50. obljetnica Zračne luke Zadar

Iako zrakoplovstvo u Zadru ima daleko starije korijene koji sežu na sam početak 20. stoljeća, današnji dan za zračni promet i zrakoplovstvo grada Zadra i zadarskoga kraja ipak je poseban. Tog 19. travnja 1969. bila je subota, sunčan dan kao i svaki drugi. Idealan dan za događaj koji je uslijedio. Na današnji dan, prije točno 50 godina, svečano je otvoren moderan, novoizgrađen „Aerodrom Zadar“.

Otvorenju je nazočilo nekoliko tisuća građana Zadra i žitelja Zadarske županije te brojni ugledni gosti iz političkog i javnog života grada Zadra i tadašnje države, a djevojke u narodnim nošnjama darivale su nazočne cvijećem. Tada, kao i danas, uslijedio je red govora, red kulturno umjetničkog programa, a onda, nešto iza 10 sati, tadašnji je predsjednik Skupštine Općine Zadar Kažimir Zanki svečano presjekao vrpcu i otvorio „Aerodrom Zadar“ nakon čega su počeli slijetati prvi zrakoplovi.

„Nakon Jadranske magistrale, gata za trajektnu međunarodnu vezu s Italijom te željezničke pruge, dobili smo i aerodrom kao krunu svega. I to aerodrom visoke svjetske klase, jedan od najfunkcionalnijih u državi s dvije piste koje mu omogućavaju polijetanje i slijetanje bez obzira na smjer i jačinu vjetra“ – zapisali su kroničari toga doba.

Inače, tvrtka „Aerodrom Zadar“ osnovana je točno dvije godine ranije, 19. travnja 1967.godine Rješenjem o osnivanju kojeg je donijela tadašnja Skupština Općine Zadar, a za prvog direktora je imenovan Drago Strenja.

Te prve sezone letenja ostvaren je promet od 15.508 putnika. Godinu kasnije, zabilježen je rast od čak 206 %, da bi se nakon 1972. godine promet putnika stabilizirao na preko 100.000 što je redovito održavano do 1990. godine. Iz tog vremena vrijedi istaknuti rekord od 146.129 putnika iz 1976. godine koji oboren tek 2008. godine dolaskom niskotarifnih prijevoznika, odnosno Ryanaira.

90-tih godina uslijedili su teški dani za cijelu Hrvatsku pa tako i za tadašnji „Aerodrom Zadar“ koji je potpuno razoren, opljačkan i devastiran. Akcijom “Maslenica” 1993. godine, oslobođena je i polako obnovljena radom i trudom tadašnjih djelatnika, ali sada pod novim nazivom Zračna luka Zadar.

Dolaskom niskotarifnih prijevoznika, prvenstveno Ryanaira 2007. godine, Zračna luka Zadar započinje svoj novi uzlet i do danas je udeseterostručila promet od svoje obnove. Kroz zračnu je luku, sa 604.000 putnika u 2018. godini, prošlo 4 puta više putnika u odnosu na najbolju predratnu godinu, a 40 puta više u odnosu na prvu sezonu davne 1969. godine. S preko 700.000 putnika te s rekordnim brojem zrakoplovnih prijevoznika i letova, ova, 2019. godina, ponovno će biti najprometnija u povijesti.

Kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih objekata, zračna luka Zadar važan je čimbenik u povezivanju sjeverne Dalmacije i Like s ostalim dijelovima Hrvatske i svijeta. Pola stoljeća doprinosi razvoju turizma i općenito gospodarstva Zadarske županije te kontinuirano, iz godine u godinu, postiže sve bolje rezultate. Svojom lokacijom, natprosječno visokim brojem letnih dana, prometnom povezanošću s autocestom A1 i Lukom Gaženica te blizinom gradskom središtu (10 km), zračna luka Zadar posljednjih godina postala je nezaobilazna točka polaska i dolaska brojnih gostiju iz svih dijelova Europe i svijeta koji Zadar i Zadarsku županiju prepoznaju kao atraktivno turističko odredište. 

Biti dio prvih 50 godina je iznimna čast. Postignuća Zračne luke Zadar su zavidna, postignuća ljudi koji su bili Zračna luka Zadar u ovih prvih 50 godina su doista vrijedna svakog divljenja pogotovo imajući u vidu da je današnja zračna luka Zadar podignuta doslovno iz pepela nakon Domovinskog rata.
Na dan 19. travnja 1969. godine otvoren je tadašnji Aerodrom Zadar. I dok je te prve, 1969. godine kroz zračnu luku Zadar prošlo skromnih 15.508 putnika, prošlu, 2018. godinu završili smo sa 604.039 putnika. Očekivanja za ovu, pedesetu godinu postojanja su preko 750.000 putnika. Na taj se način najbolje nastavljamo na trud i napor svih djelatnika, bivših i sadašnjih, i sudjelujemo u stvaranju boljeg i bogatijeg Zadra i Hrvatske. To ćemo nastaviti činiti i dalje. Investicijama u operativne površine zračne luke i planiranjem širenja zgrade putničkog terminala osigurat ćemo mogućnost za dugoročni rast prometa kojim će se potaknuti daljnji gospodarski uzlet Zadra. Vjerujem u budućnost, vjerujem u uspjeh!
Svim sadašnjim i bivšim djelatnicima čestitam 50. obljetnicu Zračne luke Zadar. 

Josip Klišmanić
direktor Zračne luke Zadar d.o.o.

Foto © Zračna luka Zadar (ZAD/19.04.2019.)

Odgovori