uložili na tisuće volonterskih sati u održavanju tog zrakoplova. Kada nije letio, bio je baziran u Zrakoplovnom muzeju u Winnipegu ili u Air Canadinom hangaru također u Winnipegu.

21. 9. 2007. ponovljen je povijesni let iz Vancouvera prema Seattleu, kako bi se obilježila 70-ta obljetnica Air Canade.

Za 75-tu obljetnicu Air Canade, CF-TCC je bio na nekoliko aeromitinga pritom pokazivajući povijest komercijalnog zrakoplovstva u Kanadi.

Za 80-tu obljetnicu, CF-TCC je opet poletio na kanadsku turu gdje je posjetio gradove: Vancouver, Calgary, Edmonton, Saskatoon, Regina, Winnipeg, Thunder Bay, Sudbury, Toronto, Ottawa, Halifax i Quebec City.

Za 85-tu obljetnicu Air Canade, CF-TCC je napravio svoje zadnje putovanje, kada je taksirao iz Air Canadinog hangara u zračnoj luci Winnipeg do muzeja koji se nalazi, u istoj zračnoj luci.

Odgovori